Artikel top billede

Hård kritik: Det er alt for nemt at blokere hjemmesider

Efter blokering af fire nye hjemmesider vurderer IT-Politisk Forening, at det er alt for nemt at få DNS-blokeret domæner i Danmark.

It-politisk forening mener, at det er alt for nemt for eksempelvis RettighedsAlliancen at gå rettens vej for at etablere DNS-blokeringer hos de danske teleudbydere.

"Det er forventeligt og egentlig ikke særligt overraskende, at RettighedsAlliancen kan finde fire hjemmesider, hvor der sker ophavsretsretlig krænkelse. Det er princippet omkring blokeringerne, der er problematisk," mener Jesper Lund, der er næstformand i IT-Politisk Forening.

Udmeldingen falder, efter at der igen er sket tilføjelser til listen over domæner, som du ikke må surfe ind på.

Denne gang er det RettighedsAlliancen, der er gået rettens vej for at få teleselskaberne til at spærre for domænerne dreamfilm.se, swefilmer.com, primewire.ag og movie4k.to.

Siden 2002 har It-Politisk Forening arbejdet for at styrke brugernes rettigheder og frihed inden for it-politik.

It-Politisk Forening: Det er principielt forkert
Adgangen til de fire domæner blevet lukket, efter at Københavns Byret har givet RettighedsAlliancen medhold i, at de fire domæner skal blokeres.

"Det er ufatteligt nemt at få blokeret hjemmesider i Danmark. Du skal bare gå til domstolene og sige, at vi har nogle rettigheder, der bliver krænket," mener Jesper Lund.

Her er det It-Politisk Forenings vurdering, at sagsøger har mere end nemt ved at få medhold i retten.

"Det er temmeligt sikkert, at retten giver dig medhold, fordi dem, der reelt er part i sagen, borgerne, som ikke kan komme på hjemmesiden eller det givne site, som blokeres, de bliver ikke indkaldt til retten," siger Jesper Lund.
 
"Den eneste, der møder op som modpart, er internetudbyderen, som nok er ligeglad med, at der er én side, som blokeres. De protesterer ikke, og så afsiger retten en kendelse om, at siden skal blokeres."
 
Borgerne bør høres
Jesper Lund kritiserer den nuværende lovgivning, og mener, at borgerne bør høres i sager omkring DNS-blokering.

"Vi mener, at der skal tages stilling til borgernes informationsfrihed efter den europæiske menneskerettighedskonventions artikel 10. Det vil sikre, at der bliver taget hensyn til borgernes fundamentale rettigheder, når sagen føres," siger næstformanden. 
 
"Det er forkert, at man overhovedet har mulighed for at gøre internetudbyderne til part i sagen. Du kan heller ikke gå til Post Danmark og bede dem om at stoppe et brev, hvis du mener, at der er noget i det brev, der krænker en eller anden ret." mener Jesper Lund.

Læs også:
Disse hjemmesider er nu blevet blokeret
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Står kældervinduet åbent for cyberkriminelle? Sådan sikrer du de privilegerede brugerkonti
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.