Artikel top billede

Stephen Elop har tidligere afvist at ville anvende Android, men på MWC i Barcelona kunne han alligevel præsentere de nye Nokia X-telefoner.

Her er dommen over Nokias Android-telefon: Fed eller fiasko?

Nokia X-serien er finnernes første forsøg på at levere Android-baserede telefoner. De første anmeldelser er nu offentliggjort.

Nokia lancerede for en lille måneds tid siden de tre nye telefoner Nokia X, X+ og XL.

Lanceringerne skabte store overskrifter, fordi det er Nokias første produkter med open source-platformen Android - en platform, som Nokias Stephen Elop ellers kategorisk har afvist at ville satse på.

"Grunden til, at vi ikke valgte Android for to år siden - og grunden til at vi selv ikke med bagklogskabens fordel ville havde valgt Android - er et ord: Differentiering," har Stephen Elop tidligere forklaret til Computerworld.

Men nu er de her altså, Nokia X-telefonerne med Android.

X-serien vil blive prissat, så de kan konkurrere med de lidt billigere Android-produkter, og Nokia (og Microsoft) har naturligvis sikret sig, at telefonerne har en tæt integration til Microsoft-tjenester som Skype, OneDrive og outlook.com.

Her er Nokia X-telefonerne

X-telefonerne kan også anvende både apps fra Nokia Store og HERE Maps og Nokias MixRadio - men også køre en del Android-applikationer.

"De er bygget på Android-platformen, hvilket betyder, at folk har adgang til hundredtusinder af Android-apps, men vi differentierer ved at lade dem integrere til Microsofts cloud, ikke Googles cloud," sagde Stephen Elop blandt andet fra scenen i Barcelona til Mobile World Congress.

Nokia X har en skærm på fire tommer og et kamera på tre megapixels. X+ kommer med mere storage og hukommelse for bedre at kunne understøtte spil, billeder og video. Den sidste Android-smartphone, Nokia XL, har en skærm på fem tommer og har både kamera for og bag (fem megapixel bagpå).

Alle tre telefoner har en Qualcomm Snapdragon dual core processor og understøtter to SIM-kort.

Ser man udelukkende på specifikationerne, er der ikke meget, der indikerer, at Nokia X vil skille sig specielt meget ud fra mængden, men telefonernes særlige kombination af Android-platformen og de forskellige Nokia/Microsoft-tjenester er interessant, ligesom prisen kan blive en styrke på specielt de nye smartphone-markeder.

Flere medier har nu haft lejlighed til at teste Nokia X-telefonen, så allerede nu kan vi få en fornemmelse af, om konceptet er fedt ellere snarere tangerer en fiasko?

Her er dommen over Nokia X

Computerworld havde selv lejlighed til at afprøve X-telefonerne på Mobile World Congress i Barcelona.

Mens det altid er spændende at se nye platforms-projekter blive født, undrer vi os lidt over, at Nokia grundlæggende har valgt at tage Android i brug - men at lægge Windows Phone-interfacet ovenpå.

Dermed bliver det hverken fugl eller fisk, så man kan ikke undgå at få tanken, at Nokias mål først og fremmest har været at kunne tilbyde noget, der lugter lidt af Android - til en lav pris - men uden at gøre det så godt, at det er produkter, der stjæler rampelyset fra Lumia- og Asha-telefonerne.

Når det er sagt, så virker de hurtige nok i optrækket, har et fornuftigt fysisk design, og kan - hvis prisen er lav nok - blive et interessant bud på en smartphone for visse kunde-segmenter. 

Vi har dog endnu ikke testet Nokia X-produkterne særligt grundigt, men flere medier har nu anmeldt det ene af X-produkterne, nemlig Nokia X.

Det skriver andre medier

It-mediet Tech Radar skriver i sin anmeldelse af Nokia X, at det på den ene side er en superbillig telefon, der har de specikationer, man kan vente til prisen. På den anden side er den ikke meget bedre end eksempelvis en Lumia 520, der i øjeblikket er billigere.

Tech Radar føler sig heller ikke overbevist om, at det, at man kan tilføje apps fra andre app-butikker, vil være nok til at sikre X-projektets succes.

"Nokia er X er konstrueret fint nok, har en interessant ny brugergrænseflade og er banebrydende - men som en ny telefon virker den lidt for dyr i forhold til, hvad den har at tilbyde."

Webmediet Unleashthephones.com har også testet Nokia X og skriver, at "mens det er dejligt at se Nokia udforske Android som et alternativ til Windows Phone og S40, så vil Nokia X formentlig ikke appellere til den sædvanlige Android-fan. Først og fremmest på grund af det meget Windows Phone-lignende UI og den absolutte mangel på Google-tjenester."

"Men når det er sagt, tror jeg faktisk, at den kan være rigtig god til førstegangs-brugere af smartphones. Eller bare til folk, der er på udkig efter noget simpelt og solidt som en af Nokias Asha- eller S40-telefoner, men med adgang til en hel del flere apps og generel funktionalitet," lyder det også fra Unleashthephones.com.

Neowin fremhæver i sin anmeldelse blandt andet, at dual SIM-muligheden vil blive budt velkommen i mange lande, og at operativsystemet generelt er hurtigt nok at arbejde med.

På den negative side er applikationer som Foursquare og Candy Crush Saga fra Google Play Store stadig ikke kompatible med Nokia X - så spørgsmålet er, om adgang til alle Android-applikationer holder helt i praksis?

"Som med alle Nokia-telefoner er opkalds-kvaliteten og netværks-forbindelsen fantastisk, og højtaleren giver også et rigtig godt output," skriver Neowin dog også og giver Nokia X karakteren 7 ud af 10.

Læs også:

Kæmpe strategiskift: Nu satser Nokia på Android-platformen

Derfor tager Nokia nu Android ombord - her er forklaringen

Her er taberne på det danske smartphone-marked
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere