Artikel top billede

Stort dansk EPJ-system ramt af totalt nedbrud

Dansk region mister adgang til tusindvis af patientjournaler efter kæmpenedbrud, hvor den ene nødfunktion efter den anden har svigtet.

Sygehusene i Region Midtjylland har i en stor del af weekenden stået helt uden adgang til de elektroniske patientjournaler, efter at hele regionens EPJ-system gik ned med et brag lørdag ved 18-tiden.

Det betød, at regionens læger og sygeplejersker og andre pludselig ikke kunne få adgang til patientjournalerne, der anvendes til at holde styr på patienternes historik og behandling.

Nedbruddet førte til, at læger og sygeplejersker i stedet begyndt at skrive journaler i hånden.

Strømsvigt fik konsekvenser

Det langvarige nedbrud begyndte ifølge en række interne statusmeldinger, som Computerworld er i besiddelse af, da regionens driftscenter i Holstebro blev ramt af et strømsvigt i store dele af Holstebro Midtby lørdag.

Driftcenteret er udstyret med en nødgenerator, men den virkede ikke, og derfor trådte den ekstra, batteribaserede strøm-backup - den såkaldte UPS (Uninterruptible Power Supply) - til.

UPS-batteriet rummede imidlertid kun strøm til at drifte datacenteret med servere, SAN og netværksudstyr i 27 minutter. Og strømmen i Holstebro kom først tilbage efter 31 minutter.

Efter de fire minutter uden strøm kunne regionens core-infrastruktur ikke komme ordentligt i gang. Det skete først efter 3,5 timer.

Og da regionens it-folk omsider havde fået gang i core-switchene, virkede EPJ-serverne ikke ordentligt.

Nød-foranstaltninger virkede ikke

Regionens it-folk fik først humpet dele af EPJ-systemet i gang ved 01.30-tiden natten mellem lørdag og søndag - dog med begrænset funktionalitet.

Blandt andet kunne systemet det meste af søndagen ikke registrere indlæggelser og udskrivninger af patienter korrekt, ligesom systemet ikke kunne håndtere henvisninger, elektroniske recepter og flere andre ting.

Ifølge Computerworlds oplysninger var systemet først oppe at køre med alle funktioner sent søndag aften.

Heller ikke dette nødsystem virkede

Read-only virkede ikke

Regionens EPJ-system, MidtEPJ, er udstyret med en skrabet såkaldt read-only-version, der hedder Opslags-EPJ, som kan tages i brug i nødstilfælde.

De to systemer driftes asynkront fra to datacentre - det nedbrudsramte i Holstebro samt et datacenter i Skejby ved Århus.

Systemet er bygget, så de to datacentre på skift drifter de to systemer, så man undgår at stå helt uden adgang, selv om det ene datacenter går ned.

Lørdag kunne regionens it-afdeling imidlertid heller ikke få ordentligt gang i Opslags-EPJ, og den ferieramte it-afdeling turde ikke at tvinge hele driften af EPJ-systemet over på Århus-serveren.

Det skyldtes ifølge Computerworlds oplysninger frygt for datatab, da de to server-centre ikke kører synkront.

Det betød, at regionens læger stod helt uden adgang til patientjournalerne.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Region Midtjyllands it-chef, Peter Bruun Nielsen.

Læs også: Region efter gigantisk EPJ-nedbrud: Helt uacceptabelt




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere