Artikel top billede

Sådan har krisen ændret den danske it-branche

Krisen er afblæst for danske it-virksomheder, der i 2013 forventer øget profit og omsætning. Men ikke alt er ved det gamle, mener IDC.

En ny analyse fra BDO viser, at danske it-virksomheder er kommet godt igennem krisen. It-branchen har i sammenligning med andre brancher klaret sig rigtig godt, er en af konklusionerne fra analysen.

Læs mere om det her.

Postulatet om at it-branchen er igennem krisen, er Anders Elbak fra IDC generelt enig i.

"Vi kan se, at efterspørgslen er på et noget højere niveau end før krisen. Set ud fra et bredt omsætningssynspunkt er branchen kommet godt og hurtigt igennem krisen i forhold til mange andre brancher," siger han.

Bred optimisme i markedet

Ifølge tal fra IDC oplevede it-markedet i 2009 et fald på omkring fem procent, men allerede i 2010 var markedet større end før krisen. 

I dag er markedet på godt 71 milliarder kroner, hvilket er syv milliarder kroner større end i 2010. 

Og den positive udvikling ser ikke ud til at stoppe. Ifølge en undersøgelse hos IDC, forventer tre ud af fire it-leverandører i 2013 øget omsætning.

"Selvom det ikke er alle virksomhederne, der vil opnå en øget omsætning, er det alligevel en indikation på en bred optimisme i markedet," siger Anders Elbak.

Det er nye tider
Men selvom krisen synes afblæst og optimismen igen florerer i it-verdenen, er alt ikke bare ved det gamle.

Der er sket ændring, som er kommet for at blive.

"Det er blevet vigtigere for it-leverandørerne at kunne forklare forretningspotentialet i it. Det vil ikke ændre sig, men derimod blive mere og mere vitalt i takt med at standardiserede og billige cloud-løsninger vinder indpas," siger Anders Elbak og fortsætter:

"It-leverandørerne bliver nødt til at kunne forklare, hvorfor deres produkt er bedre end et billigere produkt i skyen eller hos konkurrenten."

Her er den store forandring

Læs også: 

Rapport: Danske it-virksomheder er igennem krisen

Sådan balancerer du på kanten mellem afgrund og vækst

Så hårdt har krisen ramt danske it-konsulenter

Virksomhederne vil ikke bare tale med en it-chef, de vil også tale med en økonomi eller marketingschef, der kan fortælle dem, hvordan et givent it-system kan gøre en forskel for dem.

De kompetencer bliver it-leverandørerne nødt til at tage højde for. 

De bliver nødt til at kunne forklare, hvilken værdi et givent it-produkt kan skabe for forretningen. Det er og bliver helt essentielt, at virksomhederne har den nødvendige forretningsmæssige forståelse - ellers får de meget svært ved at sælge noget som helst," siger Anders Elbak

Andre dele af organisationen får mere indflydelse

Det skifte har allerede vundet indpas hos mange virksomheder, og ændringen betyder blandt andet, at økonomichefer og linjechefer får mere og mere indflydelse.

"Beslutningsprocesserne er ikke længere de samme som før krisen. Vi kan nu se, at andre dele af forretningen får mere og mere indflydelse på beslutninger i forhold til it," siger han.

Det underbygger han blandt andet med, at en spørgeskemaundersøgelse fra IDC viser, at økonomi-ledelsen og diverse linjechefer sidder mere og mere med ved bordet, når der skal træffes beslutninger i forhold til it. 

Det betyder ligeledes at beslutninger, indkøb og opstart af store projekter tages mere forsigtigt og langsomt.

"Tiderne, hvor CIO'en kunne køre sit eget løb, er slut. Forretningen bliver også nødt til, at kunne se det fornuftige i en it-løsning - så selvom krisen måske er ovre, bliver beslutninger taget mere forsigtigt," siger Anders Elbak.

Læs også:

Rapport: Danske it-virksomheder er igennem krisen

Sådan balancerer du på kanten mellem afgrund og vækst

Så hårdt har krisen ramt danske it-konsulenter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.