Artikel top billede

Foto: Robert Hendel.

It-handelskrig brudt ud i Kina - Apple fyret på gråt papir

Apple er det seneste amerikanske selskab, som den kinesiske regering ikke længere ønsker at handle hos. Den slags sender et signal til kinesiske virksomheder, vurderes det.

It-giganten Apple har fået fjernet 10 produkter fra listen over godkendte produkter til køb i den kinesiske regering.

Mere konkret drejer det sig blandt andet om iPad, iPad Mini, MacBook Air og MacBook Pro, der er blevet bandlyst at bruge regerings-yuan på. 

Det skriver Bloomberg, som beretter, at grunden til den kinesiske fyring af et verdens største it-selskabers produkter ligger i sikkerhedsbekymringer.

Hvad med iPhone?

Apple-produkterne stod ellers på udkastet til indkøbslisten i juni, men på den endelige juli-liste var de forsvundet, fortæller kilder fra de kinesiske myndigheder til Bloomberg.

Kilderne ønsker at være anonyme, da den kinesiske indkøbsliste ikke er offentligt tilgængelig.

Listen inkluderer ikke smartphones.

Det kan muligvis frede Apples iPhone, selv om den populære telefons Frequent Locations-funktion med oversigt over ejerens færden tidligere på sommeren er blevet kaldt "en national sikkerhedstrussel' i det kinesiske stats-tv.

En it-handelskrig på sikkerhed

Supermagterne USA og Kina har længe kæmpet en diplomatisk krig på ord om, hvorvidt den ene part har spionsnablerne stukket langt nede i den andens servercentre.

USA har i flere år rynket på næsen over telegiganten Huawei fra Kinas Shenzhen-provins, mens salget af IBM's serverdivision til kinesiske Lenovo også har hævet flere politiske øjenbryn hos amerikanske sikkerhedsmyndigheder.

Kina har for nylig svaret igen med blandt andet at sende Microsofts Windows 8-styresystem ud på den anden side af muren.

Siden er er et af verdens største sikkerhedsselskaber Symantec sammen med russiske Kaspersky ogsåblevet forbudt at benytte i den kinesiske regering.

Den kinesiske regering sender signaler

Når den kinesiske regering vælger at fjerne amerikanske selskaber fra sine indkøbslister, sender det et signal til andre halvoffentlige myndigheder og virksomheder i den folkerige republik. 

Det vurderer Mark Po, analytiker hos investeringsvirksomheden UOB Kay Hian i Hong Kong, til Bloomberg.

"Den kinesiske regering vil sikre sig, at udenlandske selskaber ikke får for stor indflydelse i Kina," lyder det fra Mark Po.

Apple kan miste milliarder

Ifølge Bloomberg stammer omkring 16 procent af Apples omsætning fra Kina i sidste kvartal, hvilket i kroner og ører vil sige, at Apple omsatte for cirka 33 milliarder kroner i Kina mellem april og juni.

Her er det samtidig værd at bemærke, at salget af Apples iPads steg med 51 procent, mens Macs omsatte for 39 procent mere på verdens største handelsmarked.

Så en eventuel signalværdi fra regeringen, kan få store konsekvenser for it-giganten, hvis andre myndigheder og selskaber følger trop.  

Apple har ikke ønsket at kommentere historien, ligesom de kinesiske myndigheder, som eksempelvis landets finansministerium, endnu ikke har svaret på baggrunden for, at Apple er røget ud i kulden.

Læs også:

Huawei: Fra kinesiske spionfjender til rigtige venner
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere