Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Den frygtede skygge-it: Når it kommer ud af kontrol

ComputerViews: Du har som CIO et problem, hvis skygge-it først begynder at spire frem i virksomhedens muldlag.

ComputerViews: Skygge-it er en alvorlig ting, og der findes næppe en eneste CIO, som ikke har haft problemet fremme på sit skrivebord med bekymret mine.

Begrebet er meget betegnende: Det kan både dække over medarbejdernes brug af tredjeparts-teknologier på deres arbejds-computere og arbejds-smartphones (som private mailkonti, Dropbox, Facebook og lignende) samt over når afdelinger i virksomheden uafhængigt anskaffer sig teknologi-løsninger uden om it-afdelingen.

I begge tilfælde betyder det, at de pågældende løsninger optræder inde i skyggen, hvor it-afdelingen ikke kan se dem - men hvor deres tilstedeværelse kan få konsekvenser for de løsninger, der er ude i lyset ved eksempelvis at være smutvej ind bag virksomhedens klassiske sikkerhedsfunktioner for malware og andet skrammel.

Medarbejdernes brug af skygge-løsninger - og hvad du kan gøre ved det - kan du læse mere om her:
Sådan får du styr på kritisk data på ansattes private devices.

40 procent mere

Mens medarbejdernes brug af tredjeparts-løsninger kan udgøre en sikkerheds-risiko, kan afdelingernes individuelle it-indkøb hurtigt komme til at koste kassen i en grad, der gør, at virksomheden helt mister overblikket over, hvor mange penge den egentlig spenderer på it - og hvad pengene præcist bliver brugt til.

Tidligere har en række adspurgte CIO'er anslået, at deres virksomheder egentlig køber helt op til 40 procent mere it, end det fremgår af virksomhedens it-budget, fordi afdelingsledere, divisionschefer og andre selv indkøber løsninger - CRM, cloud, analyse, hardware, collaboration og lignende - for på den måde at forsøge at hæve produktiviteten i netop deres afdeling.

Når skygge-it på denne måde opstår, er det grundlæggende et tegn på, at it-afdelingen ikke er ordentligt i sync med afdelingernes behov, og det bør it-chefen tage ved lære af:

Hvis ikke han leverer varen, lytter ordentligt efter samt kommunikerer sine resultater og kompetencer ordentligt, rykker forretningen fremad af sig selv. For den skal altid videre.

Du kan læse mere om, hvordan Danmarks bedste it-chefer håndterer denne opgave her: Seks stærke råd: Det kan du lære af Danmarks bedste it-chefer.

Det vigtigste budskab: Kunderne - og deres kunder - er altid vigtigere end produkterne. Og CIO'en skal forstå, hvad virksomheden tjener penge på.

Er de en slags fordel?

Det er ikke muligt at undgå skygge-it i virksomhederne.

Nogen mener, at CIO'en bør betragte disse skygge-projekter som en slags innovative pilot-projekter, hvor funktioner, nye ideer og nye visioner bliver testet af i lille skala af en sulten del af forretningen.

Det kan der være mange fordele i. Så længe CIO'en har - eller sørger for at få - en eller anden form for snor i projektet og altså sørger for at drage fordel af dem.

Ellers har CIO'en et problem.

Her gælder det igen: CIO'en skal sørge for altid at forstå forretningens behov og agere derefter. Glemmer han det, vil forretningen finde andre måder at få dækket sine behov på.

Det kræver, at han er tilgængelig, tydelig i sin kommunikation og i stand til først og fremmest sammen med forretningen at identificere, nøjagtigt hvilket problem forretningen skal have løst - og dernæst være i stand til at pege på en løsning på problemet.

Det er den moderne CIO's opgave. Forretningen er alt. Og den innovative, it-understøttede forretning er kernen under successen.

Den indstilling bør ligge til grund, når du går på jagt efter skygge-it. Du kan ikke slippe for det. Men måske kan du dreje det til at blive noget, som du kan bruge til noget.

Læs også:

Ingen særlige besparelser i cloud: Her hopper kæden af.

Læg mærke til manden med denne titel: CDO'en kommer.

Syv hårde sandheder: Svære at acceptere - men vil gøre dit liv nemmere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere