Artikel top billede

Verdenskendt dansk it-mand: Sådan får du succes i en vild branche

Interview: Den største udfordring for enhver it-chef er succes. Sørg for altid at bryde tingene ned. Ellers går det galt. Se her, hvordan det hænger sammen ifølge tidligere SAP-topboss Jim Hagemann Snabe.

Interview: Der skyller en vild forandringsbølge ind over erhvervslivet i disse år, som er i færd med at forandre hele den måde, som erhvervslivet opererer på.

Det er en digital bølge, og den er meget omfattende og stilller store krav, fordi den forlanger, at virksomhederne forandrer sig radikalt.

"Digitalisering er et hovedtema i alle brancher lige nu og har været det i nogle år," siger Jim Hagemann Snabe, der indtil sommer er co-CEO for gigantiske SAP og dermed den højst placerede dansker i internationalt erhvervsliv.

Han sidder desuden i bestyrelserne for Danske Bank, Siemens og B&O.

Nexus of disruptive forces

Det velanskrevne analysehus Gartner kalder forandringsbølgen for nexus of disruptive forces, for aldrig tidligere har hele fire massive forandrings-teknologier skyllet ind over alle industrier på én gang.

Du kan læse mere om de fire teknologier her: Vær forberedt: Disse it-tendenser skal du forholde dig til.

De fire teknologier: Cloud, mobility, big data og de sociale miljøer.

Virksomhedernes største asset

Jim Hagemann Snabe peger på, at cloud computing giver enorme muligheder, fordi det på en simpel måde gør det muligt for alle virksomheder at konsumere meget avanceret teknologi, som de for blot fem år siden aldrig ville have kunnet få inden for dørene.

Og så er der big data - muligheden for at destillere meningsfulde og brugbare oplysninger ud af de enorme mængder ustrukturerede data, som flere og flere virksomheder i dag får muligheden for at indsamle.

"Jeg er sikker på, at big data i løbet af de kommende år vil blive de fleste virksomheders største asset," siger Jim Hagemann Snabe.

Han peger på, at virksomheder med big data-analyse reelt vil være i stand til eksempelvis at forudsige kundernes behov og indrette deres produktion og udvikling derefter - alt sammen baseret på matematiske modeller og på data, som det kraftigt stigende antal internet-opkoblede sensorer i alverdens apparater genererer.

Du kan læse mere om big data her: Big data: Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du med - sådan skal du gøre

Det er en enorm mundfuld at gabe over dem alle på én gang - især når man som topchef samtidig med forandringerne også skal levere overskud og vækst.

Hvordan gør man? Hvad skal man fokusere på?

"Vi lever i en tid med radikal forandring, hvor man bliver nødt til at udfordre nogle af sine antagelser. Det handler meget om at drømme og om at turde imagine, hvordan forretningen ville kunne se ud om fem år, hvis man udnyttede alle muligheder, havde adgang til alle data og havde direkte interaktion med kunden," siger Jim Hagemann Snabe.

SAP etablerede en metode - 'design thinking" - til at finde kreative løsninger på fremtidens problemer.

"Hvad kan man forestille sig, at man kan gøre i den nye verden? Hvad kan man drømme om?," siger Jim Hagemann Snabe.

Fremtidsscenarie: En verden i 2015
Det resulterede i et fremtids-scenarie, hvor SAP beskrev en verden, der i 2015 ville være markant anderledes - og besluttede sig for at sætte den mægtige tyske supertankers kurs efter dette scenarie.

"Det var et scenarie med blandt andet en milliard mennesker på mobil og løsninger, som ville være meget hurtigt tilgængelige. Vi snød lidt, for vi brugte 12 milliarder dollar på at købe tre virksomheder (Sybase, SuccesFactors og Ariba. Red], der kunne noget af det, som vi mente, at man skulle kunne i fremtiden. Vi ville hurtigere derhen, end vi kunne organisk," siger Jim Hagemann Snabe.

"Men grundlæggende, så er teknologien til stede. Det er vores hjerner og vores fantasi, der er begrænsningen," siger han.

Hvor ser du den største faldgrube for fremtidens it-ledere?

"Den største udfordring er klart succes. For hvis man har succes og tjener penge og har vækst, hvorfor skal man så ændre noget?," siger han.

Der er talrige eksempler på virksomheder, der bliver lullet i søvn af deres succes og derfor venter for længe, inden de får sat de nødvendige forandringsprocesser i gang.

Jim Hagemann Snabe henviser til en bog, som den danske forfatter Rasmus Ankersen har skrevet med titlen 'Sult i paradis"

"Den handler netop om, hvordan man skaber sult, når alt er rart," siger Jim Hagemann Snabe.

Hvis man venter for længe

"Hvis man venter for længe, bliver krisen jo et argument for forandring. Men den største ledelsesmæssige opgave er at forandre virksomheden, mens den er stærk. Man skal ikke stå på en burning platform, men på en burning platform of opportunity.' Og det kan være svært, når det går godt," siger Jim Hagemann Snabe.

Grundlæggende gælder det, at digitaliserings-projekter ikke længere skal høre hjemme i it-afdelingen.

"Det er en sag for forretnings-folkene, der skal gentænke forretningsmodellerne og forestille sig nye modeller. Teknologien skal bare anvendes som katalysator til at nå derhen," siger han.

Det stiller store krav til fremtidens it-ledere.

Skal være drivkraft

"Som it-leder skal man være drivkraften i at få virksomheden til at tænke radikalt anderledes. En stor del af virksomheden skal fortsætte som altid, men man er nødt til at separere en gruppe, der kan tænke frit og udfordre," siger Jim Hagemann Snabe.

If it aint broke, consider breaking it

Vi kender alle den gamle talemåde, 'If it aint broke, why fix it,' der jo sigter mod, at man kun skal løse problemer, der er problemer, mens man ikke skal pille ved ting, der bare kører problemfrit.

Men Jim Hagemann Snabe er ikke enig.

"Jeg vil hellere sige 'If aint broke, consider breaking it.' Man skal være villig til at have en vision og fremme en radikal approach til forandring. Og som it-leder skal man sørge for at beskytte de folk, der går forrest, for der vil selvfølgelig være skævskud undervejs," siger han.

Han peger på, at undersøgelser har vist, at 21 procent af verdens mest værdifulde virksomheder for 10 år siden var it-virksomheder.

"I dag er det 42 procent, og min hypotese er, at det snart bliver alle. For alle virksomheder er på vej til at blive it-virksomheder, der skaber værdi ad digital vej," siger han.

Læs også:

De næste teknologi-bomber på vej: Verden venter i spænding

Vær forberedt: Disse it-tendenser skal du forholde dig til

Kast los: Nu kommer pengene - vi bliver alle rige

Maskinerne kommer: It-chefen har et problem

Tre teknologier kan ændre alt for it-chefen

Vil ikke til tops: Derfor gider it-folk ikke være CIO

Holdes udenfor: Firmaer køber massivt ind af it uden om CIO'en
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.