BREAKING:Preben Damgaard er død

Artikel top billede

Så hård kan straffen blive for at angribe NemID

Efter flere DDoS-angreb er der travlhed hos lovens lange arm, der forsøger at hitte rede i gerningsmænd og eventuelle sammenhæng mellem de mange it-angreb.

Det danske it-politi har fået travlt.

Travlheden skyldes, at der i de seneste uger har været en række markante DDoS-angreb rettet mod danske sider som Kommunernes Landsforening (KL), Borger.dk og mod NemID-servicen.

DDoS-angrebene (Distributed Denial of Service) foregår ved, at nogle bagmænd samler flere computere i et mere eller mindre organiseret netværk og bombarderer de angrebne servere med så mange forespørgsler, at serverne bryder sammen.

Ultimativt resulterer det i, at man ikke kan bruge hjemmesiden eller eksempelvis NemID-servicen, som danskerne oplevede torsdag formiddag. 

Chef Det Nationale IT-Efterforsknings Center (Nitec), Johnny Lundberg, bekræfter overfor Computerworld, at it-betjente er godt i gang med at kigge på, hvem der står bag de mange angreb - og om der eventuelt er en sammenhæng mellem dem.

"Vi kigger på angrebene for at afdække, om de udspringer nationalt eller internationalt, og om de har sammenhæng med andre lignende angreb set i udlandet," fortæller Johnny Lundberg til Computerworld."

Risikerer to års fængsel

Han ønsker heller ikke at gå i detaljer med, hvad efterforskningen indtil videre har vist - og om ordensmagten er tæt på at have fanget formodede gerningsmænd.

"Så længe efterforskningen pågår, og vi efterhånden nærmer os et resultat med at få et overblik over sammenhængen mellem de forskellige angreb, så vil jeg ikke udtale mig nærmere om sagen," lyder det fra Johnny Lundberg.

Vicepolitiinspektøren hos Nitec fortæller dog, hvad der vil ske, hvis eksempelvis bagmændene bag NemID-angrebet bliver snuppet.

"De vil blive sigtet efter straffeloven og kan risikere op mod to års fængsel, hvis der er tale om kriminalitet af systematisk og organiseret karakter. Hvis der er enkeltperson, som har lagt KL's hjemmeside ned, kan man måske diskutere, om det systematisk og organiseret, men det er jo i sidste ende dommeren, der bestemmer det," forklarer han.

Flere grupper i spil

Efter angrebene på KL's hjemmeside og mod NemID har henholdsvis fragmenter fra Anonymous og den nyopståede gruppe Danish Lulz Team taget ansvaret for cyberbombardementerne.

Johnny Lundberg kan dog ikke bekræfte, om det vitterligt også er disse to grupper, som Nitec sammen med Center for Cybersikkerhed og diverse politikredse har i kikkerten.

"Af forskellige årsager er der ofte en gruppe, der tager ansvar for diverse angreb. Om det virkelig er disse to grupper, kan jeg ikke svare på. Det er spørgsmål om efterforskningen, og den skal have den tid, som det tager," lyder det fra Johnny Lundberg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere