Artikel top billede

Foto: Eric Hood / iStockphoto. (Foto: Eric Hood /)

Her er NSA's vilde maskine: Kan optage alverdens telefonsamtaler

Efterretningstjenesten NSA har et system, der kan optage 100 procent af samtaler i fremmede lande. Systemet er blevet sammenlignet med en tidsmaskine, fordi man også kan finde gamle samtaler frem.

Afsløringerne om den amerikanske efterretningstjeneste NSA's mange overvågningstiltag synes uendelige, og senest kan The Washington Post afsløre et NSA-system til overvågning af et helt lands telefonsamtaler.

Avisen skriver, at systemet er i stand til at optage '100 procent' af et fremmed lands samtaler, og efterretningstjenesten kan samtidig bladre efter samtaler, der er en måned gamle.

Der er altså ikke tale om logning med data om tid, sted og afsender for en samtale, som man kender det fra den danske tele-logning.

Derimod er sagen, at NSA har adgang til samtlige telefonsamtaler/lydfiler i fremmede lande med sit system, der internt går under navnet MYSTIC.

Hvis efterretningstjenesten eksempelvis ønsker at høre nærmere på en bestemt persons samtaler, kan den grave i sit arkiv og gemme den persons samtaler, da milliardvis af nye samtale-data skubber gamle ud i skraldespanden efter cirka en måneds tid.

Ifølge avisen lyttede analytikerne med på én procent af samtalerne, mens resten altså kunne hentes i arkivet. 

En ren tidsmaskine

På grund af arkivet sammenligner en ledende medarbejder i NSA organisationens MYSTIC-system med en tidsmaskine med tanke på programmets såkaldte RETRO-værktøj.

Her står RETRO for 'retrospective retrieval', der kan oversættes til noget i retning af 'at hente med tilbagevirkende kraft'.

RETRO-værktøjet blev brugt for første gang mod en fremmed nation i 2011, lyder det fra The Washington Post, som også oplyser, at der var planlagt flere aktioner fra NSA's side.

Avisen oplyser dog ikke om, hvilken eller hvilke nationer der har været målet for NSA's total-overvågning af telefonsamtaler.

Tilbageholdelse af de informationer sker på baggrund af en henvendelse fra amerikanske myndigheder til avisen.

Du kan læse mere om MYSTIC-systemet og RETRO-værktøjet på The Washingston Posts hjemmeside.

Læs også:
Sådan vil NSA inficere millioner af computere med avanceret implantat-system

Sådan foretog NSA ulovlig spionage mod Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere