Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Dansk Stuxnet-trafik gik direkte til amerikansk telegigant

Nye oplysningerne viser, at Stuxnet rootkittet gennem en dansk IP-adresse kommunikerede direkte med en amerikansk tele- og internet virksomhed.

Læs også:
Gratis værktøj kan hacke kritiske danske systemer

Så nemt får du adgang til det danske forsyningsnet

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes

Artikel rettet den 8. november 2012 klokken 22:00.

Der er nu dukket nye oplysninger op omkring det berygtede Stuxnet netværk, der i 2010 ødelagde dele af iransk infrastruktur.

Tidligere oplysninger viser, at Stuxnet kunne styres fra en IP-adresse i Danmark. Men nu viser det sig, at forbindelsen kan spores helt til en amerikansk telegigant.

Stuxnet kommunikerede direkte med tre domæner. Et af disse domæner pegede på en dansk IP-adresse, der i sidste ende leder til den amerikanske tele- og internet virksomhed Above Net.

"I 2010 identificerede vi tre Stuxnet command and control-servere. Den ene var lokaliseret i Glostrup. CSIS var meget interesserede i at undersøge udstyret i Danmark, men jeg kunne ikke få ikke adgang til det," siger Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert ved CSIS.

Her fandt virksomheden ud af, at Stuxnet-rootkittet ringede hjem til udstyret bag den danske IP-adresse, når rootkittet skulle aflevere oplysninger opsamlet fra inficerede maskiner.

Den danske forbindelse
IP-adressen, som domænet pegede på, tilhører den danske virksomhed Zen Systems, der er tele- og internetudbyder.

Domænet pegede på den danske IP-adresse i perioden 29. december 2008 til 25. juli 2010.

Det viser opslag fra hjemmesiden domaintools.com, der løbende indsamler såkaldte whois opslag for domæner og gør det muligt for betalende brugere at lave historiske opslag.

Det betyder, at al kommunikation, der har været fra Stuxnet-malwaren, som kommunikerede med domænet, er blevet dirigeret til den danske IP-adresse i det nævnte tidsrum.

Sporet ender ved amerikansk telegigant

Zen Systems har overfor Computerworld videregivet informationer, der fortæller at IP-adressen blev tildelt Zen Systems kunde Interxion.

Interxion ledte herfra al trafik til og fra ip-adressen videre til Interxions egen amerikanske kunde Above Net, der havde et rackskab i Interxion danske datacenter.

Computerworld har kontaktet Above Net for at høre nærmere omkring selskabets rolle i sagen.

Men virksomheden har ikke besvaret henvendelser hverken per telefon eller e-mail.

Her ender sporet

Herfra er det ikke muligt at dykke længere ned. Sporet ender altså ved en amerikansk kunde i et dansk datacenter.

Interxion understreger overfor Computerworld, at virksomheden blot stiller fysiske forhold til rådighed for sine kunder.

Virksomheden kan ikke udtale sig omkring enkelt sager.

"Kunderne kan købe netværk direkte fra operatører, der også er repræsenteret i vores datacentre. Trafikken går altså fra teleudbyder og direkte til vores kunder i datacenteret," siger Peder Bank, der er direktør for Interxion.

Administrerende direktør Sven Møller for Zen Systems fortæller Computerworld, at virksomheden blot leverede IP-adressen og internetforbindelsen til Above Net.

Derfor havde virksomheden ikke noget at gøre med et bagvedliggende Stuxnet-system.

Ejeren af domænerne kan ikke identificeres

De tre domæner som CSIS fandt i Stuxnet koden var alle registreret til samme virksomhed.

Virksomheden, der i sommeren 2010 stod som registrant for domænerne, var Domains by Proxy.

Domains by Proxy tilbyder deres kunder, at det er Domains by Proxy selv, der figurerer som registrant på bestilte domæner. Derved holdes domænernes reelle ejere hemmelige.

Virksomheden registrerede domænerne den 24. december 2008, og stod som ejer af domænerne til den 26. august 2012.

CSIS: Derfor holdt vi information tilbage

Herefter er alle domænerne blevet køb af Moniker Privacy Services.

"Før den 24. december 2008 har det ikke været muligt for Stuxnet at kommunikere med command & control-serverne, det er et faktum," siger Peter Kruse.

CSIS påpeger samtidig, at alt omkring Stuxnet koden og domæneregisteringen kan kædes sammen.

"Domænerne er kodet direkte ind i Stuxnet-rootkittet, og kan ikke bare ændres. Og det faktum, at domænernes reelle ejer er skjult bag ved Domains by Proxy, er ikke nogen tilfældighed," vurderer Peter Kruse.

CSIS: Derfor holdt vi information tilbage
Der skulle gå to år, før CSIS offentliggjorde informationen omkring den danske forbindelse til Stuxnet. Men det er helt tilfældigt, fortæller Peter Kruse.

"Vi kunne godt have offentliggjort informationerne tidligere, men Dansk Industris konference om it-sikkerhed i den danske infrastruktur, var den ideelle mulighed for at kommunikere det ud," siger han.

Læs også:
Gratis værktøj kan hacke kritiske danske systemer

Så nemt får du adgang til det danske forsyningsnet

Rapport: Sådan kan dansk kritisk infrastruktur hackes




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere