Artikel top billede

Googles smarte strategi: Sådan undgås Android-kaos

Android er verdens mest udbredte smartphone-platform, men er ofte kritiseret for at være for fragmenteret. Google har dog en plan for, hvordan den kritik kan manes i jorden.

Android-platformen æder mere og mere af smartphone-markedet og er nu oppe på en markedsandel på hele 79 procent i den seneste opgørelse fra IDC. 

En af forklaringerne på dette er, at der findes så mange forskellige telefoner i forskellige prisklasser med dette styresystem.

Det har dog også ofte været nævnt som Android-platformens store svaghed, fordi det kan medføre en fragmentering i form af forskellige versioner af styresystemet.

Den situation kan give bøvl for app-udviklerne, og det kan forringe oplevelsen for slutbrugeren, der måske ikke har adgang til den nyeste version af Android og dermed heller ikke de nyeste apps.

Googles plan

Som blandt andre HotHardware bemærker har Google dog på det seneste opgraderet indsatsen med det, der kaldes Play services.

Som Google forklarer i sit udvikler-forum, er fordelen ved Google Play services blandt andet, at man som app-udvikler kan anvende de nyeste API'er uden at skulle tage højde for understøttelsen på specifikke enheder.

Nye versioner af apps udsendes så via en Play services-app, der kan hentes i Googles app-butik.

"Med Google Play services kan din app udnytte de nyeste funktioner fra Google som Maps, Google+ og andet med automatiske platforms-opdateringer, der sendes ud via en APK (Android application package file, red.) i Google Play store."

Grundlæggende betyder dette, at man kan udsende nye opdateringer af sine apps til alle brugere uden at skulle tage højde for deres konkrete smartphone eller Android-version.

Det betyder også, at det bliver mindre problematisk, når hardware-producenter og netværksoperatører sløser med at udsende nye versioner af Android til brugerne - et af de ofte hørte kritikpunkter i Android-universet.

Ikke alle er glade

Det er i hvert fald det, der er idéen med Play services-konceptet, men når man læser anmeldelserne af løsningen i Googles app-butik, er meningerne noget delte:

"Hvad fanden er dette lort, den er som en eller anden robot, der downloades uafbrudt. Den skal selvfølgelig også lige downloade Gmail, Google maps og alt muligt lort, som jeg ikke bruger," skriver en Android-bruger.

"Google tvinger telefoner i knæ. Jeg er helt enig i, at Google gør livet svært for brugere af Android ved konstant at fylde flere tvungne apps, som er større og større ned i vores telefoner," lyder det fra en anden bruger, der som så mange andre ikke bryder sig om, at Play services er så pladskrævende.

Andre er mere tilfredse med denne løsning:

"Det er et modul til at hjælpe lidt ældre versioner og telefon-modeller. Jeg kunne f.eks. ikke hente ting fra Google Play til min Desire Z før denne app," lyder en kommentar eksempelvis.

Baseret på 166.177 stemmer får Google Play services en samlet karakter på tre stjerner ud af fem mulige.

Sådan fungerer Play services på Android

Selv om Android bevæger sig i en fornuftig retning set med app-udviklernes øjne, har en ny undersøgelse fra Forrester netop vist, at iOS fortsat er den platform, man først fokuserer på, når nye apps skal programmeres.

Forrester-undersøgelsen blandt flere end 1.600 softwareudviklere i Nordamerika og Europa viser, at 35 procent af udviklerne har iPhonen som deres førsteprioritet, når der skal udvikles løsninger.

27 procent af udviklerne vil i første omgang satse på Android-platformen.

Forrester har tidligere vurderet, at det samlede marked for applikationer til smartphones og tablet-pc'er vil omsætte for 210 milliarder kroner i 2015.

Sådan fungerer Play services

Du kan se Googles præsentation af Play services i denne video fra selskabets udviklerkonference I/O tidligere i år:

Følg @kimstensdal på Twitter

Læs også:

Omsætnings-boom på apps til Android: Her er forklaringen

App-udviklerne: Denne platform er bare den vigtigste

Disse 5 apps gør din smartphone smartere

Se tallene: Så meget tjener du i gennemsnit på en app
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere