Artikel top billede

Fra "Ta-da" til orkestermusik: Hør Windowsmusikken igennem næsten 30 år

Windows har igennem de sidste 29 år skabt sig en position som klodens mest brugte styresystem. Det betyder, at opstarts-tonerne er nogle af de mest hørte lyde i verden. Lyt til dem her og læs deres historier.

Ligesom lyden af en ringende Nokiatelefon er Windows' opstartstoner også melodier, som med det samme bringer nostalgien op i én - uanset om man blev introduceret til Windows 3.1, 95 eller XP.

Lydene har ændret sig meget igennem tiderne, og nedenfor kan du se en gennemgang af de forskellige toner og jingler og deres tilhørende historie.  

"Tada!" er nok den mest korrekte måde at beskrive den første intro-jingle til styresystemet fra Redmond. Windows-systemet blev egentlig født tilbage i 1985, men fik først sat en opstartslyd på i 1992, da 3.1 versionen kom frem.

Windows 3.1

Dengang var folk dog ikke synderligt begejstrede for "Tada!", hvilket fik Microsoft til at gå i en helt anden retning med den næste version af styresystemet.

Windows 95 - skabt på en Mac

Som et skridt væk fra "Tada!" i de tidligere versioner fik Microsoft professionel hjælp.

Komponist, pianist, musiker og producer Brian Eno blev ansat med den simple ordre at skabe en intromelodi som ingen anden.

"Microsoft kom og sagde, at de ville have et stykke musik, der var inspirerende, universel, bla bla da da da, optimistisk, futuristisk, sentimental, følelsesladet og så videre. De ville have det hele, og nederst på kontrakten stod der, at det kun måtte vare godt tre sekunder", forklarede en grinende Brian Eno til San Francisco Gate tilbage i 1996.

Han havde tidligere arbejdet sammen med kunstnere som U2, men var i en periode af sit liv, hvor han ikke kunne komme på nye projekter. Han takkede derfor ja til opgaven.

"Jeg endte faktisk med at lave 84 forskellige lydbidder. Jeg blev så opslugt af den her verden med små sekundkorte stykker musik, at da jeg kom tilbage til den normale musikverden, virkede et nummer på tre minutter som en evighed," sagde Brian Eno.

Det endte med de nu klassiske toner fra 95, der varer tre sekunder mere, end hvad Microsoft havde bestilt. Og samtidig er melodien ikke engang skrevet på en pc.

"Jeg skrev musikken på en Mac, da jeg aldrig har brugt en pc i mit liv. Jeg kan ganske enkelt ikke lide dem," udtalte Brian Eno til BBC i 2011.

98 - "En lille bid af berømthed"

En af Microsofts helt store successer, Windows 98, fik startup-lyden fra selskabets egen audioproducer, Ken Kato.

Ken Kato har desuden udarbejdet musikken og lyden til det klassiske kultspil "Flight Simulator" og forlod Microsoft før årtusindskiftet, men kom tilbage til det Microsoftejede "343 Industries", der blandt andet har udviklet spilsuccessen Halo 4.

I forbindelse med et interview med musikmediet "Thefrontliner" fortalte Ken Kato kort, at han med glæde husker, da han lavede Windows 98-lyden.

"Ha, ha! Ja, jeg skrev musikken til 98. Det var min lille bid af berømthed, og det var svært efterfølgende at slå det."Millenium (2000)

Lyden fra hvad mange dengang kaldte Microsoft største softwarefejl. Blandt andet udtalte amerikanske techjournalist Dan Tynan i PC World, at Windows ME skulle have heddet Windows "Mistake Edition", da der var så mange alvorlige fejl og mangler i systemet. 

Windows ME fik fjerdepladsen på Dan Tynans liste over værste techprodukter nogensinde (tilbage i 2007).

XP, Vista og 7

Windows XP blev sat til salg i 2001 og er den dag i dag, 13 år senere, et af de mest udbredte styresystemer på computere verden over.

XP var det første system på Microsofts NT's kerne og skulle derfor også have en ny startlyd.

Intro- og exitlyden blev udarbejdet af musikproduceren Bill Brown i samarbejde med lyddesigner Tom Ozanich. Sammen udarbejdede de samtlige lyde til Windows XP, hvor lydene kom fra et liveorkester.

Bill Brown kendes desuden for musikken og lydeffekterne fra film som "Ali", serien "CSI: New York" og spillene "Return to Castle Wolfenstein" og Command & Conquer: Generals".

Vista og 7: Win-dows Vis-taaaaa!
Vistas lyd kom fra et samarbejde mellem den progressive rockguitarist Robert Fripp, musiker og komponist Tucker Martine og Microsofts egen lydingeniør, Steve Ball.

Sammen udarbejdede de alle tonerne til Vista, hvis lyde fortsatte over i Windows 7, hvor Robert Fripp udarbejdede selve melodien, Tucker Martine udarbejdede rytmen og Steve Ball finpudsede.

Starttonen for Windows Vista blev beskrevet i en Microsoft-blog som to parallelle melodier med en meget bevidst "Win-dows Vis-taaaa"-agtig lyd, der skulle virke lidt "glassy", så det passede til det nye Windows "Aero", der ligger over Windows Vista og 7.

"Vores mål var at gøre lydene lige tilpas til stede, så du ikke lægger mærke til dem, men så meget til stede, at du ville savne dem, hvis de ikke var der. Lydskemaet i Windows Vista er bevidst meget blidere end i de tidligere versioner," skrev Microsoft tilbage i 2006 om lyden i Vista.

Windows 8: Ingen lyd... men!
I Microsofts nyeste Windows-version er der ingen automatisk startup-lyd.

Lyden er blevet lagt til side til fordel for et fastbootsystem, meget specifikt rettet mod tablets, der lynhurtigt skal boote op.

Ønsker du en startup-melodi, kan du finde den inde i Lydindstillinger. Tonen er den samme som fra Windows 7.

I stedet får du denne som afslutning. En YouTube-bruger har lavet en overraskende fængende melodi kun ved hjælp af tonerne fra Windows' styresystemer.

Hvilken var din favorit?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere