Artikel top billede

Tophemmeligt dokument: NSA tapper danske fiberkabler i samarbejde med dansk efterretningstjeneste

Forsvarets Efterretningstjeneste er i tæt samarbejde med NSA for at tappe internet- og teletrafik i Danmark. Det viser nye dokumenter fra whistleblower Edward Snowden.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) deltager i et hemmeligt samarbejde med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe danske fiberkabler, der transporterer internet- og teletrafik igennem Danmark.

Det fremgår af nye dokumenter afsløret af whistlebloweren Edward Snowden, skriver Dagbladet Information.

Dermed ser Danmark ud til at være et af de lande, som har et tæt samarbejde med NSA for at opfylde NSA's målsætning om at opfange al elektronisk kommunikation hvor som helst i Danmark.

Oplysningen kommer fra lækkede dokumenter fra Edward Snowden, som stadig opholder sig i Rusland. I det lækkede talepapir fortæller den daværende chef for NSA, general Keith Alexander, om forholdet mellem NSA og de danske kollegaer i FE tilbage i 2012.

"Understreg NSA's engagement i den særlige adgang og i at assistere FE med at håndtere adgangen. Påmind danskerne om det langvarige NSA-FE-partnerskab om at samarbejde med kabeladgang (...)"

"Tophemmeligt!"
Papiret fra NSA er stemplet som "Tophemmeligt", hvilket er det højeste hemmelighedsstempel i USA.

Samtidig bliver oplysningerne i dokumentet bekræftet i et andet dokument fra NSA. I dokumentet skriver NSA, at tjenesten forsyner FE med indsamlings- og behandlingsudstyr, hvilket er en fast form for assistance i forbindelse med NSA's partnerskaber, fortæller Information.

De pågældende data, som NSA efter sigende har adgang til i Danmark omfatter telefonopkald og internettrafik som chatsystemer, e-mails og anden form for kommunikation. De danske fiberkabler indeholder både dansk og international trafik, blandt andet fra de skandinaviske lande, Rusland og Tyskland.

Information har spurgt ind til informationerne hos FE, men tjenesten har ikke ønsket at kommentere sagen.

Heller ikke forsvarsminister Nicolai Wammen (S) ønsker over for Information konkret at kommentere NSA's angivelige samarbejde med Forsvarets Efterretningstjeneste. Han udtaler dog:

"Helt generelt kan jeg sige, at FE samarbejder med andre landes efterretningstjenester, og det gør man for at beskytte Danmark og danskerne bedst muligt. Vi er et land, der er mål for terrorister og også fra andre, som ikke har en positiv dagsorden, når det gælder kongeriget. Derfor er det i Danmarks klare interesse, at vores efterretningstjeneste samarbejder med andre landes efterretningstjenester, men det er selvfølgelig vigtigt at understrege, at det skal ske inden for dansk lov, og det gør det også," siger forsvarsministeren til Information.

Læs også:

Snowden i dansk interview: Danmark giver millioner af oplysninger til NSA hver dag

Så simpel software brugte Snowden til at støvsuge data fra NSA

Snowden: Millioner af uskyldiges webcam-billeder indsamlet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere