Artikel top billede

Hård kritik: Det er alt for nemt at blokere hjemmesider

Efter blokering af fire nye hjemmesider vurderer IT-Politisk Forening, at det er alt for nemt at få DNS-blokeret domæner i Danmark.

It-politisk forening mener, at det er alt for nemt for eksempelvis RettighedsAlliancen at gå rettens vej for at etablere DNS-blokeringer hos de danske teleudbydere.

"Det er forventeligt og egentlig ikke særligt overraskende, at RettighedsAlliancen kan finde fire hjemmesider, hvor der sker ophavsretsretlig krænkelse. Det er princippet omkring blokeringerne, der er problematisk," mener Jesper Lund, der er næstformand i IT-Politisk Forening.

Udmeldingen falder, efter at der igen er sket tilføjelser til listen over domæner, som du ikke må surfe ind på.

Denne gang er det RettighedsAlliancen, der er gået rettens vej for at få teleselskaberne til at spærre for domænerne dreamfilm.se, swefilmer.com, primewire.ag og movie4k.to.

Siden 2002 har It-Politisk Forening arbejdet for at styrke brugernes rettigheder og frihed inden for it-politik.

It-Politisk Forening: Det er principielt forkert
Adgangen til de fire domæner blevet lukket, efter at Københavns Byret har givet RettighedsAlliancen medhold i, at de fire domæner skal blokeres.

"Det er ufatteligt nemt at få blokeret hjemmesider i Danmark. Du skal bare gå til domstolene og sige, at vi har nogle rettigheder, der bliver krænket," mener Jesper Lund.

Her er det It-Politisk Forenings vurdering, at sagsøger har mere end nemt ved at få medhold i retten.

"Det er temmeligt sikkert, at retten giver dig medhold, fordi dem, der reelt er part i sagen, borgerne, som ikke kan komme på hjemmesiden eller det givne site, som blokeres, de bliver ikke indkaldt til retten," siger Jesper Lund.
 
"Den eneste, der møder op som modpart, er internetudbyderen, som nok er ligeglad med, at der er én side, som blokeres. De protesterer ikke, og så afsiger retten en kendelse om, at siden skal blokeres."
 
Borgerne bør høres
Jesper Lund kritiserer den nuværende lovgivning, og mener, at borgerne bør høres i sager omkring DNS-blokering.

"Vi mener, at der skal tages stilling til borgernes informationsfrihed efter den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 10. Det vil sikre, at der bliver taget hensyn til borgernes fundamentale rettigheder, når sagen føres," siger næstformanden. 
 
"Det er forkert, at man overhovedet har mulighed for at gøre internetudbyderne til part i sagen. Du kan heller ikke gå til Post Danmark og bede dem om at stoppe et brev, hvis du mener, at der er noget i det brev, der krænker en eller anden ret." mener Jesper Lund.

Læs også:
Disse hjemmesider er nu blevet blokeret




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere