Artikel top billede

Måske spionage-bagdøre på udstyr fra TDC's nye top-leverandør

Amerikanerne har siden 2007 i al hemmelighed arbejdet på at installere hemmelig overvågnings-teknologi på netværksudstyr fra TDC's nye stor-leverandør af mobil-infrastruktur.

Det omstridte amerikanske overvågningsagentur, NSA (U.S. National Security Agency) har angiveligt systematisk forsøgt at plante bagdøre på udstyr fra den kinesiske netværk-gigant Huawei, der blandt andet står bag TDC's mobil-infrastruktur.

Det er sket via blandt andet systematisk overvågning af kommunikationen i Huaweis ledelse samt systematisk indsamling af information, der kunne give adgang til måder at plante bagdørene på.

Oplysningerne stammer fra nye oplysninger, der er blevet gravet frem i de dokumenter, som den tidligere NSA-medarbejder Edward Snowden har lækket.

Ifølge avisen New York Times er det lykkedes for NSA at skaffe sig vej ind i serverne i Huaweis hovedkvarter i kinesiske Shenzhen.

Projekt Shotgiant

Projektet hed 'Shotgiant,' og hensigten var at installere bagdøre på Huawei-udstyr til Huawei-kunder verden over.

Bagdørene skulle anvendes til at overvåge kommunikationen på det pågældende netværks-udstyr i systemer verden over.

TDC indgik i efteråret aftale med netop Huawei om, at det omstridte kinesiske selskab skulle levere mobil-infrastruktur til Danmarks største teleselskab.

Det kan du læse mere om her: TDC indgår milliardkontrakt med omstridt it-firma.

Ifølge TDC bliver der tale om 'Danmarks bedste mobilnetværk,' hvilket du kan læse mere om her: Så hurtigt bliver TDC's spritnye mobilnetværk.

Huawei under mistanke

Ifølge New York Times har NSA været i gang med at overvåge Huawei siden 2007.

Der er ingen oplysninger om, hvorvidt det vitterligt er lykkedes for NSA at installere de pågældende bagdøre, da disse oplysninger er blevet holdt ude af NSA-rapporten på anmodning fra den amerikanske regering.

Der har længe været mistanke om, at kineserne via blandt andet Huaweis udstyr på ulovlig vis har indsamlet data og oplysninger om Huaweis kunder, der tæller mange store virksomheder i både USA og Europa - heriblandt danske TDC.

Det kan du læse mere om her: Advarsel: Pas på denne netværks-gigant

Opsnappet leverancer

Der Spiegel har tidligere afsløret, at NSA har opsnappet leverancer af hardware-udstyr 'en route' for at installere spyware, inden udstyret er blevet sendt videre som intet har været hændt.

NSA oplyser til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau, at "NSA's aktiviteter fokuserer på og er afviklet specifikt mod - og kun mod - godkendte udenlandske efterretningsmål ud fra efterretningsbehov.'

NSA har ingen kommentarer til de konkrete oplysninger.

TDC mener ikke, at der er nogen grund til uro. Se selskabets reaktion her: TDC: Ingen grund til uro over spionage-mistanke.

Læs også:

Stor TDC-leverandør udløser sikkerhedspanik i USA

TDC: Sådan banker vi konkurrenterne med Danmarks bedste mobilnetværk

Huawei: Sådan bliver fremtidens 5G-netværk

Sådan erobrer omstridte Huawei Vesten

Huawei: Fra kinesiske spionfjender til rigtige venner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere