Artikel top billede

Flere hundredetusinder af de indsamlede billeder fra Yahoo-webcam-chats indeholder 'ikke ønsket seksuelt indhold".

Snowden: Millioner af uskyldiges webcam-billeder indsamlet

Millionvis af webcam-chatbrugere blev hemmeligt optaget, hvorefter billederne blev gemt hos en efterretningstjeneste. Et helt nyt niveau af overvågning, bliver fremgangsmåden kaldt.

Millionvis af webcam-billeder er blevet indsamlet hos intetanende Yahoo-brugere.

Det foregik i perioden fra 2008 til 2010, og det var den britiske efterretningstjeneste GCHQ (Government Communications Headquarters), der indsamlede de mange billeder.

Alene i et halvt år i 2008 indsamlede efterretningstjenesten omkring 1,8 millioner webcam-billeder fra Yahoo-brugerne i en overvågningsoperation, der gik under kodenavnet 'Optic Nerve'.
 
Flere af billederne var af seksuel karakter, og den britiske indsamling af webcam-billeder blev foretaget hos millionvis af Yahoo-brugere, der var uden for mistanke for at have gjort noget som helst forkert.

GCHQ fik hjælp af sine amerikanske efterretningskolleger i NSA til at opfange og gemme billederne, skriver The Guardian, som rapporterer om billedindsamlingen fra de hemmelige dokumenter, som whistlebloweren Edward Snowden har afleveret til avisen.

Her er den bedste vinkel

I 2012 var den britiske overvågningsoperation 'Optic Nerve' stadig aktiv, og de mange millioner billeder blev blandt andet brugt til forsøg med ansigtsgenkendelse for at finde frem til både kendte og ukendte trusler mod landets sikkerhed.

"Ansigtsgenkendelse har potentialet til at hjælpe med at udvælge brugbare billeder til 'forbryderbilleder', eller til vurdering af ansigtsgenkendelse ved vinklen på ansigtet. De bedste billeder er dem, hvor personens ansigt er oprejst og peger mod kameraet," lyder det fra den hemmelige rapport.

Den systematiske og visuelle overvågning af folk hjemme i deres egne stuer, bringer visse billeder frem af den totale overvågning i George Orwells roman '1984', hvor alle indbyggere har Big Brothers altseende øjne på permanent besøg i privaten.

I GCHQ-indsamlingen af millionvis af webcam-billeder fra Yahoo-brugerne er forskellen dog, at personerne på billederne intet har vidst om overvågningen fra deres egne webcams.

Sådan foregik det

Indsamlingen foregik ved, at der blev taget og gemt et skærmbillede hvert femte minut for at leve op til visse menneskerettighedskonventioner, og fordi GCHQ's serverere ikke skulle blive overbebyrdede med fuldkomne webcam-chat-filer.

Op mod 11 procent af de indsamlede billeder var af 'uønsket seksuel karakter', og GCHQ har ifølge The Guardian haft sit hyr med at holde disse billeder væk fra de ansatte i efterretningstjenesten.

GCHQ har insisteret på, at indsamlingen og lagringen af de mange millioner webcam-billeder har været nødvendige, afpassede og inden for den britiske lovgivning.

Nyt overvågnings-niveau

Oven på afsløringen af billedindsamlingen fra Yahoo-chats, har internetselskabet reageret med vrede.

"Vi har ikke været opmærksomme - eller ville tolere - disse aktiviteter. Hvis denne rapport er rigtig, så repræsenterer den et helt nyt niveau for overtrædelser af folks privatliv, der er komplet uacceptabelt," lyder det fra en Yahoo-talsperson til The Guardian.

Hun opfordrer på det kraftigste alle verdens regeringer til at udforme deres overvågningslovgivning, som flere teknologifirmaer har opfordret til for nogle få måneder siden.

Søgeselskabet Yahoo understreger, at det vil fortsætte med at kryptere sine services, så brugerne fortsat kan stole på, at deres privatliv er sikkert på Yahoos forskellige services.

Tidligere har Computerworld beskrevet, hvordan man kan beskytte sig selv mod denne form for webcam-overvågning. Det kan du læse mere om her.

Læs også:

Put plaster på dit webcam - det gør eksperterne

Sådan foretog NSA ulovlig spionage mod Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere