Artikel top billede

Er gratis WiFi fra kommunen overhovedet lovligt?

København og Frederiksberg kommuner tumler med planer om gratis WiFi til især turister, og på Bornholm var det Regionskommunen, som leverede gratis WiFi under Folkemødet. Spørgsmålet er, om det er lovligt. Loven skal i hvert fald udfordres, mener borgmester.

Københavns Kommune har for nylig lanceret planer om gratis WiFi især til turister, og socialdemokraterne på Frederiksberg fortalte i sidste uge, at man har samme tanker og gerne vil give både borgere og turister en eller anden form for begrænset adgang til nettet.

Den efterfølgende livlige debat viste, at mange synes godt om ideen med at betjene turisterne med gratis internetadgang, men der blev også rejst tvivl, om det overhovedet er lovligt for en kommune at tilbyde den slags tjenester for skatteyderkroner, når teleselskaber og andre allerede gør det samme - både gratis og mod betaling.

Kommunalfuldmagten bestemmer

Det er den såkaldte kommunalfuldmagt, som regulerer grænserne for, hvor langt en kommune kan gå med at tilbyde ydelser i konkurrence med erhvervsdrivende.

Og det er ikke første gang, en kommune udfordrer kommunalfuldmagten med planer om gratis WiFi.

Tilbage i 2009 ville Høje Taastrup Kommune tilbyde gratis WiFi på udvalgte pladser og torve i kommunen. Det skulle være en reklamefinansieret løsning, og som Comon skrev dengang var initiativet i første omgang godkendt af Statsforvaltningen, som er den myndighed, der afgør, om kommunalfuldmagten er overholdt.

Men efter en klage fra TDC og ny behandling i Statsforvaltningen, blev initiativet erklæret ulovligt.

"Statsforvaltningen finder ikke, at der består et rimeligt forhold mellem den kommunale interesse i at yde borgerne kommunal information og den indirekte service, der består i - i konkurrence med andre internetudbydere - at yde gratis og ubegrænset adgang til internettet i et omfang, som det her er tilfældet," står der i afgørelsen.

Københavns Kommune havde faktisk også dengang planer om gratis reklamefinansieret WiFi udvalgte steder, men de planer blev angiveligt skrottet.

København på banen igen

Så sent som for et års tid siden bad et medlem af Københavns Borgerrepræsentation så om en status for muligheden for at tilbyde gratis WiFi til borgerne og et svar på, hvilke love og regler der skulle ændres, hvis kommunen skulle have lov til det.

Økonomiforvaltningens svar fra 27. august 2012 henviser til sagen mellem Høje Taastrup og TDC og forvaltningen mener derfor, at kommunalt finansieret WiFi til borgerne juridisk set ikke kan lade sig gøre på grund af konkurrenceforvridning. Hvis det overhovedet skal være muligt, skal det skrives ind i lovgivningen, lyder det i svaret.

Mindre end et år efter lancerer Københavns Kommune så nye planer om gratis WiFi, og som nævnt vil socialdemokraterne på Frederiksberg også tilbyde borgere og turister WiFi i et eller andet omfang.

Hvad hvis vi begrænser adgangen?

"Jeg hæfter mig ved, at forbuddet gælder ubegrænset adgang til nettet, så det, vi nu undersøger er, om vi som kommune må tilbyde gratis WiFi, hvis der for eksempel er begrænsninger på hastighed, hvor store datamængder man kan hente, eller begrænsninger i form af antal login", siger 2. Viceborgmester Katrine Lester, Frederiksberg Kommune.

"Vi vil ikke konkurrere med det private erhvervsliv og rulle højhastighedsnet ud til alle borgere. Vores forslag handler om målrettet infrastruktur på linje med så meget andet og altså også et konkurrenceparameter i forhold til at tiltrække gæster og turister til byen," siger hun.

Måske krav om ændret lovgivning

Partiet vil henvende sig til regeringen, hvis det viser sig, at der er behov for en lovændring for at realisere planerne.

"Når man kan gøre det i Helsingborg, London og andre turistbyer, så skal vi jo ikke have en kommunalfuldmagt, der lammer København og Frederiksberg, så vi ikke er konkurrencedygtige internationalt. I forvejen hører vi jo, at Danmark er for dyrt, og at vi har det svært i kampen om turisterne. Så dur det simpelthen ikke, at vi har lovgivning, der stiller sig på tværs i forhold til initiativer, som kunne trække i den anden retning," siger Katrine Lester.

Bornholm har tjekket

På Bornholm har regionskommunen allerede erfaringer med at stille gratis WiFi til rådighed. Under det stort anlagte Folkemødet, som foregik 13. til 16. juni i Allinge, var det regionskommunen, der stillede gratis WiFi til rådighed for de 60.000 deltagere.

Ifølge Klaus Munk, stabschef for politisk og administrativt sekretariat i regionskommunen, har man både sikret sig, at kommunen ikke var omfattet af krav om logning, og at det kommunalt finansierede WiFi under Folkemødet var i orden i forhold til kommunalfuldmagten.

Regionskommunen tilbyder desuden adgang til WiFi i de kommunalt ejede havne på øen. Gæsterne køber blot en billet, fortæller Klaus Munk.

Læs også:
København vil give dig gratis WiFi

Frederiksberg vil også med på gratis WiFi-vognen

Sådan håndterede vi Danmarks største WiFi-løsning
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere