Artikel top billede

Dansk Stuxnet-trafik gik direkte til amerikansk telegigant

Nye oplysningerne viser, at Stuxnet rootkittet gennem en dansk IP-adresse kommunikerede direkte med en amerikansk tele- og internet virksomhed.

Læs også:
Gratis værktøj kan hacke kritiske danske systemer

Så nemt får du adgang til det danske forsyningsnet

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes

Artikel rettet den 8. november 2012 klokken 22:00.

Der er nu dukket nye oplysninger op omkring det berygtede Stuxnet netværk, der i 2010 ødelagde dele af iransk infrastruktur.

Tidligere oplysninger viser, at Stuxnet kunne styres fra en IP-adresse i Danmark. Men nu viser det sig, at forbindelsen kan spores helt til en amerikansk telegigant.

Stuxnet kommunikerede direkte med tre domæner. Et af disse domæner pegede på en dansk IP-adresse, der i sidste ende leder til den amerikanske tele- og internet virksomhed Above Net.

"I 2010 identificerede vi tre Stuxnet command and control-servere. Den ene var lokaliseret i Glostrup. CSIS var meget interesserede i at undersøge udstyret i Danmark, men jeg kunne ikke få ikke adgang til det," siger Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert ved CSIS.

Her fandt virksomheden ud af, at Stuxnet-rootkittet ringede hjem til udstyret bag den danske IP-adresse, når rootkittet skulle aflevere oplysninger opsamlet fra inficerede maskiner.

Den danske forbindelse
IP-adressen, som domænet pegede på, tilhører den danske virksomhed Zen Systems, der er tele- og internetudbyder.

Domænet pegede på den danske IP-adresse i perioden 29. december 2008 til 25. juli 2010.

Det viser opslag fra hjemmesiden domaintools.com, der løbende indsamler såkaldte whois opslag for domæner og gør det muligt for betalende brugere at lave historiske opslag.

Det betyder, at al kommunikation, der har været fra Stuxnet-malwaren, som kommunikerede med domænet, er blevet dirigeret til den danske IP-adresse i det nævnte tidsrum.

Sporet ender ved amerikansk telegigant

Zen Systems har overfor Computerworld videregivet informationer, der fortæller at IP-adressen blev tildelt Zen Systems kunde Interxion.

Interxion ledte herfra al trafik til og fra ip-adressen videre til Interxions egen amerikanske kunde Above Net, der havde et rackskab i Interxion danske datacenter.

Computerworld har kontaktet Above Net for at høre nærmere omkring selskabets rolle i sagen.

Men virksomheden har ikke besvaret henvendelser hverken per telefon eller e-mail.

Her ender sporet

Herfra er det ikke muligt at dykke længere ned. Sporet ender altså ved en amerikansk kunde i et dansk datacenter.

Interxion understreger overfor Computerworld, at virksomheden blot stiller fysiske forhold til rådighed for sine kunder.

Virksomheden kan ikke udtale sig omkring enkelt sager.

"Kunderne kan købe netværk direkte fra operatører, der også er repræsenteret i vores datacentre. Trafikken går altså fra teleudbyder og direkte til vores kunder i datacenteret," siger Peder Bank, der er direktør for Interxion.

Administrerende direktør Sven Møller for Zen Systems fortæller Computerworld, at virksomheden blot leverede IP-adressen og internetforbindelsen til Above Net.

Derfor havde virksomheden ikke noget at gøre med et bagvedliggende Stuxnet-system.

Ejeren af domænerne kan ikke identificeres

De tre domæner som CSIS fandt i Stuxnet koden var alle registreret til samme virksomhed.

Virksomheden, der i sommeren 2010 stod som registrant for domænerne, var Domains by Proxy.

Domains by Proxy tilbyder deres kunder, at det er Domains by Proxy selv, der figurerer som registrant på bestilte domæner. Derved holdes domænernes reelle ejere hemmelige.

Virksomheden registrerede domænerne den 24. december 2008, og stod som ejer af domænerne til den 26. august 2012.

CSIS: Derfor holdt vi information tilbage

Herefter er alle domænerne blevet køb af Moniker Privacy Services.

"Før den 24. december 2008 har det ikke været muligt for Stuxnet at kommunikere med command & control-serverne, det er et faktum," siger Peter Kruse.

CSIS påpeger samtidig, at alt omkring Stuxnet koden og domæneregisteringen kan kædes sammen.

"Domænerne er kodet direkte ind i Stuxnet-rootkittet, og kan ikke bare ændres. Og det faktum, at domænernes reelle ejer er skjult bag ved Domains by Proxy, er ikke nogen tilfældighed," vurderer Peter Kruse.

CSIS: Derfor holdt vi information tilbage
Der skulle gå to år, før CSIS offentliggjorde informationen omkring den danske forbindelse til Stuxnet. Men det er helt tilfældigt, fortæller Peter Kruse.

"Vi kunne godt have offentliggjort informationerne tidligere, men Dansk Industris konference om it-sikkerhed i den danske infrastruktur, var den ideelle mulighed for at kommunikere det ud," siger han.

Læs også:
Gratis værktøj kan hacke kritiske danske systemer

Så nemt får du adgang til det danske forsyningsnet

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Digitaliseringsstyrelsen søger ny hovedleverandør til Borger.dk
Digitaliseringsstyrelsen søger med million-ordre ny hovedleverandør af en række centrale opgaver på Borger.dk i en fokuseret kontrakt, hvor man kommer til at samarbejde tæt med Netcompany.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.