Artikel top billede

Foto: Robert Hendel.

It-handelskrig brudt ud i Kina - Apple fyret på gråt papir

Apple er det seneste amerikanske selskab, som den kinesiske regering ikke længere ønsker at handle hos. Den slags sender et signal til kinesiske virksomheder, vurderes det.

It-giganten Apple har fået fjernet 10 produkter fra listen over godkendte produkter til køb i den kinesiske regering.

Mere konkret drejer det sig blandt andet om iPad, iPad Mini, MacBook Air og MacBook Pro, der er blevet bandlyst at bruge regerings-yuan på. 

Det skriver Bloomberg, som beretter, at grunden til den kinesiske fyring af et verdens største it-selskabers produkter ligger i sikkerhedsbekymringer.

Hvad med iPhone?

Apple-produkterne stod ellers på udkastet til indkøbslisten i juni, men på den endelige juli-liste var de forsvundet, fortæller kilder fra de kinesiske myndigheder til Bloomberg.

Kilderne ønsker at være anonyme, da den kinesiske indkøbsliste ikke er offentligt tilgængelig.

Listen inkluderer ikke smartphones.

Det kan muligvis frede Apples iPhone, selv om den populære telefons Frequent Locations-funktion med oversigt over ejerens færden tidligere på sommeren er blevet kaldt "en national sikkerhedstrussel' i det kinesiske stats-tv.

En it-handelskrig på sikkerhed

Supermagterne USA og Kina har længe kæmpet en diplomatisk krig på ord om, hvorvidt den ene part har spionsnablerne stukket langt nede i den andens servercentre.

USA har i flere år rynket på næsen over telegiganten Huawei fra Kinas Shenzhen-provins, mens salget af IBM's serverdivision til kinesiske Lenovo også har hævet flere politiske øjenbryn hos amerikanske sikkerhedsmyndigheder.

Kina har for nylig svaret igen med blandt andet at sende Microsofts Windows 8-styresystem ud på den anden side af muren.

Siden er er et af verdens største sikkerhedsselskaber Symantec sammen med russiske Kaspersky ogsåblevet forbudt at benytte i den kinesiske regering.

Den kinesiske regering sender signaler

Når den kinesiske regering vælger at fjerne amerikanske selskaber fra sine indkøbslister, sender det et signal til andre halvoffentlige myndigheder og virksomheder i den folkerige republik. 

Det vurderer Mark Po, analytiker hos investeringsvirksomheden UOB Kay Hian i Hong Kong, til Bloomberg.

"Den kinesiske regering vil sikre sig, at udenlandske selskaber ikke får for stor indflydelse i Kina," lyder det fra Mark Po.

Apple kan miste milliarder

Ifølge Bloomberg stammer omkring 16 procent af Apples omsætning fra Kina i sidste kvartal, hvilket i kroner og ører vil sige, at Apple omsatte for cirka 33 milliarder kroner i Kina mellem april og juni.

Her er det samtidig værd at bemærke, at salget af Apples iPads steg med 51 procent, mens Macs omsatte for 39 procent mere på verdens største handelsmarked.

Så en eventuel signalværdi fra regeringen, kan få store konsekvenser for it-giganten, hvis andre myndigheder og selskaber følger trop.  

Apple har ikke ønsket at kommentere historien, ligesom de kinesiske myndigheder, som eksempelvis landets finansministerium, endnu ikke har svaret på baggrunden for, at Apple er røget ud i kulden.

Læs også:

Huawei: Fra kinesiske spionfjender til rigtige venner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere