Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Så meget er antallet af KMD-ansatte faldet på fem år

KMD er som en af Danmarks absolut største it-arbejdspladser skrumpet betydeligt i de seneste fem år.

Fem år kan ændre ganske meget for en virksomhed - og for de ansatte i virksomheden. 

Det gælder ikke mindst hos KMD, der blandt andet på grund af af en hård konkurrence på priserne nu afskediger 120 medarbejdere

Den fyringsrunde er langt fra den eneste, der har ramt virksomheden i de senere år.  

Computerworld har set nærmere på KMD's nøgletal fra 2009 til 2014, og de viser, at der i dag er 19 procent færre ansatte i KMD end for fem år siden. 

Ifølge biq.dk havde KMD i 2009 3.114 ansatte.

Det antal var faldet til 2.654 i 2013 - og nu nedlægges altså yderligere 120 stillinger i virksomheden, så der er 580 færre medarbejdere i KMD i dag end for fem år siden.

Med andre ord er næsten hver femte af de 3.114 ansatte, der var i KMD i 2009, i dag ikke længere er en del af virksomheden.

Mange fyringsrunder i KMD

Afskedigelserne og tilpasninger er kommet ad flere omgange.

En af de større runder fandt sted i november 2013, da KMD fyrede 118 medarbejdere, mens yderligere 126 KMD-ansatte fik en frivillig fratrædelse, så antallet af nedlagte stillinger nåede op på 244 stillinger.

Men afskedigelserne er også kommet i mindre portioner.

I november 2012 blev eksempelvis 22 ansatte hos KMD fyret, og igen i januar 2013 mistede 18 ansatte jobbet - hvorefter KMD kort tid efter meddelte, at yderligere 100 stillinger skulle nedlægges.

Nu er KMD en stor virksomhed, hvor antallet af ansatte tælles i tusinder, og derfor er både ansættelser og fyringer også noget, man ser ganske ofte.

Faktisk har KMD - trods de 120 aktuelle fyringer - netop nu 27 stillingsoplag.

Det er dog generelt afskedigelser, der har været tendensen i KMD i de seneste fem år - eksempelvis fyrede virksomheden også 72 ansatte i marts 2011.

Det siger Eva Berneke om KMD's fremtid

Fyringerne har fundet sted, selv om KMD's omsætning er vokset over de seneste fem år - fra godt 3,7 milliarder kroner i 2009 til 4,5 milliarder i 2013 ifølge biq.dk.

Resultaterne før skat fulgte også godt med - de gik fra 135 millioner kroner før skat i 2009 til 580 millioner kroner i 2012.

I 2013 gik det dog ikke ret godt, for resultatet før skat styrtdykkede til 59 millioner kroner sidste år, og samtidig formåede KMD ikke at øge omsætningen fra 2012 til 2013.

"Vi regner ikke med, at vi kommer tilbage til tidligere tiders vækstrater på fem til syv procent vækst. Det skyldes blandt andet den prisudvikling og konkurrence, der er kommet i markedet," forklarede administrerende direktør Eva Berneke til Computerworld i maj. 

KMD: Vi kender ikke fremtiden
Mange KMD-medarbejdere stiller formentlig i disse dage sig selv spørgsmålet: Hvor længe vil tilpasningerne fortsætte? 

Og det findes der ikke noget enkelt svar på. 

"Jeg kan jo ikke se, hvornår det stopper. Der er meget af det, der hænger sammen med, hvordan markedet udvikler sig, hvordan kunderne udvikler sig, og hvilke områder vi lykkes med og ikke lykkes med - så det kan være rigtig svært at se," siger Eva Berneke til Computerworld. 

KMD's administrerende direktør har kun haft posten i et halvt års tid, men har allerede nu sat sit markante aftryk på virksomheden - blandt andet med organisatoriske ændringer, som du kan læse mere om her

Eva Berneke har også flere gange fremhævet, at KMD's store udfordring er den øgede konkurrence, ikke mindst fra de globale it-selskaber.  

Den tendens er der ikke noget, der tyder på, at vi har set det sidste til:

"Der er ikke nogen hemmelighed, at vi har en stor del af vores forretning, der konkurrence-udsættes - og det er en del af det, vi sidder og kigger på; at det er en forrretning, vi får intens konkurrence om." 

"Vi skal så bevise over de næste par år, at vi kan kompensere for det ved at vinde forretning på andre områder. Da jeg ikke ved, hvordan det præcis falder ud, kan det være svært at sige, hvor det ender henne," lyder det fra Eva Berneke.

Hun afløste daværende KMD-direktør Lars Monrad-Gylling, da hun i starten af året skiftede fra en stilling som koncerndirektør i TDC Erhverv til KMD. 

Men hvis I afskediger for mange medarbejdere, kan det så ikke blive svært at have de muskler, der skal til for at kunne begå sig i konkurrencen? 

"Det er klart, at vi har behov for at opretholde kompetencer på en masse nøgleområder, men vi er jo stadig en af de langt, langt største it-arbejdspladser i Danmark, så det er jo ikke fordi vi føler, at vi er ved at lukke og slukke i Danmark."

Hvad forventer du, at den konkrete effekt af de her stillings-nedlæggelser er?  
   
"En højere effektivisering, en del af vores arbejde med KMD 2.0. En mere effektiv og struktureret måde at arbejde på, og dermed tager vi også de besparelser ud frem for at geninvestere dem i en vækst, vi ikke har fundet endnu."

"Vi håber stadig på, at væksten kommer, men den kommer åbenbart bare lidt langsommere, end vi oprindeligt havde forudsat," siger Eva Berneke til Computerworld.     

Læs også:

Stor fyringsrunde i KMD - Så mange mister jobbet

KMD fyrer 120 ansatte - men har samtidig 27 jobopslag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere