Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Portræt: Microsofts nye dynamiske top-boss i Danmark

Interview: Han er manden, der i spidsen for Microsoft Danmark skal sørge for, at pengene kommer rullende. Han ved ikke hvorfor, men han elsker tal så meget, at han faktisk har et yndlingstal. Se det her.

"Det er vigtigt, at du indstiller espresso-maskinens kværn efter, hvor hårdt bønnerne er brændt," fortæller Microsofts nye direktør Niels Soelberg.

At jeg fik det råd med på vejen, havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, da jeg planlagde interviewet med ham på den regnfulde onsdag i Tuborg havn.

Men der er nok noget om snakken, når det kommer fra en mand der har fem espressomaskiner og som jævnligt får tilsendt bønner fra et risteri i Firenze i Italien.

"Eneste ulempe er, at det kan være lidt besværligt at håndbrygge kaffe, hvis du har tyve gæster," griner han bag brillerne og den diskret stribede skjorte.

Det kan dog ikke falde ham ind at gå på kompromis og servere en stempelkande.

Snakken handler dog også om meget andet end kaffe, eksempelvis kilometertælleren på hans bil, handicap 29 i golf og Danmark som erhvervsland.

Kontrasternes holdeplads

Efter en lang karriere i Microsoft, hvor størstedelen af tiden er blevet brugt på at rejse verden rundt, kan det lyde paradoksalt, at Niels Soelberg stadig elsker at rejse.

Favoritdestinationerne er Sydafrika og Indien.

"Disse lande besidder en enorm energi og glæde. Samtidig er det kontrasternes holdeplads, hvilket gør mig enormt stolt og glad for at være dansker, hvor lighed og ordnede forhold gennemsyrer samfundet," fortæller Niels Soelberg.

Efter de mange års rejseri har han fået fast base i Danmark, og han bruger på daglig basis den kontorstol, der står på Microsoft-kontoret i Hellerup.

"Når man ser, hvordan verden ser ud, råt for usødet, får man åbnet øjnene for, at den er uhyre forskellig fra, hvad man oplever i Danmark, og for mig har det været et vigtigt redskab til at sætte større pris på dagligdagen," siger han efter i 11 år at have rejst verden tynd.

Er Danmark et godt land at være erhvervsmand i?

"Ja, det er det. Alt kan selvfølgelig blive bedre, men Danmark har nogle samfundsmæssige strukturer, eksempelvis uddannelsessystemet, som gør det enormt attraktivt. Derfor mener jeg, at noget af det værste der kan ske er, at vores nyuddannede unge ikke kan få et job. Det kan vi godt gøre bedre, for konkurrenterne er ikke længere væk end i vores baghave," lyder det fra Niels Soelberg.

"Men udlandet har generelt en stor respekt for dansk erhvervsliv og den danske ledelsesform, så der er et positivt syn på dansk erhvervsliv, hvilket vi ofte erfarer i en global virksomhed som Microsoft. Der bliver lyttet, når vi taler."

En teknisk huskekage

Den 5. juli 2012 klokken 13.31 bragte Computerworld nyheden om magtskiftet i Microsoft.

Der er således kun en måned mellem vores samtale og den dato, hvor Niels Soelberg officielt blev udpeget til at efterfølge Jørgen Bardenfleth som direktør i Microsoft.

En stilling som Jørgen Bardenfleth har siddet solidt på siden 2004, hvilket er meget lang tid i Microsoft-regi.

Hvad er forskellen på Jørgen Bardenfleth og dig?

"Jørgen er ingeniør, og jeg kommer fra en anden verden. Jeg er nok mere en talmand, faktisk har jeg et eller andet med tal. Jeg kan eksempelvis altid huske, hvad kilometertælleren står på i min bil. Total unødvendig viden, men det er et eksempel på, at tal sider fast i min hukommelse uden, at jeg egentlig skal gøre mig særlig umage med at huske dem."

Hvad er dit yndlingstal?

"Ha ha, det er 9. Ikke af nogen bestemt grund, men jeg kan godt lide den runde og bløde form."

Hvor interesseret er du egentlig i teknologi?

"Jeg er meget interesseret i gadgets, men jeg må nok indrømme, at jeg aldrig bliver teknisk specialist. Jeg er netop kommet hjem fra en konference i USA, hvor jeg deltog i en workshop. Jeg havde dog ikke bemærket, at den var tiltænkt vores specialister. Vi har en intern mærkning af sværhedsgrad ved disse workshops, og den var mærket med den højeste," fortæller han med et smil på læben.

"De øvrige deltagere gav mig enorm credit for min deltagelse på dette tekniske niveau. Efterfølgende måtte jeg dog indrømme, at mit udbytte af den lektion var noget nær nul."

Her er Microsoft Danmarks nye fokus

Hvad vil du sætte fokus på i Microsoft i de næste måneder?

"Kommunikation vil være et af de vigtigste områder. Vi har en helt stribe nye software-produkter, med Windows 8 som et af de store, der skal fortælles om til både vores partnere og til vores kunder," siger Niels Soelberg.

"Desuden skal vi have strategien endelig fastlagt, hvilket også kræver en solid portion diskussioner. Sidst men ikke mindst skal jeg lære mine nye medarbejdere bedre at kende. Det sidste er en af de ting, jeg har prioriteret højt i min første tid, hvor jeg har haft masser af samtaler for at få en fornemmelse af, hvad folk har af ideer og holdninger."

Hvad kan irritere dig på en arbejdsdag?

"Jeg har mødt folk, der mener, at tillid skal opbygges. Den filosofi deler jeg ikke. Mit udgangspunkt er, at jeg har 100 procent tillid til folk fra starten. Det er en langt mere givtig tilgang, men det stiller også krav til mine kollegaer. En af de ting, der kan bringe mig op i det røde felt, er når aftaler ikke bliver holdt. Desuden sætter jeg stor pris på, at folk holder fast i deres integritet. Det er vigtigt, at man tør sige, hvad man mener, og at man er tro mod sig selv."

Hvornår slukker du din mobiltelefon

"Aldrig, med mindre der er et direkte krav om det."

29 er ikke det bedste tal.

Selv om kaffebrygning er en yndet interesse, bruges den største del af fritiden på golfbanerne.

Handicappet i golf er på 29, hvilket kort fortalt svarer til, at han må bruge 29 slag mere end det antal, som banens 18 huller er fastsat til.

Nogen vil mene, at han tilbringer for lidt tid på golfbanen, men det er ikke konkurrencen, der driver værket.

"Jeg spiller sammen med min familie og mine venner, og det handler mest om fællesskabet. Golfsporten er konstrueret på en måde, at alle kan spille sammen ligegyldig hvor gode eller dårlige, de er til sporten. Det er ret smart, og den var aldrig gået, hvis jeg spillede tennis. Her skal man helst være nogenlunde på niveau, hvis det skal være sjovt."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.