Artikel top billede

Googles smarte strategi: Sådan undgås Android-kaos

Android er verdens mest udbredte smartphone-platform, men er ofte kritiseret for at være for fragmenteret. Google har dog en plan for, hvordan den kritik kan manes i jorden.

Android-platformen æder mere og mere af smartphone-markedet og er nu oppe på en markedsandel på hele 79 procent i den seneste opgørelse fra IDC. 

En af forklaringerne på dette er, at der findes så mange forskellige telefoner i forskellige prisklasser med dette styresystem.

Det har dog også ofte været nævnt som Android-platformens store svaghed, fordi det kan medføre en fragmentering i form af forskellige versioner af styresystemet.

Den situation kan give bøvl for app-udviklerne, og det kan forringe oplevelsen for slutbrugeren, der måske ikke har adgang til den nyeste version af Android og dermed heller ikke de nyeste apps.

Googles plan

Som blandt andre HotHardware bemærker har Google dog på det seneste opgraderet indsatsen med det, der kaldes Play services.

Som Google forklarer i sit udvikler-forum, er fordelen ved Google Play services blandt andet, at man som app-udvikler kan anvende de nyeste API'er uden at skulle tage højde for understøttelsen på specifikke enheder.

Nye versioner af apps udsendes så via en Play services-app, der kan hentes i Googles app-butik.

"Med Google Play services kan din app udnytte de nyeste funktioner fra Google som Maps, Google+ og andet med automatiske platforms-opdateringer, der sendes ud via en APK (Android application package file, red.) i Google Play store."

Grundlæggende betyder dette, at man kan udsende nye opdateringer af sine apps til alle brugere uden at skulle tage højde for deres konkrete smartphone eller Android-version.

Det betyder også, at det bliver mindre problematisk, når hardware-producenter og netværksoperatører sløser med at udsende nye versioner af Android til brugerne - et af de ofte hørte kritikpunkter i Android-universet.

Ikke alle er glade

Det er i hvert fald det, der er idéen med Play services-konceptet, men når man læser anmeldelserne af løsningen i Googles app-butik, er meningerne noget delte:

"Hvad fanden er dette lort, den er som en eller anden robot, der downloades uafbrudt. Den skal selvfølgelig også lige downloade Gmail, Google maps og alt muligt lort, som jeg ikke bruger," skriver en Android-bruger.

"Google tvinger telefoner i knæ. Jeg er helt enig i, at Google gør livet svært for brugere af Android ved konstant at fylde flere tvungne apps, som er større og større ned i vores telefoner," lyder det fra en anden bruger, der som så mange andre ikke bryder sig om, at Play services er så pladskrævende.

Andre er mere tilfredse med denne løsning:

"Det er et modul til at hjælpe lidt ældre versioner og telefon-modeller. Jeg kunne f.eks. ikke hente ting fra Google Play til min Desire Z før denne app," lyder en kommentar eksempelvis.

Baseret på 166.177 stemmer får Google Play services en samlet karakter på tre stjerner ud af fem mulige.

Sådan fungerer Play services på Android

Selv om Android bevæger sig i en fornuftig retning set med app-udviklernes øjne, har en ny undersøgelse fra Forrester netop vist, at iOS fortsat er den platform, man først fokuserer på, når nye apps skal programmeres.

Forrester-undersøgelsen blandt flere end 1.600 softwareudviklere i Nordamerika og Europa viser, at 35 procent af udviklerne har iPhonen som deres førsteprioritet, når der skal udvikles løsninger.

27 procent af udviklerne vil i første omgang satse på Android-platformen.

Forrester har tidligere vurderet, at det samlede marked for applikationer til smartphones og tablet-pc'er vil omsætte for 210 milliarder kroner i 2015.

Sådan fungerer Play services

Du kan se Googles præsentation af Play services i denne video fra selskabets udviklerkonference I/O tidligere i år:

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Omsætnings-boom på apps til Android: Her er forklaringen

App-udviklerne: Denne platform er bare den vigtigste

Disse 5 apps gør din smartphone smartere

Se tallene: Så meget tjener du i gennemsnit på en app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere