Artikel top billede

Ny rapport: Netbank-svindlen er blevet farligere

De datakriminelle har med en ny metode automatiseret netbank-svindlen, advarer sikkerhedseksperter.

Computerworld News Service: Datakriminelle har i alt forsøgt at stjæle mindst 446 millioner kroner fra erhvervs- og private bankkonti ved hjælp af avancerede og automatiserede svindelteknikker, der kan omgå tofaktor-autentifikation, advares det i en rapport fra antivirusleverandøren McAfee og netbankssikkerheds-leverandøren Guardian Analytics.

Disse nye teknikker til automatiseret netbankssvindel er en videreudvikling af såkaldte man-in-the-browser-angreb, gennemført ved hjælp af malware såsom Zeus eller SpyEye.

Netbank-malware har længe kunnet skyde skadeligt indhold i form af falske formularer eller popup-vinduer ind på netbankswebsites, når der oprettes adgang til netbank fra inficerede computere. Det er som regel blevet udnyttet til at indsamle personlige oplysninger og login-oplysninger fra ofre til brug på et senere tidspunkt.

Men angribere gør nu i stigende grad brug af en kombination af malware-baseret web-injektion og server-hostede scripts til at foretage svindeloverførsler i realtid under aktive netbank-sessioner, advarer McAfee og Guardian Analytics i deres fælles rapport (pdf).

Denne form for automatiserede angreb - som analytikerne fra McAfee og Guardian Analytics kalder "Operation High Roller" - blev først observeret i Italien, Tyskland og Nederlandene. Men siden marts er de også blevet iagttaget i Sydamerika og USA.

Ved at ekstrapolere fra dataene indsamlet i forbindelse med de europæiske angreb estimerer sikkerhedseksperterne, at datakriminelle i alt har forsøgt at stjæle mellem 446 millioner og 14,87 milliarder kroner ved hjælp af disse automatiserede teknikker til netbankssvindel.

Går efter de rige

Sådanne angreb er som regel rettet mod private individer og virksomheder med mange penge på kontoen, påpeger analytikerne.

"Ofrene i USA er alle virksomheder med bankkonti med en minimumsaldo på adskillige millioner dollar."

De automatiserende scripts gør det også muligt at omgå tofaktor-autentifikation, som ellers implementeres af bankerne af sikkerhedshensyn

Malwaren griber ind i autentifikations-processen og logger det engangskodeord, der generes af den hardware-token, som ofret har fået udleveret af banken, og bruger det til at udføre svindel i baggrunden, alt imens brugeren blot får vist en "vent venligst"-meddelelse på skærmen.

"At de har slået tofaktor-autentifikation, der anvender fysiske enheder, er et væsentligt gennembrud for svindlerne," påpeger analytikerne. "De finansielle institutioner er nødt til at tage denne innovation meget alvorligt, især i lyset af at teknikken kan udvides til andre former for fysisk sikkerhedsudstyr."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere