Artikel top billede

Lyngby kommune: Derfor vil vi selv grave fiber ned

Teleselskaberne føler sig forbigået, men ifølge Lyngby-Taarbæk kommune er der gode grunde til, at kommunen selv kaster sig ud i et stort fiber-graveprojekt. Se dem her.

Som beskrevet tidligere vækker det stor ærgrelse blandt teleselskaber, at de ikke er inviteret med til at grave fiber ned i et stort graveprojekt i Lyngby-Taarbæk kommune.

Computerworld har derfor spurgt kommunen om baggrunden for fiberudrulningen, og hvorfor den ikke har inviteret teleselskaberne med.

Det har kommunens centerchef for borgerservice og digitalisering, Jacob Sylvest Nielsen, nu forsøgt at forklare i et skriftligt svar til Computerworld.

"Det forventes, at samgravning sker i cirka 50 procent af strækningerne," skriver centerchefen om gravearbejdet, der startede i 2011 og forventes færdigt i 2015.

I alt skal der graves 41 kilometer, og det betyder altså, at kommunen graver omkring 20 kilometer fiber ud alene.

"Lyngby-Taarbæk Kommune har en klar interesse i at nedbringe omkostningerne gennem samgravning, hvorfor kommunen overvåger ansøgninger om gravetilladelser fra andre aktører, således at disse kan indgå i kommunens planlægning af samgravning. Lyngby-Taarbæk Kommune stiller ikke i dag i udbudsmaterialet eksplicit krav om, at byderne skal tage kontakt til andre aktører, herunder teleselskaberne eller andre infrastrukturoperatører," lyder det i mailen.

Set i lyset af den verserende fiber-bredbåndskrig er der altså lagt op til, at kommunens samarbejdspartnere i princippet kan holde deres konkurrenter ude af gravearbejdet, da der ikke er stillet krav i udbudsmaterialet om at invitere alle med.

Af svaret fremgår det desuden, at energiselskabet Dong er den primære samarbejdspartner om gravearbejdet.

"Beslutningen om at gennemføre projektet forudsatte, at der i vidt omfang blev samgravet med DONG, der på daværende tidspunkt var ved at lægge elkabler fra luft til jord. Derfor skulle DONG nedgrave kabler på mange strækninger i kommunen i anlægsperioden."

Nyt fiberprojekt har rødder i fejlslagent Dong-fiberprojekt.

Det viser sig desuden, at fiberprojektet trækker tråde tilbage til et gammelt Dong-fibersamarbejde, hvor et eller andet gik helt galt i forventningsafstemningen.

Sammen med Conscia vandt Dong nemlig i 2009 kommunens udbud om at levere fiber til 90 af kommunens lokationer, men efter TDC i 2010 overtog Dongs fibernet og dermed forpligtelserne i udbuddet, viste kontrakten sig ikke at leve op til kommunens forventninger.

Dong-projekt levede ikke op til forventninger

"TDC har overtaget DONGs fibernet og forpligtelserne i forhold til aftalen med kommunen. Efter aftalen blev igangsat, blev det imidlertid klar for kommunen, at den valgte driftsløsning ikke på alle strækninger var god nok. Det var derfor nødvendigt for kommunen løbende at udbedre manglerne i netværket. Eksempelvis var der ikke i aftalen mulighed for at etablere en fiberforbindelse til skoler og institutioner i Taarbæk."

Det er altså med rødder i det fejlslagne fiberprojekt, at kommunen atter måtte til at sætte spaden i jorden.

"På den baggrund blev det i forbindelse med budget 2012-16 besluttet, at Lyngby-Taarbæk Kommune over en 5-årig periode skulle udbedre disse mangler ved at nedgrave eget fibernet og som led heri samgrave med bl.a. DONG, Lyngby-Taarbæk Forsyning og andre virksomheder."

"Lyngby-Taarbæk Kommune var ikke lovgivningsmæssigt forpligtet til at lave et samlet udbud. Baggrunden for, at Lyngby-Taarbæk Kommune ikke valgte at lave et samlet udbud var, at kommunen løbende ville udnytte alle muligheder for samgravning i anlægsperioden."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere