Artikel top billede

Foto: Michelle Morales

Region efter total-nedbrud af EPJ-systemet: Det kan ske igen

Weekendens total-nedbrud af Region Midtjyllands EPJ-system kan ske igen. Se hvor meget det vil kræve at få et sikkert system.

Det store EPJ-nedbrud, der i weekenden ramte hele Region Midtjylland, kan ske igen.

Det mener it-driftchef Peter Bruun Nielsen, der i weekenden pludselig modtog alarm om det store nedbrud, som du kan læse mere om her.

I det store nedbrud gik hele datacenteret ned. Det betød, at hovedsystemet, Midt-EPJ, samt servere og netværksudstyr gik i sort.

Hertil kom, at it-folkene ikke kunne få startet den skrabede readonly-backup, Opslags-EPJ, der kører i et andet datacenter i Skejby ved Århus - og som oven i købet kører asynkront med selve EPJ-systemet, hvor der hele tiden oploades data.

"Vi skal nu i gang med at kigge på de konkrete fejl, der opstod, så vi undgår, at dette sker igen. Men der vil stadig være nogle konsekvenser, hvis hele datacenteret går ned igen. Der er vi ikke på plads," siger Peter Bruun Nielsen.

Her er løsningen

Han peger på, at den eneste måde helt at undgå en lignende situation på i fremtiden er ved at indføre et helt nyt data-setup med synkrone replikationer af datacentrene - et såkaldt aktiv-aktiv setup.

Her ville de to datacentre køre samtidig på begge sider, og begge sider ville være dimensionerede til at kunne klare fuldt load og tage over, hvis det andet går ned.

"Det ville betyde, at man ville kunne svinge over uden videre, og man ville være i en tilstand, hvor man ville kunne undgå nedbrud. Men det kræver meget af både applikationer og infrastruktur, og det er en længere rejse at komme dertil. Det er et stort projekt," siger han.

Hvorfor har I i første omgang valgt at køre med asynkrone datacentre, når risikoen for nedbrud findes?

"Det er nu ikke usædvanligt at have asynkrone datacentre, og det er en krævende teknologi at have synkrone datacentre. Med den nuværende fysiske afstand mellem dem [Holstebro og Skejby, red.] kan man desuden ikke gøre det. Det ville kræve, at de lå tættere på hinanden," siger Peter Bruun Nielsen.

Kan få alvorlige konsekvenser for patienter

Han fortæller, at regionens it-folk nu først og fremmest vil forsøge at finde en løsning, så det skrabede nødsystem, Opslags-EPJ, kommer hurtigere op at køre.

I dag tager det omkring et kvarter at opstarte systemet - hvilket det altså ikke kunne i weekenden.

"Vi har allerede sat gang i arbejdet mod en version, der altid er tilgængelig," siger Peter Bruun Nielsen.

Ingen alvorlige patientmeldinger

Han fortæller, at der endnu ikke er indløbet nogle meldinger om, at nedbruddet har ført til alvorlige problemer for patienter, der har været i behandling under nedbruddet.

De elektroniske patientjournaler indeholder samtlige data om hver enkelt patient, og det kan være oplysninger, der er særdeles vitale for behandlingen af den pågældende.

Derfor kan det få alvorlige følger, hvis en læge ikke har adgang til journalen, inden en behandling igangsættes.

"Hver enkelt afdeling indleder jo sine egne nødprocedurer. Men vi har heldigvis indtil videre ikke modtaget UTH'er (meddelelser om 'Utilsigtede Hændelser', red]. Men det kunne i princippet ske. Det er rigtigt alvorligt," siger Peter Bruun Nielsen.

Region Midtjyllands sundhedsdirektør, Ole Thomsen, meddelte efter weekendens store nedbrud via regionens egen pressetjeneste, at regionen er på vej med blandt andet en større modernisering og opgradering af systemet.

Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Stort dansk EPJ-system ramt af totalt nedbrud

Nødprocedurerne aldrig testet: Nu væltede EPJ-systemet

Region efter gigantisk EPJ-nedbrud: Helt uacceptabelt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.