Artikel top billede

Googles smarte strategi: Sådan undgås Android-kaos

Android er verdens mest udbredte smartphone-platform, men er ofte kritiseret for at være for fragmenteret. Google har dog en plan for, hvordan den kritik kan manes i jorden.

Android-platformen æder mere og mere af smartphone-markedet og er nu oppe på en markedsandel på hele 79 procent i den seneste opgørelse fra IDC. 

En af forklaringerne på dette er, at der findes så mange forskellige telefoner i forskellige prisklasser med dette styresystem.

Det har dog også ofte været nævnt som Android-platformens store svaghed, fordi det kan medføre en fragmentering i form af forskellige versioner af styresystemet.

Den situation kan give bøvl for app-udviklerne, og det kan forringe oplevelsen for slutbrugeren, der måske ikke har adgang til den nyeste version af Android og dermed heller ikke de nyeste apps.

Googles plan

Som blandt andre HotHardware bemærker har Google dog på det seneste opgraderet indsatsen med det, der kaldes Play services.

Som Google forklarer i sit udvikler-forum, er fordelen ved Google Play services blandt andet, at man som app-udvikler kan anvende de nyeste API'er uden at skulle tage højde for understøttelsen på specifikke enheder.

Nye versioner af apps udsendes så via en Play services-app, der kan hentes i Googles app-butik.

"Med Google Play services kan din app udnytte de nyeste funktioner fra Google som Maps, Google+ og andet med automatiske platforms-opdateringer, der sendes ud via en APK (Android application package file, red.) i Google Play store."

Grundlæggende betyder dette, at man kan udsende nye opdateringer af sine apps til alle brugere uden at skulle tage højde for deres konkrete smartphone eller Android-version.

Det betyder også, at det bliver mindre problematisk, når hardware-producenter og netværksoperatører sløser med at udsende nye versioner af Android til brugerne - et af de ofte hørte kritikpunkter i Android-universet.

Ikke alle er glade

Det er i hvert fald det, der er idéen med Play services-konceptet, men når man læser anmeldelserne af løsningen i Googles app-butik, er meningerne noget delte:

"Hvad fanden er dette lort, den er som en eller anden robot, der downloades uafbrudt. Den skal selvfølgelig også lige downloade Gmail, Google maps og alt muligt lort, som jeg ikke bruger," skriver en Android-bruger.

"Google tvinger telefoner i knæ. Jeg er helt enig i, at Google gør livet svært for brugere af Android ved konstant at fylde flere tvungne apps, som er større og større ned i vores telefoner," lyder det fra en anden bruger, der som så mange andre ikke bryder sig om, at Play services er så pladskrævende.

Andre er mere tilfredse med denne løsning:

"Det er et modul til at hjælpe lidt ældre versioner og telefon-modeller. Jeg kunne f.eks. ikke hente ting fra Google Play til min Desire Z før denne app," lyder en kommentar eksempelvis.

Baseret på 166.177 stemmer får Google Play services en samlet karakter på tre stjerner ud af fem mulige.

Sådan fungerer Play services på Android

Selv om Android bevæger sig i en fornuftig retning set med app-udviklernes øjne, har en ny undersøgelse fra Forrester netop vist, at iOS fortsat er den platform, man først fokuserer på, når nye apps skal programmeres.

Forrester-undersøgelsen blandt flere end 1.600 softwareudviklere i Nordamerika og Europa viser, at 35 procent af udviklerne har iPhonen som deres førsteprioritet, når der skal udvikles løsninger.

27 procent af udviklerne vil i første omgang satse på Android-platformen.

Forrester har tidligere vurderet, at det samlede marked for applikationer til smartphones og tablet-pc'er vil omsætte for 210 milliarder kroner i 2015.

Sådan fungerer Play services

Du kan se Googles præsentation af Play services i denne video fra selskabets udviklerkonference I/O tidligere i år:

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Omsætnings-boom på apps til Android: Her er forklaringen

App-udviklerne: Denne platform er bare den vigtigste

Disse 5 apps gør din smartphone smartere

Se tallene: Så meget tjener du i gennemsnit på en app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.