Artikel top billede

Sådan har krisen ændret den danske it-branche

Krisen er afblæst for danske it-virksomheder, der i 2013 forventer øget profit og omsætning. Men ikke alt er ved det gamle, mener IDC.

En ny analyse fra BDO viser, at danske it-virksomheder er kommet godt igennem krisen. It-branchen har i sammenligning med andre brancher klaret sig rigtig godt, er en af konklusionerne fra analysen.

Læs mere om det her.

Postulatet om at it-branchen er igennem krisen, er Anders Elbak fra IDC generelt enig i.

"Vi kan se, at efterspørgslen er på et noget højere niveau end før krisen. Set ud fra et bredt omsætningssynspunkt er branchen kommet godt og hurtigt igennem krisen i forhold til mange andre brancher," siger han.

Bred optimisme i markedet

Ifølge tal fra IDC oplevede it-markedet i 2009 et fald på omkring fem procent, men allerede i 2010 var markedet større end før krisen. 

I dag er markedet på godt 71 milliarder kroner, hvilket er syv milliarder kroner større end i 2010. 

Og den positive udvikling ser ikke ud til at stoppe. Ifølge en undersøgelse hos IDC, forventer tre ud af fire it-leverandører i 2013 øget omsætning.

"Selvom det ikke er alle virksomhederne, der vil opnå en øget omsætning, er det alligevel en indikation på en bred optimisme i markedet," siger Anders Elbak.

Det er nye tider
Men selvom krisen synes afblæst og optimismen igen florerer i it-verdenen, er alt ikke bare ved det gamle.

Der er sket ændring, som er kommet for at blive.

"Det er blevet vigtigere for it-leverandørerne at kunne forklare forretningspotentialet i it. Det vil ikke ændre sig, men derimod blive mere og mere vitalt i takt med at standardiserede og billige cloud-løsninger vinder indpas," siger Anders Elbak og fortsætter:

"It-leverandørerne bliver nødt til at kunne forklare, hvorfor deres produkt er bedre end et billigere produkt i skyen eller hos konkurrenten."

Her er den store forandring

Læs også: 

Rapport: Danske it-virksomheder er igennem krisen

Sådan balancerer du på kanten mellem afgrund og vækst

Så hårdt har krisen ramt danske it-konsulenter

Virksomhederne vil ikke bare tale med en it-chef, de vil også tale med en økonomi eller marketingschef, der kan fortælle dem, hvordan et givent it-system kan gøre en forskel for dem.

De kompetencer bliver it-leverandørerne nødt til at tage højde for. 

De bliver nødt til at kunne forklare, hvilken værdi et givent it-produkt kan skabe for forretningen. Det er og bliver helt essentielt, at virksomhederne har den nødvendige forretningsmæssige forståelse - ellers får de meget svært ved at sælge noget som helst," siger Anders Elbak

Andre dele af organisationen får mere indflydelse

Det skifte har allerede vundet indpas hos mange virksomheder, og ændringen betyder blandt andet, at økonomichefer og linjechefer får mere og mere indflydelse.

"Beslutningsprocesserne er ikke længere de samme som før krisen. Vi kan nu se, at andre dele af forretningen får mere og mere indflydelse på beslutninger i forhold til it," siger han.

Det underbygger han blandt andet med, at en spørgeskemaundersøgelse fra IDC viser, at økonomi-ledelsen og diverse linjechefer sidder mere og mere med ved bordet, når der skal træffes beslutninger i forhold til it. 

Det betyder ligeledes at beslutninger, indkøb og opstart af store projekter tages mere forsigtigt og langsomt.

"Tiderne, hvor CIO'en kunne køre sit eget løb, er slut. Forretningen bliver også nødt til, at kunne se det fornuftige i en it-løsning - så selvom krisen måske er ovre, bliver beslutninger taget mere forsigtigt," siger Anders Elbak.

Læs også:

Rapport: Danske it-virksomheder er igennem krisen

Sådan balancerer du på kanten mellem afgrund og vækst

Så hårdt har krisen ramt danske it-konsulenter
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere