Artikel top billede

Ny rekord: Så hurtig bliver trådløs dataoverførsel

Ny rekord i trådløs dataoverførsel. Se her, hvor hurtigt det kan gå.

I et nyt eksperiment har forskere på Tokyo Institute of Technology overført data med tre gigabit i sekundet trådløst. Det skriver BBC.

Det er væsentlig hurtigere end de trådløse netværk, der benyttes i dag.

Forskningen, der er beskrevet i tidsskriftet Electronics Letters, bruger det licensfrie terahertz-frekvensbånd. Trods navnet er det frekvenser, der ligger mellem 300 gigahertz og 3 terahertz.  

Særlige stråler

Disse såkaldte "T-rays" bliver primært brugt som en erstatning for røntgen, fordi de trænger gennem materialer men er mindre skadelige end røntgen-stråler.

Det nødvendige udstyr har indtil nu været alt for dyrt, tungt og pladskrævende til at erstatte Wi-Fi eller Bluetooth i computere og smartphones.

Men det bliver anderledes nu, og terahertz-overførsler kan dermed blive et alternativ til konventionel trådløs teknologi.

I november kunne firmaet ROHM demonstrere en dataoverførsel med 1,5 gigabit/s med en frekvens på 300 GHz, og nu har de japanske forskere så fordoblet denne hastighed, hvor frekvensen ligger på 542 GHz.

Terahertz-netværk fungerer kun over korte afstande på omkring 10 meter, men i teorien kan hastighed skrues helt op til 100 gigabit i sekundet.

Wi-Fi er ikke død

Samtidig bliver den eksisterende WLAN-teknologi dog også hurtigere.

Den nye standard 802.11ac understøtter en teoretisk hastighed på mere end en gigabit i sekundet (afhængig af hvor mange kanaler der kombineres).

I praksis er hastigheden dog noget lavere.

Denne teknologi kommer muligvis under betegnelsen "5G Wi-Fi", men den er endnu ikke vedtaget hos standardiserings-organisationen IEEE. Her er man kendt for at arbejde langsomt.

Først i 2009 kom den endelige 802.11n-standard, selvom "draft-N" produkter allerede havde været på markedet i flere år.

Det samme kan ske med ac-standarden.

Den første generation var 802.11 med 2 Mbps. Den rækker helt tilbage til 1997. Så kom 802.11b med 11 Mbps.

I 2002 fik vi 802.11a/g med 54 Mbps. I 2007 kom så 802.11n med 600 Mbps, og nu er det 802.11ac, der krydser gigabit-grænsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere