TDC sætter sig tungere på ADSL-tronen

Tele2 har overhalet Tiscali som den tredjestørste ADSL-udbyder i Danmark. TDC har tabt en smule markedsandel, men er alligevel den helt store vinder, fordi Tele2 benytter TDC's ADSL-netværk. Alligevel mener videnskabsminister Helge Sander, at der er skabt mere konkurrence. "Manipulation", mener teleanalytiker.

På overfladen ser TDC ud til at have tabt markedsandele inden for ADSL i Danmark, men går man tallene efter i sømmene, viser det sig, at det tidligere telemonopol har styrket sin position som markedets helt store vinder.

TDC fik godt 51.000 nye ADSL-kunder i anden halvdel af 2003, viser nye tal fra IT- og Telestyrelsen. Men det var ikke nok til at vokse i takt med markedet, så TDC's markedsandel fald fra 82 til 79 procent.

Men det skyldes næsten udelukkende, at Tele2 for alvor bragede ind på det danske ADSL-marked sidste år. Tele2 overhalede Tiscali som landets tredjestørste ADSL-udbyder efter TDC og Cybercity og har nu godt 23.000 bredbåndskunder.

TDC's infrastruktur vinder

Modsat Tiscali og Cybercity så satser Tele2 udelukkende på at købe TDC's grossistprodukt inden for ADSL. Det kaldes bitstream access og betyder, at Tele2's ADSL-kunder benytter TDC's udstyr, som bliver installeret af TDC-teknikere.

Ser man derfor på, hvor mange af de danske ADSL-kunder, som benytter TDC's udstyr, så er det steget fra 85 til 87 procent i andet halvår.

- Man kan sige, at det er TDC's infrastrukturselskab, som vinder markedsandele, forklarer administrerende direktør Niclas Palmstierna, Tele2.

Tele2 benytter selv TDC's grossistprodukt, fordi det er en langt billigere måde at komme ind på ADSL-markedet end ved at sætte sit eget udstyr op på alle TDC's centraler.

- Vi kan stadig styre produktet, men har ikke investeret i hele infrastrukturen, og vi får større dækning i hele Danmark på kort tid, fortæller Niclas Palmstierna.

Konkurrenter betaler for TDC's udrulning

Ulempen er, at en meget stor del af indtægterne havner lige i TDC's kasse som betaling for grossistproduktet. Indkøbsprisen var årsagen til, at Tele2 var så længe om at gå i luften med ADSL. Selskabet fandt produktet for dyrt.

- Nu har vi fundet et niveau, så vi kan tjene penge. Men det tager måske lidt tid, som Niclas Palmstierna udtrykker det.

Den vurdering deler Tiscalis administrerende direktør, Serge Lupas, ikke. Tiscali har valgt at holde sig væk fra TDC's grossistprodukt.

- Vi er utilfredse med omkostningsniveauet, siger han.

Ifølge Tiscali-direktøren tager TDC op til 3.500 kroner for at etablere en grossistforbindelse til en ADSL-kunde. Dertil kommer de løbende omkostninger. Med priser på ADSL-opkoblinger ned til godt 300 kroner om måneden kan Tiscali ikke få regnestykket til at hænge sammen.

- TDC tjener stort på bitstream access. Tele2 og Tiscali betaler så høje priser, at de i praksis finansierer TDC's egen udrulning af ADSL, siger Serge Lupas.

Ministeren tilfreds

Han lover at komme efter konkurrenterne med nye markedsføringskampagner i år, mens Tele2 også fortsat regner med at vinde ADSL-kunder fra konkurrenterne. Alligevel er Tele2-direktør Niclas Palmstierna ikke alt for tryg ved situationen.

- Vi kunne have vokset endnu hurtigere, hvis ikke TDC havde problemer med at levere til os. Det skaber frustration, når TDC selv kan levere ADSL på to uger, mens vi har måttet vente op til otte uger på at få leveret til vores kunder, begrunder han.

Videnskabsminister Helge Sander (V) er ellers begejstret for udviklingen på ADSL-markedet. I en pressemeddelelse fremhæver han, at konkurrenterne i andet halvår vandt fire ud af ti nye kunder.

- Skiftet i konkurrencesituationen på ADSL-markedet er et skridt i den rigtige retning. Det er en udvikling, som, jeg forventer, bliver yderligere forstærket med gennemførelsen af det lovforslag, jeg netop har fremsat i Folketinget, siger videnskabsministeren.

Teleanalytiker: Manipulation
Den pressemeddelelse har fået teleanalytiker John Strand, Strand Consult, op af stolen, fordi han mener, at der er tale om manipulation.

I en mail til Helge Sanders spindoktor, Jesper Beinov, skriver teleanalytikeren, at det er en fejl, når pressemeddelelsen fastslår, at TDC taber markedsandele.

- Det produkt, Tele2 sælger, er et rent TDC-produkt, som bare bliver markedsført og solgt med et Tele2-brand på og med en meget lille avance til Tele2, skriver John Strand til spindoktoren.

Teleanalytikeren lægger ikke skjul på, at han ligesom ministeren er Venstre-mand.

- Det er sgu synd, at en mand med den rigtige politiske overbevisning omgiver sig med embedsmænd, der ikke har forstand på det telemarked, de skriver pressemeddelelser om, samtidig med at de konstant manipulerer med virkeligheden for at få deres eget arbejde til at ligne en succes, lyder Strands svada til Jesper Beinov.

Relevante links

Pressemeddelelse fra Helge Sander og IT- og Telestyrelsen

IT- og Telestyrelsens statistik over det danske telemarked




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere