Artikel top billede

Sådan slipper Apple for at betale milliarder i skat

Apple tjener kassen - men bruger smarte tricks til at spare i skat.

En stor artikel i avisen New York Times afslører, hvordan Apple bruger forskellige lovlige tricks til at spare milliarder i skat.

Det er en kendt sag, at Apple har sit hovedkvarter i Cupertino i Silicon Valley, Californien.

Men selskabet sender en del af sine indtægter gennem et lille kontor i Reno i Nevada, hvor skatten for virksomheder er på 0 procent.

Til sammenligning er den på 8,84 procent i Californien.

Datterselskaber

Det er ikke den eneste metode, som Apple har brugt til at reducere sin skatteregning.

Apple har placeret datterselskaber på skattevenlige destinationer som Irland, Holland, Luxembourg og de britiske Jomfruøer - i nogle tilfælde er der blot tale om en postboks eller et anonymt kontor uden det kendte Apple-logo.

Selskabet iTunes S.a.r.l er således placeret i Luxembourg.

Det havde en omsætning på en milliard dollar i 2011. Det svarer til omkring en femtedel af den globale iTunes-omsætning.

Har sparet milliarder af dollar

Ifølge en rapport fra den amerikanske økonom Martin A. Sullivan har Apple sparet 2,4 milliarder dollar med forskellige skattetricks i det seneste år.

I gennemsnit er det lykkes for Apple at slippe med en skattesats på 9,8 procent (3,3 milliarder dollar ud af et overskud på 34,2 milliarder dollar for 2011).

Til sammenligning betaler den amerikanske koncern Walmart en skattesats på 24 procent.

Men Apple er ikke den eneste it-gigant, som bruger kreative skattetricks.

Microsoft har også placeret et kontor i Reno og dermed sparet et større milliardbeløb i årene mellem 1997 og 2011. Det samme har Cisco.

Generelt er det lettere for it-selskaber at flytte rundt på deres datterselskaber og placere dem der, hvor skatten er lavest, fordi de ikke sælger fysiske varer, men kun digitale ydelser, software og licenser.

I en udtalelse til New York Times henviser Apple til, at man har næsten 50.000 ansatte i USA og har medvirket til at skabe 10 gange så mange jobs.

Desuden fremhæver Apple, at man stadig betaler milliarder af dollar i skat hvert år og bidrager til velgørende organisationer.

Det hjælper dog ikke staten Californien, som mangler penge i de offentlige kasser.

Det rammer blandt andet uddannelses-systemet. Selv De Anza College i Cupertino, hvor Apple-medstifteren Steve Wozniak gik i begyndelsen af 1970'erne, har måttet afskedige næsten hver 10. lærer.

Læs også:

Så meget tjener Apple - fordobler kæmpe-overskud.

Danskerne tjener tykt på Apples succes.

Så elendige forhold har arbejdere på Apple-fabrik.

Apple overhaler HP: Er nu største computer-firma.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere