Artikel top billede

5G kommer: Så vildt bliver det

Nu skal der bruges 400 millioner kroner ekstra på udviklingen af 5G-teknologi inden 2020. Se her hvad det kommer til at betyde for dig.

Der investeres stort i den næste mobil-generation.

Samtidig med at branchen er samlet i Barcelona til verdens største mobil-messe kan EU fortælle, at der nu skal bruges yderligere næsten 400 millioner kroner på udviklingen af 5G-teknologi inden 2020.

Pengene går til en række forsknings-projekter, der udvikler forskellige dele af de kommende 5G-net.

Næsten 120 millioner kroner går til projektet METIS, som er en forkortelse for det besværlige navn "Mobile and wireless communications Enablers for Twenty-twenty (2020) Information Society".  

De tekniske mål for METIS-projektet fortæller samtidig meget om, hvad vi kan forvente af 5G-teknologien.

Det forudsiges, at den globale mobile trafik vil være 33 gange større i 2020 end i 2010, så der er brug for nye teknologier og løsninger til at håndtere trafikken.

METIS har som mål, at det nye net skal understøtte 1.000 gange mere datatrafik i et givent område; operatørerne skal være i stand til at levere service til mange flere brugere på samme tid.

Den typiske datahastighed for slutbrugeren skal være 10-100 gange højere end i dag. Brugeren kan hente videoindhold i høj opløsning, mens man er undervejs.

De nuværende 4G-net tilbyder hastigheder på op til 100 Mbit/s, og det betyder så, at 5G skulle være i stand til at overføre mere end 1 gigabit i sekundet. I praksis er den reelle hastighed dog meget svingende.

Samtidig er det et mål, at nettet skal være i stand til at håndtere 10-100 gange flere opkoblede enheder, og batteri-levetiden skal være 10 gange længere.

Desuden skal den gennemsnitlige latenstid i nettet reduceres til en femtedel.

En stor del af kommunikationen i fremtidens mobilnet vil foregå mellem maskiner. Det kan være alt fra biler til køleskabe og termostater, der kommunikerer og udveksler data over nettet. Dette kaldes også for "Internet of Things".

England vil være verdens bedste til 5G

I Storbritannien har Surrey University netop etableret et 5G Innovation Centre, der modtog mere end 300 millioner kroner sidste år til udviklingen af fremtidens mobilnet. Forskerne regner med, at 5G kan være klar i 2020.

"Grænsen mellem mobil kommunikation og internet er ved at forsvinde, så den femte generation er mobilt internet," siger professor Rahim Tafozolli.

Han henviser til, at arbejdet med 4G startede allerede for ti år siden, selv om teknologien først nu er ved at komme ud til forbrugerne. Nu handler det altså om den næste generation, der skal være færdig ved årtiets udgang.

Samtidig sker der en eksplosion i den mobile datatrafik.

"Det ser ud til, at trafikken bliver fordoblet hvert år. Men desværre bliver kapaciteten ikke fordoblet hver år. Derfor er vi nødt til at udvikle teknologi, der kan håndtere denne enorme stigning i det begrænsede radio-spektrum, som vi har til rådighed," siger professoren.

Den femte mobilgeneration skal også være mere energieffektiv end forgængeren, forklarer forskeren. Det nuværende udstyr er alt for strømslugende.

Han forudsiger, at der vil være 50 milliarder internet-opkoblede enheder i 2020.

Pengene til det nye forskningscenter kommer både fra regeringens UK Research Partnership Investment Fund og fra et konsortium med store mobiloperatører og producenter, der blandt andet tæller Huawei, Samsung, Telefonica og Fujitsu.

Hos universitetet forventer man, at det nye center vil få nogle af verdens største telegiganter til at placere deres forskning og udvikling af 5G-teknologi i Storbritannien.
IT-JOB

Sentia Denmark A/S

Datacenter Engineer

Lægernes Pension & Bank

It-konsulent

Logicmedia A/S

Umbraco-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere