Artikel top billede

Hacker-angreb: Topchefers mail og pc'er hacket og tømt

En alvorlig sag om industrispionage har ramt Telenor. Cyber-kriminelle har tømt flere tele-topchefers computere for al indhold.

Organiserede industrispioner har været på spil hos Norges største teleselskab, Telenor. Det fortæller Telenors sikkerhedsdirektør Rune Dyrlie til Aftenposten.

Flere topchefer har fået tømt al indhold på deres computere, nærmere bestemt alt fra mails, passwords, alle typer filer og andre personlige data. Og via fjernstyring har industrispionerne delvist overtaget styringen af computerne.

Industri-spionage

"Det er første gang, Telenor anmelder sådan en sag til politiet. Det er et klart eksempel på industrispionage," udtaler Rune Dyrlie, Telenors sikkerhedsdirektør i Telenor til Aftenposten.

"Vi tager det meget alvorligt, at flere chefer i Telenor er blevet frastjålet sensitiv information. Det er helt tydeligt, at det er lykkedes bagmændene at hente informationer. Der er ingen tvivl om, at vi har mistet data," udtaler sikkerhedsdirektøren

Spionagen blev opdaget, da Telenors sikkerhedsafdeling registrerede usædvanlig datatrafik fra computerne.

Ressourcestærke hackere

Ifølge sikkerhedsdirektøren er det umuligt at fastslå andet om bagmændene, end at det er ressourcestærke kræfter, der står bag.

Hvad målet for industrispionagen har været, står heller ikke klart.

"Det er et svært spørgsmål. Det er muligt, at dem der står bag har downloadet en masse forskellige oplysninger for at skjule, hvad de virkelig søger. Derfor ønsker vi ikke at gætte på, hvem der står bag," fortæller sikkerhedsdirektøren til Aftenposten og tilføjer, at angrebet blev opdaget hurtigt.

"Der blev brugt ny, skræddersyet software, som er ukendt for leverandørerne. Det tyder på, at dem der står bag, har mange ressourcer og kompetencer," udtaler Rune Dyrlie.

Telenor ønsker ikke at oplyse, hvornår angrebet blev opdaget eller hvor mange chefer, der fik tømt deres computere.

Nationale norske myndigheder og det norske cyberforsvar har også løbende været holdt orienteret om sagen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.