Artikel top billede

Tophemmeligt dokument: NSA tapper danske fiberkabler i samarbejde med dansk efterretningstjeneste

Forsvarets Efterretningstjeneste er i tæt samarbejde med NSA for at tappe internet- og teletrafik i Danmark. Det viser nye dokumenter fra whistleblower Edward Snowden.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) deltager i et hemmeligt samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe danske fiberkabler, der transporterer internet- og teletrafik igennem Danmark.

Det fremgår af nye dokumenter afsløret af whistlebloweren Edward Snowden, skriver Dagbladet Information.

Dermed ser Danmark ud til at være et af de lande, som har et tæt samarbejde med NSA for at opfylde NSA's målsætning om at opfange al elektronisk kommunikation hvor som helst i Danmark.

Oplysningen kommer fra lækkede dokumenter fra Edward Snowden, som stadig opholder sig i Rusland. I det lækkede talepapir fortæller den daværende chef for NSA, general Keith Alexander, om forholdet mellem NSA og de danske kollegaer i FE tilbage i 2012.

"Understreg NSA's engagement i den særlige adgang og i at assistere FE med at håndtere adgangen. Påmind danskerne om det langvarige NSA-FE-partnerskab om at samarbejde med kabeladgang (...)"

"Tophemmeligt!"
Papiret fra NSA er stemplet som "Tophemmeligt", hvilket er det højeste hemmelighedsstempel i USA.

Samtidig bliver oplysningerne i dokumentet bekræftet i et andet dokument fra NSA. I dokumentet skriver NSA, at tjenesten forsyner FE med indsamlings- og behandlingsudstyr, hvilket er en fast form for assistance i forbindelse med NSA's partnerskaber, fortæller Information.

De pågældende data, som NSA efter sigende har adgang til i Danmark omfatter telefonopkald og internettrafik som chatsystemer, e-mails og anden form for kommunikation. De danske fiberkabler indeholder både dansk og international trafik, blandt andet fra de skandinaviske lande, Rusland og Tyskland.

Information har spurgt ind til informationerne hos FE, men tjenesten har ikke ønsket at kommentere sagen.

Heller ikke forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ønsker over for Information konkret at kommentere NSA's angivelige samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste. Han udtaler dog:

"Helt generelt kan jeg sige, at FE samarbejder med andre landes efterretningstjenester, og det gør man for at beskytte Danmark og danskerne bedst muligt. Vi er et land, der er mål for terrorister og også fra andre, som ikke har en positiv dagsorden, når det gælder kongeriget. Derfor er det i Danmarks klare interesse, at vores efterretningstjeneste samarbejder med andre landes efterretningstjenester, men det er selvfølgelig vigtigt at understrege, at det skal ske inden for dansk lov, og det gør det også," siger forsvarsministeren til Information.

Læs også:

Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag

Så simpel software brugte Snowden til at støvsuge data fra NSA

Snowden: Millioner af uskyldiges webcam-billeder indsamlet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.