Artikel top billede

Sådan vil Microsoft få ram på præinstalleret malware

Helt nye Windows-pc'er inficeres med malwaren Nitol allerede et sted i leverancekæden. Microsoft har en ny teknik klar til kampen mod dette botnet.

Computerworld News Service: I Kina får nye pc'er i stor stil installeret piratkopierede udgaver af Microsofts Windows-styresystemer, før maskinerne overhovedet rammer hylderne.

På en del af dem installeres desuden malware på et eller andet tidspunkt i pc-leverancekæden.

Derfor har Microsoft fået godkendelse af en forbundsstatslig domstol til at kvæle et botnet, som selskabet har afdækket i kraft af en undersøgelse foretaget i Kina.

Microsoft offentliggjorde i sidste uge, at selskabet nu omdirigerer trafik fra domænet 3322.org til dets egne DNS-servere for selektivt at blokere trafik fra pc'er inficeret med botnettet Nitol til hackernes såkaldte command and control-servere.

Blokerer for 70.000 subdomæner

Selskabet blokerer også for adgangen til cirka 70.000 malware-inficerede subdomæner på 3322.org, der hostes af en kinesisk hostingudbyder.

Andre subdomæner på 3322.org er der dog ingen problemer med.

Microsoft vil anvende en taktik, der kaldes sinkholing. Selskabet har også tidligere sinkhole'et andre botnet. Det skete senest i marts, da Microsoft afbrød flere Zeus-netværk.

Denne gang vil Microsoft dog bruge en teknik, der gør det muligt at blokere for de skadelige subdomæner på 3322.org men samtidig lade de uskadelige være.

"Vi er altid bekymrede for utilsigtede konsekvenser for uskyldige," udtaler Richard Boscovich, der er seniorjurist hos Microsofts Digital Crimes Unit.

"3322.org har mellem 2,5 og 2,75 millioner subdomæner, men kun de 70.000 skadelige subdomæner vil blive sinkhole'et. De resterende vil fungere normalt."

Som regel resulterer en sådan sinkhole-indsats i, at al trafik fra det skadelige domæne omdirigeres, så adgangen blokeres for alle.

Firmaet Nominum leverer teknisk assistance og DNS-software til operationen, som Microsoft har kaldt b70.

Kirurgisk angreb

"Dette var et kirurgisk angreb," siger Craig Sprosts, der er general manager for løsninger til faste bredbåndsforbindelser hos Nominum, i et interview fredag.

"Microsoft tog ejerskab over domænet og oprettede adgang til de gode subdomæner men blokerede de dårlige subdomæner."

Det var en teknisk svær udfordring at sinkhole 3322.org med dets millioner af subdomæner, påpeger Sprosts.

"Microsoft har brug for løbende at kunne ændre i listen over gode og dårlige subdomæner," forklarer Daniel Blasingame, der er general manager for indlejrede løsninger hos Nominum, som henviser til dette behov og til projektets enorme omfang som faktorer, der gør operationen mere kompliceret.

"Al DNS-trafikken mellem brugerne og 3322.org-domænet og dets subdomæner flyder nu gennem Nominum-servere installeret i Microsofts datacentre," forklarer Sprosts.

"Microsoft har fortalt os, at dette er det største botnet, selskabet nogensinde har håndteret,"  siger Blasingame i forbindelse med en beskrivelse af den mængde af sinkhole'et trafik, som Microsoft nu håndterer. "Det er en enorm mængde DNS-trafik."

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere