Artikel top billede

Den frygtede skygge-it: Når it kommer ud af kontrol

ComputerViews: Du har som CIO et problem, hvis skygge-it først begynder at spire frem i virksomhedens muldlag.

ComputerViews: Skygge-it er en alvorlig ting, og der findes næppe en eneste CIO, som ikke har haft problemet fremme på sit skrivebord med bekymret mine.

Begrebet er meget betegnende: Det kan både dække over medarbejdernes brug af tredjeparts-teknologier på deres arbejds-computere og arbejds-smartphones (som private mailkonti, Dropbox, Facebook og lignende) samt over når afdelinger i virksomheden uafhængigt anskaffer sig teknologi-løsninger uden om it-afdelingen.

I begge tilfælde betyder det, at de pågældende løsninger optræder inde i skyggen, hvor it-afdelingen ikke kan se dem - men hvor deres tilstedeværelse kan få konsekvenser for de løsninger, der er ude i lyset ved eksempelvis at være smutvej ind bag virksomhedens klassiske sikkerhedsfunktioner for malware og andet skrammel.

Medarbejdernes brug af skygge-løsninger - og hvad du kan gøre ved det - kan du læse mere om her:
Sådan får du styr på kritisk data på ansattes private devices.

40 procent mere

Mens medarbejdernes brug af tredjeparts-løsninger kan udgøre en sikkerheds-risiko, kan afdelingernes individuelle it-indkøb hurtigt komme til at koste kassen i en grad, der gør, at virksomheden helt mister overblikket over, hvor mange penge den egentlig spenderer på it - og hvad pengene præcist bliver brugt til.

Tidligere har en række adspurgte CIO'er anslået, at deres virksomheder egentlig køber helt op til 40 procent mere it, end det fremgår af virksomhedens it-budget, fordi afdelingsledere, divisionschefer og andre selv indkøber løsninger - CRM, cloud, analyse, hardware, collaboration og lignende - for på den måde at forsøge at hæve produktiviteten i netop deres afdeling.

Når skygge-it på denne måde opstår, er det grundlæggende et tegn på, at it-afdelingen ikke er ordentligt i sync med afdelingernes behov, og det bør it-chefen tage ved lære af:

Hvis ikke han leverer varen, lytter ordentligt efter samt kommunikerer sine resultater og kompetencer ordentligt, rykker forretningen fremad af sig selv. For den skal altid videre.

Du kan læse mere om, hvordan Danmarks bedste it-chefer håndterer denne opgave her: Seks stærke råd: Det kan du lære af Danmarks bedste it-chefer.

Det vigtigste budskab: Kunderne - og deres kunder - er altid vigtigere end produkterne. Og CIO'en skal forstå, hvad virksomheden tjener penge på.

Er de en slags fordel?

Det er ikke muligt at undgå skygge-it i virksomhederne.

Nogen mener, at CIO'en bør betragte disse skygge-projekter som en slags innovative pilot-projekter, hvor funktioner, nye ideer og nye visioner bliver testet af i lille skala af en sulten del af forretningen.

Det kan der være mange fordele i. Så længe CIO'en har - eller sørger for at få - en eller anden form for snor i projektet og altså sørger for at drage fordel af dem.

Ellers har CIO'en et problem.

Her gælder det igen: CIO'en skal sørge for altid at forstå forretningens behov og agere derefter. Glemmer han det, vil forretningen finde andre måder at få dækket sine behov på.

Det kræver, at han er tilgængelig, tydelig i sin kommunikation og i stand til først og fremmest sammen med forretningen at identificere, nøjagtigt hvilket problem forretningen skal have løst - og dernæst være i stand til at pege på en løsning på problemet.

Det er den moderne CIO's opgave. Forretningen er alt. Og den innovative, it-understøttede forretning er kernen under successen.

Den indstilling bør ligge til grund, når du går på jagt efter skygge-it. Du kan ikke slippe for det. Men måske kan du dreje det til at blive noget, som du kan bruge til noget.

Læs også:

Ingen særlige besparelser i cloud: Her hopper kæden af.

Læg mærke til manden med denne titel: CDO'en kommer.

Syv hårde sandheder: Svære at acceptere - men vil gøre dit liv nemmere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere