Topnyhed:Nana Bule forlader Microsoft: Her er den nye direktør for Microsoft Danmark

Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Her er alle de skjulte nye funktioner i Windows 8.1

Der findes masser af ny funktionalitet og smarte genveje i Windows 8.1, som ingen er opmærksomme på. Vi gennemgår nogle af dem her.

Efter flere måneders ventetid er Windows 8.1 endelig tilgængelig, og denne version retter op på mange af de værste kritikpunkter ved Windows 8.

Du har utvivlsomt allerede hørt om nogle af de største nye funktioner i Windows 8.1: Start-knappen er tilbage, Bing sidder tungt på Søg, funktionen Snap til at arrangere vinduer side om side med kan nu tilpasses og så videre og så videre.

Men mange af de mindre ændringer tales og skrives der ikke så meget om. Der findes skjulte hemmeligheder gemt væk i mørke afkroge af Windows 8.1, som bare venter på en mulighed for at brillere.

Selvom disse skjulte juveler ikke er lige så prangende som den nye mulighed for at synkronisere apps og faneblade i Internet Explorer 11 på tværs af devices, så er de mindst lige så nyttige.

Men du finder ikke selv frem til dem, med mindre du graver dybt ... eller læser denne vejledning.

Luk ned fra startknappen

Lad os starte med noget, der er ligetil, men langt fra at være indlysende.

Ja, startknappen er tilbage ... men det er menuen Start ikke. Derfor er du stadig nødt til at stryge igennem en proces med adskillige klik, hvis du vil lukke ned for din pc - i hvert fald hvis du ikke kender til startknappens hemmelige menu.

Højreklik på startknappen, der kommer til syne, når du holder musen i nederste venstre hjørne af skærmen. Det bringer en menu frem, der indeholder links til ting under kølerhjelmen såsom Kommandoprompt.

Denne menu er ikke i sig selv ny i Windows 8.1. Det nye er tilføjelsen af muligheden for at lukke ned direkte fra denne menu. Holder du musen henover i cirka et sekund, får du mulighed for at vælge at lukke ned eller genstarte pc'en.

Opstart direkte til skrivebord, Alle apps og mere

Egenskaberne for proceslinjen er en anden gammel ven, der har fået nyt udseende - den er vigtig for folk, der foretrækker at arbejde i det velkendte skrivebordsmiljø.

Har du hørt, at det i Windows 8.1 er muligt at starte direkte op til skrivebordet? Det er sandt, men det er tydeligt, at Microsoft helst ikke ser, at du gør det, da muligheden er dybt begravet i en skjult afkrog af styresystemet.

Gå til skrivebordet, højreklik på proceslinjen, vælg Egenskaber, og gå her ind under det helt nye faneblad ved navn Navigation.

Her finder du nye indstillinger for at slå genvejsfunktionaliteten i de øverste hjørner fra. Disse indstillinger er også tilgængelige fra Skift pc-indstillinger under Indstillinger, men mange af indstillingerne af startskærmen findes kun her.

Og det er virkelig godt at vide! Hvis du gerne vil starte op direkte til skrivebordet eller til skærmen Alle apps, så er det her, du indstiller det. Her kan du også for eksempel indstille, at skrivebordsbaggrunden skal vises på startskærmen.

SkyDrive bliver vigtigere

Du har måske travlt med at udnytte de nye Snap-funktioner i Windows 8.1, men glem ikke, at du nu også kan have en enkelt app åben i adskillige snappede vinduer - noget, der ikke var muligt i den oprindelige udgivelse af Windows 8.

Det er i hvert fald meningen, at det kan lade sig gøre.

Men på trods af ihærdige forsøg har jeg ikke kunnet få det til at fungere ordentligt i Windows 8.1 Preview. Når jeg forsøger at åbne en app to gange - eller snapper en app til den ene side af skærmen og forsøger at åbne et andet eksemplar af samme app - fungerer det bare ikke.

Du kan dog godt åbne adskillige eksemplarer af Modern UI-udgaven af Internet Explorer 11. Hvis du har adskillige faneblade åbne, kan du trykke længe på et af dem og vælge Åbn faneblad i nyt vindue i den boks, der dukker op.

Alternativt kan du lave et langt tryk på et link på en webside for at få adskillige valgmuligheder frem nederst på skærmen heriblandt muligheden for at åbne fanebladet i et nyt vindue.

Vælger du at gøre det, åbnes siden i et nyt IE11-vindue, mens Windows 8.1 meget fikst snapper de to vinduer til hver sin side, så de fylder hver deres halvdel af skærmen.

SkyDrive bliver vigtigere

SkyDrive spiller en meget større rolle i Windows 8.1, som dermed bringer Microsofts vision om en sømløs cloud-forbundet verden endnu tættere på.

Faktisk er SkyDrive så afgørende i Windows 8.1, at Microsoft har tildelt tjenesten en hel sektion i pc-indstillingerne. En hel masse ting synkroniseres nu og følger automatisk brugeren på tværs af devices - heriblandt apps!

Men hvis du virkelig vil bo i skyen, så er du nødt til at slå nogle funktioner til, som er begravet tre eller fire trin nede i indstillingerne.

Åbn Indstillinger og vælg Skift pc-indstillinger. Her vælger du SkyDrive og klikker på Filer i menuen til venstre.

Her kan du slå funktioner til, såsom at dokumenter og billeder automatisk gemmes i SkyDrive, hvilket er en suveræn funktion, hvis du gerne vil kunne sætte dig ved stort set enhver computer med Windows 8 og nemt få den til at føles som din egen.

Slap helt af

Det er ikke nemt at slappe af eller koncentrere sig, hvis alle ens apps gør opmærksom på sig selv med alarmer dagen lang.

Windows 8 har ligesom Apple og Android gjort det muligt for apps at gøre brug af meddelelser, der afspiller en lyd eller lyser den låste skærm op, selv når din tablet ikke er i brug. Heldigvis gør Windows 8.1 det muligt at slå alle disse forstyrrelser fra med den nye funktion Stilletimer.

Den er dog også begravet dybt. Åbn Indstillinger og gå ind i Skift pc-indstillinger > Søg og apps > Meddelelser. Rul ned ad siden, indtil du finder Stilletimer. Som standard er Windows 8.1 indstillet til at være stille fra midnat til seks om morgenen, men det kan du ændre til en hvilken som helst anden periode af døgnet.

Send skærmbilledet trådløst videre

Få styr på dine apps

Der var noget, der virkelig irriterede mig ved Modern UI-apps i den oprindelige version af Windows 8.

Og nej, her taler jeg ikke om al den spildte skærmplads, hvilket Windows 8.1 desværre ikke retter op på.

Derimod mener jeg det faktum, at de var utroligt besværlige at administrere andre steder fra end startskærmen.

De er ikke til at finde noget åbenlyst sted i mappestrukturen i skrivebordsmiljøet, og de kan heller ikke fjernes via grænsefladen Programmer og funktioner i Kontrolpanel. Det er der heldigvis lavet om på i Windows 8.1.

Find sektionen Søg og apps i indstillingerne igen og vælg her App-størrelser i menuen til venstre. Hermed vises den komplette liste af de Modern UI-apps, der er installeret, inklusiv hvor meget hver app fylder.

Hvis du er ude efter at frigøre plads på din harddisk, så kan du her klikke på en app for at få mulighed for at fjerne den.

Trådløs forbindelse med Miracast

Ingen bryder sig om at have kabler over det hele, og det gør Windows 8.1 heller ikke.

Ligesom Android 4.2 inkluderer den nye version af Windows 8 fuld understøttelse af den nye Miracast-standard, som kan sammenlignes med Apples AirPlay-teknologi.

Din pc's skærmbillede kan sendes trådløst til dit tv eller en skærm. Miracast-standarden er dog så ny, at du måske vil have svært ved at finde tv i butikkerne med indbygget understøttelse, men du kan købe modtager-dongles, der gør ethvert tv med HDMI kompatible med Miracast.

Endnu bedre er det, at når Microsoft sender Xbox One på markedet til jul, vil spillekonsollen have fuld Miracast-understøttelse, hvilket yderligere forstærker synergien mellem Windows 8 og Xbox.

Hvis du gerne vil forbinde din Windows 8.1-device med en Miracast-modtager, kan du grave dybt ned i pc-indstillingerne i Windows' Modern UI. Det er dog nemmere blot at åbne Enheder og vælge Projekt > Tilføj en skærm.

Hvis der er en Miracast-kompatibel skærm i nærheden, vil Windows 8 finde den.

Så skal der printes
Windows 8.1 indeholder en lang række forbedringer af, hvordan styresystemet håndterer de nyeste printere med mere eksotiske funktioner.

For eksempel understøtter Windows 8.1 3D-printere i form af en driver og en native API, hvilket forhåbentligt vil gøre det ligeså enkelt at printe i 3D som at udskrive på papir til forskel fra det komplicerede rod, det er i dag.

Ideen er at gøre det muligt at sparke liv i en 3D-printer via Udskriv under amuletten Enheder, så du kan printe direkte fra den moderne brugergrænseflade - hvis vi antager, at printerens software udnytter Microsofts understøttelse.

For eksempel er det blevet testet, at Windows 8.1 formår at printe til 3D-printeren MakerBot Replicator 2.

Windows 8.1 understøtter desuden forbindelse til printere via near field communication (NFC). Hvis både din pc eller tablet og din printer indeholder en NFC-chip, kan du oprette forbindelse mellem dem blot ved at placere dem i nærheden af hinanden.

Hvis NFC og 3D-printere er lidt for eventyrligt for dig, så kan du glæde dig over, at Windows 8.1 også understøtter udskrift via Wi-Fi Direct. Og hvad betyder det så?

Det er ganske enkelt: Du kan forbinde direkte til en printer med Wi-Fi Direct uden først at skulle forbinde begge enheder til det samme Wi-Fi-netværk eller installere software.

Hvordan det helt specifikt foregår, afhænger dog af mærket af printer og pc.

Hvad er der ellers?

Vi er kun lige begyndt at udforske afkrogene i Windows 8.1, så hvis du er faldet over andre interessante men skjulte funktioner, så del dem gerne med os andre i en kommentar herunder.

Oversat af Thomas Bøndergaard

Læs også:

Nu er Windows 8.1 klar - download det her

Guide: Sådan bruger du de nye funktioner i Windows 8.1
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere