Artikel top billede

Verdenskendt dansk it-mand: Sådan får du succes i en vild branche

Interview: Den største udfordring for enhver it-chef er succes. Sørg for altid at bryde tingene ned. Ellers går det galt. Se her, hvordan det hænger sammen ifølge tidligere SAP-topboss Jim Hagemann Snabe.

Interview: Der skyller en vild forandringsbølge ind over erhvervslivet i disse år, som er i færd med at forandre hele den måde, som erhvervslivet opererer på.

Det er en digital bølge, og den er meget omfattende og stilller store krav, fordi den forlanger, at virksomhederne forandrer sig radikalt.

"Digitalisering er et hovedtema i alle brancher lige nu og har været det i nogle år," siger Jim Hagemann Snabe, der indtil sommer er co-CEO for gigantiske SAP og dermed den højst placerede dansker i internationalt erhvervsliv.

Han sidder desuden i bestyrelserne for Danske Bank, Siemens og B&O.

Nexus of disruptive forces

Det velanskrevne analysehus Gartner kalder forandringsbølgen for nexus of disruptive forces, for aldrig tidligere har hele fire massive forandrings-teknologier skyllet ind over alle industrier på én gang.

Du kan læse mere om de fire teknologier her: Vær forberedt: Disse it-tendenser skal du forholde dig til.

De fire teknologier: Cloud, mobility, big data og de sociale miljøer.

Virksomhedernes største asset

Jim Hagemann Snabe peger på, at cloud computing giver enorme muligheder, fordi det på en simpel måde gør det muligt for alle virksomheder at konsumere meget avanceret teknologi, som de for blot fem år siden aldrig ville have kunnet få inden for dørene.

Og så er der big data - muligheden for at destillere meningsfulde og brugbare oplysninger ud af de enorme mængder ustrukturerede data, som flere og flere virksomheder i dag får muligheden for at indsamle.

"Jeg er sikker på, at big data i løbet af de kommende år vil blive de fleste virksomheders største asset," siger Jim Hagemann Snabe.

Han peger på, at virksomheder med big data-analyse reelt vil være i stand til eksempelvis at forudsige kundernes behov og indrette deres produktion og udvikling derefter - alt sammen baseret på matematiske modeller og på data, som det kraftigt stigende antal internet-opkoblede sensorer i alverdens apparater genererer.

Du kan læse mere om big data her: Big data: Sådan kommer du i gang

Sådan kommer du med - sådan skal du gøre

Det er en enorm mundfuld at gabe over dem alle på én gang - især når man som topchef samtidig med forandringerne også skal levere overskud og vækst.

Hvordan gør man? Hvad skal man fokusere på?

"Vi lever i en tid med radikal forandring, hvor man bliver nødt til at udfordre nogle af sine antagelser. Det handler meget om at drømme og om at turde imagine, hvordan forretningen ville kunne se ud om fem år, hvis man udnyttede alle muligheder, havde adgang til alle data og havde direkte interaktion med kunden," siger Jim Hagemann Snabe.

SAP etablerede en metode - 'design thinking" - til at finde kreative løsninger på fremtidens problemer.

"Hvad kan man forestille sig, at man kan gøre i den nye verden? Hvad kan man drømme om?," siger Jim Hagemann Snabe.

Fremtidsscenarie: En verden i 2015
Det resulterede i et fremtids-scenarie, hvor SAP beskrev en verden, der i 2015 ville være markant anderledes - og besluttede sig for at sætte den mægtige tyske supertankers kurs efter dette scenarie.

"Det var et scenarie med blandt andet en milliard mennesker på mobil og løsninger, som ville være meget hurtigt tilgængelige. Vi snød lidt, for vi brugte 12 milliarder dollar på at købe tre virksomheder (Sybase, SuccesFactors og Ariba. Red], der kunne noget af det, som vi mente, at man skulle kunne i fremtiden. Vi ville hurtigere derhen, end vi kunne organisk," siger Jim Hagemann Snabe.

"Men grundlæggende, så er teknologien til stede. Det er vores hjerner og vores fantasi, der er begrænsningen," siger han.

Hvor ser du den største faldgrube for fremtidens it-ledere?

"Den største udfordring er klart succes. For hvis man har succes og tjener penge og har vækst, hvorfor skal man så ændre noget?," siger han.

Der er talrige eksempler på virksomheder, der bliver lullet i søvn af deres succes og derfor venter for længe, inden de får sat de nødvendige forandringsprocesser i gang.

Jim Hagemann Snabe henviser til en bog, som den danske forfatter Rasmus Ankersen har skrevet med titlen 'Sult i paradis"

"Den handler netop om, hvordan man skaber sult, når alt er rart," siger Jim Hagemann Snabe.

Hvis man venter for længe

"Hvis man venter for længe, bliver krisen jo et argument for forandring. Men den største ledelsesmæssige opgave er at forandre virksomheden, mens den er stærk. Man skal ikke stå på en burning platform, men på en burning platform of opportunity.' Og det kan være svært, når det går godt," siger Jim Hagemann Snabe.

Grundlæggende gælder det, at digitaliserings-projekter ikke længere skal høre hjemme i it-afdelingen.

"Det er en sag for forretnings-folkene, der skal gentænke forretningsmodellerne og forestille sig nye modeller. Teknologien skal bare anvendes som katalysator til at nå derhen," siger han.

Det stiller store krav til fremtidens it-ledere.

Skal være drivkraft

"Som it-leder skal man være drivkraften i at få virksomheden til at tænke radikalt anderledes. En stor del af virksomheden skal fortsætte som altid, men man er nødt til at separere en gruppe, der kan tænke frit og udfordre," siger Jim Hagemann Snabe.

If it aint broke, consider breaking it

Vi kender alle den gamle talemåde, 'If it aint broke, why fix it,' der jo sigter mod, at man kun skal løse problemer, der er problemer, mens man ikke skal pille ved ting, der bare kører problemfrit.

Men Jim Hagemann Snabe er ikke enig.

"Jeg vil hellere sige 'If aint broke, consider breaking it.' Man skal være villig til at have en vision og fremme en radikal approach til forandring. Og som it-leder skal man sørge for at beskytte de folk, der går forrest, for der vil selvfølgelig være skævskud undervejs," siger han.

Han peger på, at undersøgelser har vist, at 21 procent af verdens mest værdifulde virksomheder for 10 år siden var it-virksomheder.

"I dag er det 42 procent, og min hypotese er, at det snart bliver alle. For alle virksomheder er på vej til at blive it-virksomheder, der skaber værdi ad digital vej," siger han.

Læs også:

De næste teknologi-bomber på vej: Verden venter i spænding

Vær forberedt: Disse it-tendenser skal du forholde dig til

Kast los: Nu kommer pengene - vi bliver alle rige

Maskinerne kommer: It-chefen har et problem

Tre teknologier kan ændre alt for it-chefen

Vil ikke til tops: Derfor gider it-folk ikke være CIO

Holdes udenfor: Firmaer køber massivt ind af it uden om CIO'en
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere