Artikel top billede

Stephen Elop har tidligere afvist at ville anvende Android, men på MWC i Barcelona kunne han alligevel præsentere de nye Nokia X-telefoner.

Her er dommen over Nokias Android-telefon: Fed eller fiasko?

Nokia X-serien er finnernes første forsøg på at levere Android-baserede telefoner. De første anmeldelser er nu offentliggjort.

Nokia lancerede for en lille måneds tid siden de tre nye telefoner Nokia X, X+ og XL.

Lanceringerne skabte store overskrifter, fordi det er Nokias første produkter med open source-platformen Android - en platform, som Nokias Stephen Elop ellers kategorisk har afvist at ville satse på.

"Grunden til, at vi ikke valgte Android for to år siden - og grunden til at vi selv ikke med bagklogskabens fordel ville havde valgt Android - er et ord: Differentiering," har Stephen Elop tidligere forklaret til Computerworld.

Men nu er de her altså, Nokia X-telefonerne med Android.

X-serien vil blive prissat, så de kan konkurrere med de lidt billigere Android-produkter, og Nokia (og Microsoft) har naturligvis sikret sig, at telefonerne har en tæt integration til Microsoft-tjenester som Skype, OneDrive og outlook.com.

Her er Nokia X-telefonerne

X-telefonerne kan også anvende både apps fra Nokia Store og HERE Maps og Nokias MixRadio - men også køre en del Android-applikationer.

"De er bygget på Android-platformen, hvilket betyder, at folk har adgang til hundredtusinder af Android-apps, men vi differentierer ved at lade dem integrere til Microsofts cloud, ikke Googles cloud," sagde Stephen Elop blandt andet fra scenen i Barcelona til Mobile World Congress.

Nokia X har en skærm på fire tommer og et kamera på tre megapixels. X+ kommer med mere storage og hukommelse for bedre at kunne understøtte spil, billeder og video. Den sidste Android-smartphone, Nokia XL, har en skærm på fem tommer og har både kamera for og bag (fem megapixel bagpå).

Alle tre telefoner har en Qualcomm Snapdragon dual core processor og understøtter to SIM-kort.

Ser man udelukkende på specifikationerne, er der ikke meget, der indikerer, at Nokia X vil skille sig specielt meget ud fra mængden, men telefonernes særlige kombination af Android-platformen og de forskellige Nokia/Microsoft-tjenester er interessant, ligesom prisen kan blive en styrke på specielt de nye smartphone-markeder.

Flere medier har nu haft lejlighed til at teste Nokia X-telefonen, så allerede nu kan vi få en fornemmelse af, om konceptet er fedt ellere snarere tangerer en fiasko?

Her er dommen over Nokia X

Computerworld havde selv lejlighed til at afprøve X-telefonerne på Mobile World Congress i Barcelona.

Mens det altid er spændende at se nye platforms-projekter blive født, undrer vi os lidt over, at Nokia grundlæggende har valgt at tage Android i brug - men at lægge Windows Phone-interfacet ovenpå.

Dermed bliver det hverken fugl eller fisk, så man kan ikke undgå at få tanken, at Nokias mål først og fremmest har været at kunne tilbyde noget, der lugter lidt af Android - til en lav pris - men uden at gøre det så godt, at det er produkter, der stjæler rampelyset fra Lumia- og Asha-telefonerne.

Når det er sagt, så virker de hurtige nok i optrækket, har et fornuftigt fysisk design, og kan - hvis prisen er lav nok - blive et interessant bud på en smartphone for visse kunde-segmenter. 

Vi har dog endnu ikke testet Nokia X-produkterne særligt grundigt, men flere medier har nu anmeldt det ene af X-produkterne, nemlig Nokia X.

Det skriver andre medier

It-mediet Tech Radar skriver i sin anmeldelse af Nokia X, at det på den ene side er en superbillig telefon, der har de specikationer, man kan vente til prisen. På den anden side er den ikke meget bedre end eksempelvis en Lumia 520, der i øjeblikket er billigere.

Tech Radar føler sig heller ikke overbevist om, at det, at man kan tilføje apps fra andre app-butikker, vil være nok til at sikre X-projektets succes.

"Nokia er X er konstrueret fint nok, har en interessant ny brugergrænseflade og er banebrydende - men som en ny telefon virker den lidt for dyr i forhold til, hvad den har at tilbyde."

Webmediet Unleashthephones.com har også testet Nokia X og skriver, at "mens det er dejligt at se Nokia udforske Android som et alternativ til Windows Phone og S40, så vil Nokia X formentlig ikke appellere til den sædvanlige Android-fan. Først og fremmest på grund af det meget Windows Phone-lignende UI og den absolutte mangel på Google-tjenester."

"Men når det er sagt, tror jeg faktisk, at den kan være rigtig god til førstegangs-brugere af smartphones. Eller bare til folk, der er på udkig efter noget simpelt og solidt som en af Nokias Asha- eller S40-telefoner, men med adgang til en hel del flere apps og generel funktionalitet," lyder det også fra Unleashthephones.com.

Neowin fremhæver i sin anmeldelse blandt andet, at dual SIM-muligheden vil blive budt velkommen i mange lande, og at operativsystemet generelt er hurtigt nok at arbejde med.

På den negative side er applikationer som Foursquare og Candy Crush Saga fra Google Play Store stadig ikke kompatible med Nokia X - så spørgsmålet er, om adgang til alle Android-applikationer holder helt i praksis?

"Som med alle Nokia-telefoner er opkalds-kvaliteten og netværks-forbindelsen fantastisk, og højtaleren giver også et rigtig godt output," skriver Neowin dog også og giver Nokia X karakteren 7 ud af 10.

Læs også:

Kæmpe strategiskift: Nu satser Nokia på Android-platformen

Derfor tager Nokia nu Android ombord - her er forklaringen

Her er taberne på det danske smartphone-marked
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
ATP vil inden længe slette koden til sit hastudviklede it-system til udbetaling af milliarder af feriepenge-kroner
It-løsningen til udbetaling af danskernes indefrosne feriepenge har nu næsten udtjent sin rolle. Milliarder af feriepenge er røget igennem systemet, som ATP byggede på få måneder, men som nu skal afvikles. "Vi slæber selvfølgelig ikke rundt på den del af koden, som det ikke giver mening at beholde," siger underdirektør i ATP, Gitte Klæbel.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.