HUSK:Live-streaming af kåringen af Årets CIO 2020 klokken 15:45 på cw.dk

Så hård kan straffen blive for at angribe NemID

Efter flere DDoS-angreb er der travlhed hos lovens lange arm, der forsøger at hitte rede i gerningsmænd og eventuelle sammenhæng mellem de mange it-angreb.

Det danske it-politi har fået travlt.

Travlheden skyldes, at der i de seneste uger har været en række markante DDoS-angreb rettet mod danske sider som Kommunernes Landsforening (KL), Borger.dk og mod NemID-servicen.

DDoS-angrebene (Distributed Denial of Service) foregår ved, at nogle bagmænd samler flere computere i et mere eller mindre organiseret netværk og bombarderer de angrebne servere med så mange forespørgsler, at serverne bryder sammen.

Ultimativt resulterer det i, at man ikke kan bruge hjemmesiden eller eksempelvis NemID-servicen, som danskerne oplevede torsdag formiddag. 

Chef Det Nationale IT-Efterforsknings Center (Nitec), Johnny Lundberg, bekræfter overfor Computerworld, at it-betjente er godt i gang med at kigge på, hvem der står bag de mange angreb - og om der eventuelt er en sammenhæng mellem dem.

"Vi kigger på angrebene for at afdække, om de udspringer nationalt eller internationalt, og om de har sammenhæng med andre lignende angreb set i udlandet," fortæller Johnny Lundberg til Computerworld."

Risikerer to års fængsel
Han ønsker heller ikke at gå i detaljer med, hvad efterforskningen indtil videre har vist - og om ordensmagten er tæt på at have fanget formodede gerningsmænd.

"Så længe efterforskningen pågår, og vi efterhånden nærmer os et resultat med at få et overblik over sammenhængen mellem de forskellige angreb, så vil jeg ikke udtale mig nærmere om sagen," lyder det fra Johnny Lundberg.

Vicepolitiinspektøren hos Nitec fortæller dog, hvad der vil ske, hvis eksempelvis bagmændene bag NemID-angrebet bliver snuppet.

"De vil blive sigtet efter straffeloven og kan risikere op mod to års fængsel, hvis der er tale om kriminalitet af systematisk og organiseret karakter. Hvis der er enkeltperson, som har lagt KL's hjemmeside ned, kan man måske diskutere, om det systematisk og organiseret, men det er jo i sidste ende dommeren, der bestemmer det," forklarer han.

Flere grupper i spil
Efter angrebene på KL's hjemmeside og mod NemID har henholdsvis fragmenter fra Anonymous og den nyopståede gruppe Danish Lulz Team taget ansvaret for cyberbombardementerne.

Johnny Lundberg kan dog ikke bekræfte, om det vitterligt også er disse to grupper, som Nitec sammen med Center for Cybersikkerhed og diverse politikredse har i kikkerten.

"Af forskellige årsager er der ofte en gruppe, der tager ansvar for diverse angreb. Om det virkelig er disse to grupper, kan jeg ikke svare på. Det er spørgsmål om efterforskningen, og den skal have den tid, som det tager," lyder det fra Johnny Lundberg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
Kørekort-app sætter download-rekord: Blev hentet over en halv million gange det første døgn - se de første download-tal her
På et enkelt døgn blev den nye kørekort-app hentet over en halv million gange, viser download-tal fra Digitaliseringsstyrelsen.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.