Artikel top billede

Forklaringen fundet: Derfor blev Yousee ramt af nedbrud

Tv-udbyderen Yousee har gennemgået sidste uges store nedbrud, der ramte op mod 1,2 millioner kunder i hele Danmark. Læs her, hvordan det hele kunne gå så meget i ged.

Den TDC-ejede tv-udbyder Yousee har gennemgået hele forløbet, der i sidste uge fik skærmen til at flimre og sende kanaler helt i sort hos selskabets omkring 1,2 millioner kunder.

Fejlene skyldtes en sammenblanding af mange ting, men helt overordnet blev al bøvlet ironisk nok født af Yousees bestræbelser på at sikre et bedre tv-signal i fremtiden.

Det skriver Yousee på sin hjemmeside, hvor selskabet redegør for, hvordan signalet kunne pixelere og gå i sort på enkelte kanaler i flere dage.

Ville gøre det bedre

Hele baggrunden for uheldet er, at Yousee har været i gang med at opgradere sit sendeudstyr siden foråret 2012, hvor selskabet oplevede to store nedbrud.

"De to nedbrud havde vist en sårbarhed i den tekniske opbygning, der under uheldige omstændigheder kunne forstyrre det system, der modtager, behandler og videresender specielt satellitbaserede kanaler," begrunder Yousee den ønskede opgradering i sin redegørelse.

For at kvalitetssikre sin infrastruktur besluttede Yousee i foråret 2012 at ombygge og opgradere sin hovedstation på Borups Alle i København, hvor bygningen er kendt som "Telefonhuset".

Ombygningen indebar som et af de vigtigste punkter en omlægning af centralens datanetværk, som skulle gøre netværket mere stabilt og i stand til at sende flere og flere kanaler i HD.

Efter allerede at have foretaget op mod 50 ombygninger siden maj 2012 skulle Yousee så natten til onsdag den 1. maj i sidste uge ombygge centralens centrale IP-netværk fra et såkaldt lag 2 til lag 3 for at undgå data-oversvømmelse i forbindelse med eksempelvis omlægning af almindelige kanaler til HD-kanaler.

Undervejs i denne ombygning skulle flere netværksenheder lukkes og opgraderes med ny software, inden de kunne sættes i gang igen med nye adresse-tabeller - en manøvre, der skulle afvikles på få timer og i en ganske bestemt rækkefølge.

De mange fejl opstår

I løbet af natten til onsdag den 1. maj står det klart, at der er problemer med ombygningen af netværket.

Systemet blev overbelastet, pixeleringer, billedudfald og lydproblemer står i kø på kabelnettet, hvorefter Yousees teknikere forsøger at få styr på situationen ved at genetablere tv-kanal én ad gangen.

"Processen trak ud, og sidst på eftermiddagen manglede der fortsat ti kanaler, da man besluttede at standse arbejdet. På det tidspunkt havde teknikerne arbejdet 15 timer i træk. Risikoen for, at der ville opstå nye fejl undervejs, var høj, og man nærmede sig tv's prime time, hvor millioner af danskerne ser tv samtidig," lyder det i Yousees hændelsesforløb.

Du kan forvente nye afbrydelser inden længe

Samtidig med dagen skrider frem med fejl på flere kanaler, øges også antallet af gnavne indlæg på Yousees Facebook-side, der dog først for alvor eksploderer, da der viser sig at være flimmer og pixeleringer henover en Champions League-fodboldkamp på tv-kanalen 3+, hvilket får fodboldfolket til at fare i flint på Facebook.

En data-overvågningsenhed bliver udpeget som syndebuk, da den trak så store datamængder gennem netværket, at tv-signalets udsendelsesroutere blev overbelastede og begik de fejl, der kunne ses på skærmen som flimmer og pixeleringer.

"Konkret var der tale om en kombination af en akut stigning i forbruget af on demand tv (start forfra, tv-arkiv og filmleje), måleenhedens store dataforbrug samt datatrafikken fra de almindelige tv-kanaler, der havde udløst en kendt svaghed i centralens routere. De pågældende routere kunne under særlige omstændigheder fejle, hvis de blev belastet med en kombination af unicast og multicast trafik, og det var præcist det, der skete," forklarer Yousee om nedbruddet.

Efterspillet hos Yousee

Mens onsdag i sidste uge hos Yousee gik med at slukke småbrande og den store brand under fodboldkampen, blev torsdagen brugt til at analyse fejlene og få gang i de resterende 10 tv-kanaler, som ikke var kommet i løbet af onsdagen.

Igen torsdag aften var der fodbold - denne gang fra Euro League - og teknikerne kastede hen i mod aftenen alle kræfter ind på at få genetableret kanal 9, hvor fodboldkampen blev sendt på.

"I løbet af fredag blev de sidste kanaler genetableret, men enkelte af dem måtte nøjes med at blive distribueret i den gamle SD-kvalitet. SD kræver kun en tredjedel af den datamængde, som en HD-kanal kræver, og for ikke igen at overbelaste routerne måtte man i første omgang nøjes med det gamle signal," forklarer Yousee om sit lange nedbrud.

Fremadrettet vil Yousee gøre sin netværksudskiftning færdig, inden turen kommer til de gamle routere, som skal udskiftes med nye af slagsen, der kan håndtere mere trafik og adskille unicast og multicast bedre, så der ikke igen opstår blandingstrafik, som ultimativt kan kaste routerne ud i en overbelastning.

Hele ombygningen forventes at være færdig inden sommerferien, hvor Yousee-kunder inden vil opleve mindre (og planlagte) afbrydelser, som dog hovedsageligt foregår i løbet af natten, når tv-udbyderen opgraderer sit system.

Læs også:

YouSee-nedbrud på tredje døgn: Kunder kræver erstatning

Yousee: Derfor får kunder ingen kompensation efter nedbrud

Derfor blev millioner af danskere ramt af stort Yousee-nedbrud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Smid lænkerne, ryd op i legacy-IT og kom videre på den digitale rejse
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.