Artikel top billede

(Foto: © Claude Dagenais, 2007 /)

Sådan stopper ny super-database socialt bedrageri

Ved at samkøre data fra fem registre vil ny myndighed sætte en stopper for socialt bedrageri.

Læs også:

Hemmelige databaser propfyldte med data om danskerne

Forslag: Alle nyfødte skal i politiets DNA-register

Ved at samkøre data fra fem forskellige offentlige registre, vil Udbetaling Danmark fra den 8. april sætte en stopper for snyd med sociale ydelser.

Konkret betyder det, at modtagere af boligstøtte, familieydelse, barselsdagpenge, pension eller førtidspension nu får deres oplysninger kontrolleret helt automatisk.

"Samkørslen sker for alle, der modtager en af de ydelser, som vi har ansvaret for. Alle, der er i databasen vil blive sammenkørt ud fra bestemte kriterier, vi sætter op," siger Birgitte Kongsted, der er afdelingschef ved Udbetaling Danmark.

Tidligere havde kommunerne selv ansvaret for udbetalingen af ydelser, og kontrollen af disse foregik gennem medarbejdere, der udførte kontrollen fra sag til sag.

Her er de fem registre

Kontrollen sker ved at samkøre data fra fem forskellige registre:

CPR-registeret, virksomhedsdata, boligstøtteregisteret, indtægtsoplysninger fra Skats system og Udbetaling Danmarks eget system, KMD sag.

"Når man ser bestemte mønstre gå igen og igen, hvorfor så ikke trække data ud og få kigget dem igennem," siger Birgitte Kongsted.

Kontrollen foregik tidligere manuelt fra sag til sag i kommunerne. Her blev kontrollen udført af en medarbejder i kommunen.

"Det handler om at lave samkørsler, som manuelt er blevet fortaget af kommunerne. Nu får vi bare en maskine til at gøre det."

Datasikkerheden er på plads

Udbetaling Danmark har særskilt lovgivning, der skal sikre, at borgernes data behandles korrekt.

"Det er fastdefineret, hvor længe vi må gemme data, og hvem der må se dem," siger Birgitte Kongsted.

Hun fremhæver samtidig, at man ikke bare uden videre kan gå i gang med at samkøre data uden samtykke fra borgerne.

"Vi skal samtidig overholde datatilsynets lovgivning omkring, hvordan personfølsomme dataoplysninger skal opbevares, og hvad der er almindelige registeroplysninger."

Læs også:

Hemmelige databaser propfyldte med data om danskerne

Forslag: Alle nyfødte skal i politiets DNA-register




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere