Artikel top billede

Massiv internet-overvågning kan udløse kæmperegning til staten

Flere års forgæves logning af danskernes internet-adfærd har kostet millioner af kroner hos teleselskaberne. Nu kan det komme på tale, at teleindustrien sagsøger staten for den kiksede data-opsamling.

En stor sejr.

Sådan betegner Teleindustriens direktør, Jakob Willer, Justitsministeriets nylige aflivning af den kæmpemæssige dataindsamling, der har fundet sted de seneste syv år om danskernes internet-adfærd.

For teleselskaberne har i de forgange år været lovmæssigt forpligtede til at indsamle og opbevare den såkaldte sessionslogning, hver gang danskerne har bevæget sig ud på nettet, hvilket har kostet teleselskaberne millionvis af kroner i udstyr.

"Det har været dyrt i lagerkapacitet at opbevare alle disse data, fordi sessionslogningen har udgjort langt størstedelen af de data, der er blevet gemt," fortæller Jakob Willer.

Han anslår, at teleselskaberne årligt har betalt omkring 50 millioner kroner for både sessionslogningen på nettet og logningen på mobiltelefoner.

Han ønsker ikke at sætte tal på, hvor meget den nu fjernede sessionslogning har kostet telebranchen.

Vi tager den først internt

Efter at armene er kommet ned oven på sejren om at få fjernet sessionslogningen, fortæller Jakob Willer, at teleselskaberne 'snarest muligt' skal mødes og diskutere, om de vil kræve erstatning for den nytteløse internet-overvågning.

"Teleselskaberne har haft en masse dokumenterede udgifter for den ubegrundede logning. Derfor skal vi have drøftet internt, om en egentlig erstatningssag kan komme på tale," siger han.

Jakob Willer erkender, at disse udgifter i sidste ende er blevet tørret af på kunderne, da teleselskaberne "ikke trykker deres egne penge" og derfor igennem årene har søgt at få deres logningsudgifter tilbage igennem højere priser for kunderne.

Grotesk lang logningstid

Hvornår og hvem meget kompensation, teleselskaberne søger at få vredet ud af staten, ønsker han ikke at udtale sig om på nuværende tidspunkt.

"Vi skal lige have analyseret situationen og seriøst drøfte, om der skal søges erstatning. For det er jo grotesk at opretholde denne logning i så mange år, uden at det har ført til efterforskningsmæssige resultater," siger Jakob Willer.

Han nævner også, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt det vil føre til lavere tele-priser, hvis teleselskaberne gør alvor af deres nuværende raslen med sablen og sagsøger staten.

"Vi skal som sagt snarest mødes og diskutere, hvordan vi skal reagere på denne situation. Den tager vi ikke igennem pressen," lyder det fra Teleindustriens direktør.

I en mail til Computerworld skriver Justitsministeriet: 

"Erhvervslivet har efter Justitsministeriets opfattelse ikke krav på erstatning i anledning af reglerne om sessionslogning."

Læs også:
Jubel og forundring over stop for dansk internet-overvågning

Omstridt dansk internet-overvågning bliver droppet

Knald eller fald: Omstridt dansk overvågning kan blive fortid i dag




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere