Artikel top billede

Derfor måtte eksperter opgive grundig test af Polsag

Eksperter måtte droppe grundig test af det skandaleramte Polsag-system og fik kun adgang til Polsag i performancetest-miljø i tre arbejdstimer fra en enkelt pc. Se her, hvorfor det gik så galt.

Eksperter fra analysefirmaet Globeteam fik kun adgang til at teste Polsag i Rigspolitiets performancetestmiljø i tre arbejdstimer og fra en enkelt pc, da de skulle teste det udskældte it-system fra CSC, som justitsministeren aflivede i fjor.

Det fremgår af en hidtil hemmeligholdt rapport fra firmaet, som bedømmer kvaliten af den kode, som it-giganten har benyttet til Polsag-systemet.

Det var ellers oprindeligt meningen, at der skulle opsættes et specielt testmiljø til undersøgelsen af Polsag, da Rigspolitiet bad Globeteam om at undersøge CSC's forsinkede og fordyrede system. 

Men den grundige test af de kørende systemer, som ellers kunne gøre det muligt for kodebødlerne af reagere på systemets opførsel, blev aldrig til noget.

"Denne metodik måtte dog opgives efter det stod klart for Rigspolitiet,  at det ville tage mindst seks uger alene at opbygge et sådant miljø hos CSC," fremgår det af rapporten.  

Anden løsning

I stedet tager den mere end 450 sider lange undersøgelse af kodekvaliteten udspring i en række logfiler og Rigspolitiets uddannelsesmiljø. 

Polsag-miljøerne er ifølge rapporten udformet som en slags black box-opsætning.

Og det har haft betydning for resultatet af testene, skriver Globeteam, der samtidig mener, at dette "naturligvis kun påvirker de pågældende testresultater i negativ retning."

"Det forhold at Polsag-servermiljøet tager form af en black box set fra performance review'ets synsvinkel har haft væsentlig indflydelse på testforløbet, idet det medførte at man ved alt andet end helt oplagte fejl i reglen tidligst har opdaget et evt. helt eller delvist nedbrud i servermiljøet et stykke tid efter testen var færdigafviklet og i visse tilfælde tidligst dagen efter testen, hvor leverandøren har udleveret de opsamlede performancedata."

I nogle tilfælde gik der dog længere tid før resultatet af testene forelå, fremgår det. 

"I en lang periode modtog Globeteam dog først de aftalte performancedata væsentligt senere (i et enkelt tilfælde skete afleveringen fra leverandøren endog med to ugers forsinkelse," skriver firmaet. 

Men der stopper det ikke.

Ikke muligt konkret at besigtige miljø og testopstilling

Samtidig foreligger der fra leverandøren "kun i meget begrænset omfang [...] dokumentation for leverandørens tiltag" i performancetestmiljøet," fremfører Globeteam i rapporten, der i mere end et år har været holdt hemmelig af Rigspolitiet.

Det betyder, at det er "forbundet med en del usikkerhed, hvad leverandøren har udført i performancetestmiljøet," skriver analysehuset i rapporten.

"Det har endvidere ikke været muligt konkret at besigtige miljø og testopstillingen, ligesom der hersker usikkerhed om den faktisk afledte effekt at tiltagene, idet Globeteam kun i et enkelt tilfælde har haft mulighed for at gennemføre en simpel måling i performancetestmiljøet, hvor tidsvinduet var begrænset til en pc og tre  arbejdstimer," skriver firmaet.

Globeteam opstiller i rapporten en lang række risici for resultatat af performancetesten, der altså blev en af Rigspolitiets argumenter for at aflive Polsag.

Worst case ikke retvisende resultater

Eksempelvis skriver Globeteam, at "målingerne [...] i al praksis [er] begrænset til den direkte eller indirekte brugeroplevelse af det totale system - Målingerne sker på hele POLSAG-løsningen, inkl. pc-hardware, serverhardware, standardsoftware samt konfigurationen af samme, Polsag-systemet og randsystemer."

"Såfremt en eller flere af komponenterne eksempelvis ikke er konfigureret korrekt, så vil det naturligvis have en konsekvens for resultaterne og kan worst-case medføre at resultaterne ikke er retvisende."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Globeteam lå i forhandlinger med flere købere inden frasalg: Aggressiv ekspansionsplan venter nu forude - har afsat 'betydeligt beløb'
Interview: Direktør for Globeteam Claus Moldow gør klar til offensiv ekspansion efter, at han, Morten Strunge Nielsen og Kirk Kapital har solgt kontrollen over det danske konsulenthus til den store norske kapitalfond Norvestor. "Pengene er afsat til organisk vækst i Danmark, men vi vil også komme til at se på opkøb," siger han.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.