Artikel top billede

Fra "Ta-da" til orkestermusik: Hør Windowsmusikken igennem næsten 30 år

Windows har igennem de sidste 29 år skabt sig en position som klodens mest brugte styresystem. Det betyder, at opstarts-tonerne er nogle af de mest hørte lyde i verden. Lyt til dem her og læs deres historier.

Ligesom lyden af en ringende Nokiatelefon er Windows' opstartstoner også melodier, som med det samme bringer nostalgien op i én - uanset om man blev introduceret til Windows 3.1, 95 eller XP.

Lydene har ændret sig meget igennem tiderne, og nedenfor kan du se en gennemgang af de forskellige toner og jingler og deres tilhørende historie.  

"Tada!" er nok den mest korrekte måde at beskrive den første intro-jingle til styresystemet fra Redmond. Windows-systemet blev egentlig født tilbage i 1985, men fik først sat en opstartslyd på i 1992, da 3.1 versionen kom frem.

Windows 3.1

Dengang var folk dog ikke synderligt begejstrede for "Tada!", hvilket fik Microsoft til at gå i en helt anden retning med den næste version af styresystemet.

Windows 95 - skabt på en Mac

Som et skridt væk fra "Tada!" i de tidligere versioner fik Microsoft professionel hjælp.

Komponist, pianist, musiker og producer Brian Eno blev ansat med den simple ordre at skabe en intromelodi som ingen anden.

"Microsoft kom og sagde, at de ville have et stykke musik, der var inspirerende, universel, bla bla da da da, optimistisk, futuristisk, sentimental, følelsesladet og så videre. De ville have det hele, og nederst på kontrakten stod der, at det kun måtte vare godt tre sekunder", forklarede en grinende Brian Eno til San Francisco Gate tilbage i 1996.

Han havde tidligere arbejdet sammen med kunstnere som U2, men var i en periode af sit liv, hvor han ikke kunne komme på nye projekter. Han takkede derfor ja til opgaven.

"Jeg endte faktisk med at lave 84 forskellige lydbidder. Jeg blev så opslugt af den her verden med små sekundkorte stykker musik, at da jeg kom tilbage til den normale musikverden, virkede et nummer på tre minutter som en evighed," sagde Brian Eno.

Det endte med de nu klassiske toner fra 95, der varer tre sekunder mere, end hvad Microsoft havde bestilt. Og samtidig er melodien ikke engang skrevet på en pc.

"Jeg skrev musikken på en Mac, da jeg aldrig har brugt en pc i mit liv. Jeg kan ganske enkelt ikke lide dem," udtalte Brian Eno til BBC i 2011.

98 - "En lille bid af berømthed"

En af Microsofts helt store successer, Windows 98, fik startup-lyden fra selskabets egen audioproducer, Ken Kato.

Ken Kato har desuden udarbejdet musikken og lyden til det klassiske kultspil "Flight Simulator" og forlod Microsoft før årtusindskiftet, men kom tilbage til det Microsoftejede "343 Industries", der blandt andet har udviklet spilsuccessen Halo 4.

I forbindelse med et interview med musikmediet "Thefrontliner" fortalte Ken Kato kort, at han med glæde husker, da han lavede Windows 98-lyden.

"Ha, ha! Ja, jeg skrev musikken til 98. Det var min lille bid af berømthed, og det var svært efterfølgende at slå det."Millenium (2000)

Lyden fra hvad mange dengang kaldte Microsoft største softwarefejl. Blandt andet udtalte amerikanske techjournalist Dan Tynan i PC World, at Windows ME skulle have heddet Windows "Mistake Edition", da der var så mange alvorlige fejl og mangler i systemet. 

Windows ME fik fjerdepladsen på Dan Tynans liste over værste techprodukter nogensinde (tilbage i 2007).

XP, Vista og 7

Windows XP blev sat til salg i 2001 og er den dag i dag, 13 år senere, et af de mest udbredte styresystemer på computere verden over.

XP var det første system på Microsofts NT's kerne og skulle derfor også have en ny startlyd.

Intro- og exitlyden blev udarbejdet af musikproduceren Bill Brown i samarbejde med lyddesigner Tom Ozanich. Sammen udarbejdede de samtlige lyde til Windows XP, hvor lydene kom fra et liveorkester.

Bill Brown kendes desuden for musikken og lydeffekterne fra film som "Ali", serien "CSI: New York" og spillene "Return to Castle Wolfenstein" og Command & Conquer: Generals".

Vista og 7: Win-dows Vis-taaaaa!
Vistas lyd kom fra et samarbejde mellem den progressive rockguitarist Robert Fripp, musiker og komponist Tucker Martine og Microsofts egen lydingeniør, Steve Ball.

Sammen udarbejdede de alle tonerne til Vista, hvis lyde fortsatte over i Windows 7, hvor Robert Fripp udarbejdede selve melodien, Tucker Martine udarbejdede rytmen og Steve Ball finpudsede.

Starttonen for Windows Vista blev beskrevet i en Microsoft-blog som to parallelle melodier med en meget bevidst "Win-dows Vis-taaaa"-agtig lyd, der skulle virke lidt "glassy", så det passede til det nye Windows "Aero", der ligger over Windows Vista og 7.

"Vores mål var at gøre lydene lige tilpas til stede, så du ikke lægger mærke til dem, men så meget til stede, at du ville savne dem, hvis de ikke var der. Lydskemaet i Windows Vista er bevidst meget blidere end i de tidligere versioner," skrev Microsoft tilbage i 2006 om lyden i Vista.

Windows 8: Ingen lyd... men!
I Microsofts nyeste Windows-version er der ingen automatisk startup-lyd.

Lyden er blevet lagt til side til fordel for et fastbootsystem, meget specifikt rettet mod tablets, der lynhurtigt skal boote op.

Ønsker du en startup-melodi, kan du finde den inde i Lydindstillinger. Tonen er den samme som fra Windows 7.

I stedet får du denne som afslutning. En YouTube-bruger har lavet en overraskende fængende melodi kun ved hjælp af tonerne fra Windows' styresystemer.

Hvilken var din favorit?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere