Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC hårdt presset: Sådan rammer pris-krigen telegiganten

TDC's netop offentliggjorte halvårsregnskab viser omkostningerne af priskrigen på det danske telemarked.

Fra andet kvartal 2013 til andet kvartal 2014 faldt TDC's omsætning med 5,5 procent.

Også resultatet før skat, renter og afskrivninger (EBITDA) faldt - det var 3,2 procent lavere i forhold til samme kvartal sidste år.

Det fremgår af selskabets netop offentliggjorte halvårsregnskab. 

"Andet kvartal viser et fortsat pres på udviklingen i omsætning og bruttoavance på niveau med helårsresultatet for 2013," udtaler koncernchef Carsten Dilling i en pressemeddelelse. 

"Alligevel lykkedes det TDC Group at levere et stærkt cash flow, der er forbedret med 40,1 procent i forhold til 2. kvartal 2013," skriver selskabet dog også. 

Tror på iPad-salget

Omsætningen i andet kvartal lød på lige knap 5,7 milliarder kroner, mens indtjeningen (total comprehensive income) lød på 820 millioner kroner. 

I regnskabet peges der blandt andet på, at der har været besparelser på driftsomkostninger i TDC på 5,8 procent.

Selvom andet kvartal altså også var ganske udfordrende for TDC, fastholder Danmarks største telekoncern forventningerne til 2014.

Det begrundes blandt andet med en ny aftale om, at TDC skal sælge iPads "samt en række prisændringer med effekt fra 1. juli."

Har mistet 39.000 mobilkunder

TDC er en stor koncern, og der er både negative og positive tendenser i halvårsregnskabet.

"På mobilområdet ser vi fortsat en langt fra tilfredsstillende udvikling i nettoafgangen af privatkunder (39.000 i andet kvartal)," må TDC eksempelvis meddele.

TDC fremhæver modsat også, at Telmore Play, der for nylig blev lanceret, har været med til at sætte en ny agenda med et produkt, der fokuserer på indhold frem for pris.

Der er flere end 20.000 tilmeldte på halvanden måned siden lanceringen i juni, skriver TDC.

Derudover fremhæves det også, at TDC har solgt den finske forretning fra:

"Vi gennemførte frasalget af TDC Finland i 2. kvartal, og af provenuet har vi afsat 500 mio. kr. til investeringer i den fortsættende forretning i løbet af det næste halvandet år. Vi arbejder i øjeblikket med en række initiativer, herunder digitalisering samt mindre opkøb."

Endelig fortæller TDC, at selskabet nu "kan levere udendørs 4G-dækning til 85 procent af den danske befolkning."

Selskabet forventer at investere i alt 3,7 milliarder kroner i hele 2014, svarende til cirka 16 procent af omsætningen, til at styrke virksomhedens produkter.

Vil væk fra pris-ræs

I selskabets meddelelse efterlyser Carsten Dilling også, at det offentlige begynder at fokusere mere på kvalitet, når det indkøber teleydelser hos de danske teleselskaber.

"Den nuværende entydige fokus på lav pris fremmer hverken investeringer i innovation eller ny infrastruktur," lyder det.

To konkrete eksempler på problemerne (set med TDC's øjne) er:

"Tre store offentlige udbud i andet kvartal omkring leverance af teleydelser til regioner, kommuner m.fl. (SKI) er afgjort med TDC som vinder af én, mens øvrige to er tabt."

"Alle tre aftaler har resulteret i prisniveauer betydeligt lavere end de nuværende, og for de to tabte udbud er det sket til priser, som TDC ikke kan matche, når konkurrencelovgivningen skal efterleves."

Og et andet eksempel: 

"På bredbåndsområdet, hvor TDC's engrospriser er underlagt offentlig prisregulering, gennemfører Erhvervsstyrelsen i øjeblikket en revision af beregningsmodellen til fastsættelse af prissætningen."

"Det foreløbige udkast vil føre til et prisniveau fra 2015, der ligger markant under det niveau, som EU anbefaler medlemslandene. Dermed vil engrosprissætningen i Danmark blive klart lavere end øvrige EU-lande, selv om der ikke er nogen væsentlig årsag til, at Danmark skal adskille sig fra de øvrige EU-lande."

Outsourcer 800 medarbejdere

Regnskabet kommer, dagen efter at TDC meddelte, at 800 medarbejdere i TDC's kundesupport nu i stedet skal arbejde for den internationale serviceudbyder Sitel og derfra levere kundesupport for TDC.

"Der er nok ingen tvivl om, at denne beslutning er drevet af at spare omkostninger. Den skal være med til, at TDC i fremtiden kan være mere lønsom i fremtiden på trods af, at der er et meget hårdt pres på selskabet salg inden for rigtig mange af de produktkategorier, der tilbydes kunderne," lød analysen fra Morten Imsgard, aktieanalytiker i Sydbank med speciale i TDC.

I årsregnskabet for 2013 kunne TDC fremvise et resultat på 10,1 milliarder kroner i overskud før skat, afskrivninger og renter.

Årets bundlinje var på godt 3,2 milliarder, hvilket var lavere end 2012, men dog højere end de tre foregående år.

Samtidig faldt TDC's omsætning med 5,8 procent i 2013.

"13 og til dels også 14 er nogle omstillingsår, hvor vi forhåbentlig derefter stille og roligt kan kigge opad og også i processen få mindsket faldet på toplinjen," sagde Carsten Dilling dengang. 

Læs også:

800 TDC-medarbejdere får ny arbejdsgiver

Analyse: TDC's outsourcing af 800 medarbejdere kan give bagslag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere