Artikel top billede

Sådan stopper ny super-database socialt bedrageri

Ved at samkøre data fra fem registre vil ny myndighed sætte en stopper for socialt bedrageri.

Læs også:

Hemmelige databaser propfyldte med data om danskerne

Forslag: Alle nyfødte skal i politiets DNA-register

Ved at samkøre data fra fem forskellige offentlige registre, vil Udbetaling Danmark fra den 8. april sætte en stopper for snyd med sociale ydelser.

Konkret betyder det, at modtagere af boligstøtte, familieydelse, barselsdagpenge, pension eller førtidspension nu får deres oplysninger kontrolleret helt automatisk.

"Samkørslen sker for alle, der modtager en af de ydelser, som vi har ansvaret for. Alle, der er i databasen vil blive sammenkørt ud fra bestemte kriterier, vi sætter op," siger Birgitte Kongsted, der er afdelingschef ved Udbetaling Danmark.

Tidligere havde kommunerne selv ansvaret for udbetalingen af ydelser, og kontrollen af disse foregik gennem medarbejdere, der udførte kontrollen fra sag til sag.

Her er de fem registre

Kontrollen sker ved at samkøre data fra fem forskellige registre:

CPR-registeret, virksomhedsdata, boligstøtteregisteret, indtægtsoplysninger fra Skats system og Udbetaling Danmarks eget system, KMD sag.

"Når man ser bestemte mønstre gå igen og igen, hvorfor så ikke trække data ud og få kigget dem igennem," siger Birgitte Kongsted.

Kontrollen foregik tidligere manuelt fra sag til sag i kommunerne. Her blev kontrollen udført af en medarbejder i kommunen.

"Det handler om at lave samkørsler, som manuelt er blevet fortaget af kommunerne. Nu får vi bare en maskine til at gøre det."

Datasikkerheden er på plads

Udbetaling Danmark har særskilt lovgivning, der skal sikre, at borgernes data behandles korrekt.

"Det er fastdefineret, hvor længe vi må gemme data, og hvem der må se dem," siger Birgitte Kongsted.

Hun fremhæver samtidig, at man ikke bare uden videre kan gå i gang med at samkøre data uden samtykke fra borgerne.

"Vi skal samtidig overholde datatilsynets lovgivning omkring, hvordan personfølsomme dataoplysninger skal opbevares, og hvad der er almindelige registeroplysninger."

Læs også:

Hemmelige databaser propfyldte med data om danskerne

Forslag: Alle nyfødte skal i politiets DNA-register
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.