Artikel top billede

Googles Larry Page og Lenovos Yang Yuanqing efter aftalen om Lenovos overtagelse af Motorolas mobiltelefonproduktion.

Kinesisk selskab køber Motorola til spotpris

Efter at have skrællet mobilproducenten for patenter og udviklingsfolk spytter Google nu resterne af sit hidtil største opkøb ud igen.

To og et halvt år efter, at Google opkøbte mobilproducenten Motorola for svimlende 12,5 milliarder dollar - cirka 70 milliarder kroner - skiller it-giganten sig nu overraskende af med selskabet til noget, der ligner spotpris. Køber er kinesiske Lenovo, som må slippe tre milliarder dollar - godt 16 milliarder kroner - for handlen.

Det ligner på overfladen en dårlig forretning for Google. Men med til historien hører, at Google siden købet af Motorola i august 2011 har skrællet selskabet for omkring 17.000 patenter, ligesom Google beholder Motorolas cirka 100 mand store udviklingsafdeling - Advanced Technology and Projects Group - som nu ifølge flere amerikanske medier bliver en del af Googles Android-team.

Motorola har siden Googles overtagelse fortsat tabt penge på sit salg of mobiltelefoner, og det er nu op til Lenovo at få sat skik på den skrantende forretning.

Lenovo har i forvejen en stærk position på det asiatiske mobiltelefonmarked, og købet af Motorola er givetvis et led i en strategi for at etablere sig stærkere i USA, Europa og Latinamerika. Lenovo vil nu blive den tredjestørste mobil-producent i Nord- og Sydamerika.

Lenovo har i forvejen præsteret kraftig vækst og har over det seneste år endegydligt fortrængt HP, som verdens største pc-producent, ligesom kineserne for nylig overtog en væsntlig del af IBMs serverforretning.

At Google vælger at skille sig af med Motorola skal ikke nødvendigvis tages som udtryk for, at den amerikanske gigant har opgivet sine planer om at satse på hardware.

Senest har Google foretaget en række spektakulære opkøb af firmaer, der har udviklet robotteknologi, ligesom Google for nylig købte selskabet Nest Labs, der udvikler intelligente termostater til hjemmet.

Frasalget af Motorola skal også ses i sammenhæng med, at Google for nylig røg en fredspibe med Samsung via en aftale om deling af patenter.

Læs også:

Top fem - de vildeste opkøb i Googles historie




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere