Artikel top billede

Alt du har brug for at vide om DDR4-hukommelse

Den næste generation af hukommelse er netop blevet vist frem. Men betyder det, at du skal til at opgradere?

Det er nærmest hvert år - nogle gange endda oftere - der kommer nye CPU- og GPU-arkitekturer på markedet. Men på trods af hvor stor en effekt systemhukommelsen kan have på en computers ydeevne, har producenterne nøjedes med den samme gamle RAM-arkitektur i hvad der synes som en evighed - i hvert fald i den øvrige udvikling i it-branchen.

DDR3 SDRAM (som er den tredje generation af såkaldt double data rate synchronous DRAM) blev introduceret helt tilbage i 2007. Men nu er pc-branchen endelig ved at tage tilløb til at gå over til DDR4-hukommelse.

Hvorfor tog det så lang tid?

En del af forklaringen er, at hukommelsesproducenterne konkurrerer mere på pris end ydeevne. Og til forskel fra CPU- og GPU-markederne, hvor blot to selskaber dominerer, udvikles hukommelsesstandarderne af komiteen Joint Electron Devices Engineering Council (JEDEC). Hvis man gerne vil have en standard til at udvikling sig langsomt, så skal man bare sørge for at en komite står for det. (Tænk for eksempel på hvor lang tid IEEE er om at godkende den Wi-Fi-standard 802.11ac.)

JEDEC, som består af samtlige hukommelsesproducenter i verden, begyndte at udarbejde specifikationerne for DDR4 i 2005 - to år før DDR3 overhovedet var kommet på markedet - men de første testprodukter dukkede ikke op før 2011. DDR4 kom endelig på markedet, endog i et meget begrænset udbud, men branchen kom endelig i gear omkring afholdelsen af Computex 2014.

Hvad er det så, der er så godt ved DDR4? Det og andet kan du læse om her.

Hvad er DDR4 helt nøjagtigt?

Der er mange ekstremt tekniske aspekter ved DDR4, som vi dog ikke vil gå i dybden med. De to største forbedringer i forhold til DDR3 er lavere strømforbrug og højere dataoverførselshastighed, takket være udviklingen af en helt ny bus.

DDR3 kræver generelt 1,5 volt i drift. DDR4 har brug for 20 procent mindre - kun 1,2 volt. DDR4 understøtter også en ny, dyb standby-tilstand, der gør forventes at reducere hukommelsens strømforbrug i standby-tilstand med 40-50 procent.

Et mindre strømforbrug betyder mindre varme og længere batterilevetid, så bærbare og servere forventes at høste de største fordele ved skiftet til DDR4. Servere kan udstyres med op til en terabyte hukommelse og er ofte i drift døgnet rundt. De sluger således temmelig meget strøm, ligesom den nødvendige køling gør, så her kan elregningen blive enorm.

Mange bærbare indeholder for eksempel otte gigabyte hukommelse, men her handler fordelene af en reduktion i strømforbruget mere om længere batterilevetid end lavere elregning. LCD-panelet er stadig den enhed i bærbare, der klart bruger mest strøm, og herefter er det CPU'en, men lidt har også ret.

Også smartphones og tablets vil drage fordel af DDR4. Da de typisk kun er udstyret med en eller to GB hukommelse - og da deres skærme bruger meget mere strøm end hukommelsen - er det her, ligesom med bærbare, nærmere længere batterilevetid end lavere elregning, der er den vigtige fordel.

Qualcomm er da også allerede på banen. Selskabets mobilprocessor Snapdragon 810 bruger strømbesparende DDR4-hukommelse, og mobile enheder med denne chip forventes i handlen i løbet af første halvår 2015.

Lavere strømforbrug er selvfølgelig også godt for ejerne af stationære pc'er, men de ser sandsynligvis i højere grad frem til den større ydeevne ved DDR4. Den DDR4-hukommelse, der blev fremvist ved Computex i år havde klokhastigheder på mellem 2.133 og 3.200 MHz, men DDR4 kan nå helt op på 4.266 Mhz. DDR3's maksimum ligger på 2.133 MHz, så der er ingen tvivl om, at DDR4-hukommelsen bliver meget hurtigere.

Sidst men ikke mindst vil DDR4-arkitekturen have en langt større tæthed, hvilket vil resultere i, at hver chip (eller teknisk set hvert DIMM) har langt større kapacitet. Hvor man tidligere har købt DDR3 RAM-blokke med en eller to GB, kan man med DDR4 forvente blokke på fire eller otte GB. Og til højtydende servere kan hver RAM-blok have en kapacitet på 64 eller endda 128 GB.

Har du brug for DDR4? Eller får du det nogensinde?

Før du begynder at glæde dig alt for meget, skal du huske på, at DDR4 slet ikke er i handlen endnu. Og selv hvis den var, ville din nuværende computer slet ikke kunne bruge den nye hukommelse. Du kan desuden godt regne med, at DDR4-hukommelsen i starten vil være dyr, når den endelig kommer på markedet. Hukommelsesanalytiker Mike Howard fra analysefirmaet IHS forventer at DDR4-hukommelse vil blive lanceret senere i år til priser, der ligger 40-50 procent højere end DDR3-hukommelse med tilsvarende kapacitet. Så hvis 16 GB DDR3-hukommelse koster cirka 1.000 kr., vil den samme mængde DDR4-hukommelse koste cirka 1.500 kr.

"Efterhånden vil der fokuseres mere på DDR4," påpeger Howard. "I 2016 vil prisen være på linje med DDR3. Derefter vil DDR4 blive billigere i takt med at der lægges flere ressourcer i teknologien."

Howard mener, at det kun for de færreste er nødvendigt at opgradere til DDR4. "Brugerne har ikke brug for hukommelse med en hastighed på 2.400 MHz," vurderer han. "I pc-verdenen skriger ingen, udover poweruser-segmentet, på højere hukommelsesbåndbredde."

Det samme mener Kelt Reeves, der er direktør for systembyggerfirmaet Falcon Northwest.

"Med den nuværende generation af CPU'er oplever vi næsten ingen fordele ved at bruge DDR3-hukommelse med hastigheder over 1.866 MHz," påpeger han.

"Med 2.133 MHz og derover er man nødt til at køre specialiserede test af hukommelsesbåndbredden for at se fordele, der ligger uden for fejlmarginen i almindelige benchmarks."

Det lavere strømforbrug ved DDR4 - og den deraf følgende reduktion i varmeproduktion - er det mest tiltrækkende ved denne teknologi.

"Hukommelse er blevet meget mere pålidelig i de seneste år, i takt med at spændingen er faldet fra 2,1 til 1,8 til nu 1,5 volt," fremhæver han.

En opgradering til DDR4 vil indebære, at man køber nyt hovedkort, fordi der er brug for et helt nyt chipsæt. Intels kommende chipsæt X99 vil understøtte DDR4-hukommelse og en nye Extreme Edition af Haswell-processoren (med kodenavnet Haswell-E). Målgruppen er her nøjagtigt det poweruser-segment, der overhovedet vil overveje at betale prisen for Intels bedste processor.

Hvis du ikke falder i den kategori, behøver du slet ikke bekymre dig om inden længe at kaste dig ud i større opgradering, og heller ikke om at udsætte dit næste pc-køb til efter DDR4 er kommet på markedet.

Dermed dog ikke sagt, at DDR4 vil være spild af penge. Det er bare det, at teknologien er alt for ung til at levere nogen særlige fordele for nogen andre end de allermest entusiastiske early adopters.

Læs også:

Det betyder Androids skift til 64-bit Android

Helt ny type RAM kan ændre alt ved din computer

Undgå at dumme dig ved opgradering af pc

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere