Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Nordjysk matematik kan gøre nettet 5-10 gange hurtigere

Matematiske ligninger i stedet for datapakker kan speede kommunikation på nettet voldsomt op og gøre det mere sikkert, viser forskning fra Aalborg Universitet.

Et opgør med den sædvanlige datapakke-transport på nettet kan vise sig at være en genvej til en helt utrolig hastighedsforøgelse.

Forskere på Aalborg Universitet har udviklet software, som erstatter pakkerne med ligninger ved hjælp af patenteret kodnings- og dekodningsteknologi. Teknologien er udviklet i samarbejde med amerikanske Massachusetts Institute of Technology (MIT) og California Institute of Technology (Caltech).

Et konkret forsøg benytter en fire minutter lang mobilvideo som eksempel. Metoden betød, at videoen blev hentet fem gange så hurtigt som normalt via Wi-Fi. Samtidig blev den streamet uden afbrydelser. Til sammenligning gik den originale video i stå 13 gange undervejs.

Kan ændre hele markedet

"Det har potentiale til at ændre hele markedet. Udstyrsproducenter har i eksperimenter med vores netværkskodning af internettrafik oplevet hastigheder, som er 5 til 10 gange hurtigere end ellers. Og det vil både kunne anvendes i satellit-, mobil- og internetkommunikation," fortæller professor Frank Fitzek fra Institut for Elektroniske Systemer til et nyhedsbrev fra Aalborg Universitet.

Fordelen ved den nye metode er, at fejl undervejs i dataoverførslen ikke kræver, at en datapakke skal sendes igen og dermed sløver netværket. I stedet bruges de forudgående og efterfølgende data til at rekonstruere dét, der mangler, via en matematisk ligning, skriver nyhedsbrevet.

Forudsætningen er, at data kodes og dekodes med den patenterede teknologi.

Forhandlinger i gang

Frank Fitzek og udviklerne Janus Heide og Morten Videbæk Pedersen har sammen med amerikanske kolleger stiftet softwareselskabet "Steinwurf". Selskabets software gør RLNC-teknologien (Random Linear Network Coding) tilgængelig for hardwareproducenter, og der er gang i forhandlingerne.

"Jeg mener, at det vil blive integreret i de fleste produkter, fordi det har nogle afgørende og nødvendige funktioner. Det eneste, der kan stoppe udviklingen, er patenter. Tidligere har enkelte selskaber siddet tungt på patenter til kodning. Men vores tilgang er at gøre det så tilgængeligt som muligt. Blandt andet er vi ved at planlægge undervisningsforløb i de her teknologier," siger Frank Fitzek til nyhedsbrevet.

Læs også:

Dine internetkabler er en Ferrari på en grusvej - her er hvorfor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere