Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

TDC's årsregnskab på trapperne: Her er telegigantens store udfordringer

ComputerViews: TDC's årsregnskab vil understrege, at telegiganten har flere afgørende udfordringer. Og samtidig er der uro i baglandet.

ComputerViews: Utilfredse medarbejdere, der frygter nye fyringer. Kundeflugt på mobilområdet. En kommende kæmpe-fusion mellem de to værste konkurrenter, Telia og Telenor.

Der er nok at beskæftige sig med i TDC, der - til trods for titlen som Danmarks største teleselskab - længe har været under pres på en række fronter.

Derfor er det årsregnskab, som TDC præsenterer torsdag morgen, også ganske afgørende for TDC.

Mens det er forventeligt, at tilbagegangen i TDC's fastnetforretning fortsætter, så er det langt mere alvorligt med den kundeflugt på mobil-fronten, som TDC oplever.

Sydbanks Morten Imsgard, der følger TDC-aktien, skriver i en analyse, at det ventes, at "TDC vil tabe omkring 30.000 private mobiltelefonikunder i 4. kvartal."

Problemet for TDC er, at kundeflugten ikke er et nyt fænomen. Da selskabet fremlagde halvårsregnskab i august, måtte det eksempelvis meddele:

"På mobilområdet ser vi fortsat en langt fra tilfredsstillende udvikling i nettoafgangen af privatkunder (39.000 i andet kvartal)."

Selvom TDC på privat-området også oplever fremgang - eksempelvis vokser internet- og TV-forretningen - så har TDC stadig en udfordring med faldet i omsætningen:

"Vi ser en samlet omsætning i 'Privat' på 3.037 mio. kr. i 4. kvartal 2014, hvilket svarer til en tilbagegang på 1,1% i forhold til 4. kvartal 2013," skriver Sydbank, der dog også tilføjer, at omsætnings-tilbagegangen er bremset op i forhold til foregående kvartaler i 2014.

Hård kamp om erhvervskunderne

TDC's udfordringer begrænser sig dog ikke til privat-forretningen, for også på erhvervssiden har TDC masser at se til.

"Erhvervsmarkedet er fortsat præget af hård konkurrence. Divisionen har tabt to store offentlige kontrakter for nyligt, og det vil tynge både salgs- og indtjeningsudviklingen i kvartalet."

"Vi forventer et to-cifret omsætningsfald inden for både fastnet- og mobiltelefoni," lyder det fra Sydbank forud for TDC's årsregnskab.

"Hård priskonkurrence tynger divisionens overskudsgrad," skriver banken også.

Selvom TDC altså generelt kæmper en hård kamp på både privat- og erhvervsmarkedet, så venter Sydbank, at TDC's forventninger til 2015 vil tage udgangspunkt en fremgang.

"Vi forventer, at prognosen for 2015 vil afspejle en lidt bedre omsætningsudvikling i Danmark i 2015 i forhold til 2014. Yderligere vil opkøbet af GET i Norge betyde en samlet omsætnings- og indtjeningsfremgang i 2015. Vi forventer EBITDA indtjening omkring 10,2 mia. kr. i 2015."

TDC's effektiviseringer slider på organisationen

Men én ting er de rå regnskabstal, noget helt andet er de mindre målbare udfordringer, som TDC bakser med for tiden.

Så sent som i denne uge har der - igen - været fokus på de mange medarbejdere, der efterhånden er forsvundet fra TDC på den ene eller den anden måde.

Man fornemmer ikke ligefrem en medarbejderstab, der jubler over sin arbejdsgiver, og det er - uanset om TDC's ledelse har god grund til fortsat at trimme organisationen, outsource og effektivisere - aldrig et godt udgangspunkt, når man har brug for, at hele organisationen yder det maksimale.

Uro hos medarbejderne, der frygter nye fyringsrunder, kan risikere at ramme realiseringen af det strategiske arbejde, som ledelsen har sat gang i for at fremtidssikre TDC.

Denne kritik af TDC er langt fra ny, og at der er noget, der ikke helt kører, som det skal, bekræftes ved den markante udskiftning af TDC-direktører, der har fundet sted over de seneste par år.

En anden udfordring, TDC kommer til at skulle forholde sig til i 2015, er det forestående fusion mellem Telia og Telenor.

Det nye selskab vil - når det hele er faldet på plads - få en markedsandel på 40 procent af mobilmarkedet, og selskaberne venter at opnå synergieffekter for mere end 800 millioner kroner om året med sammenlægningen.

På den positive side kan TDC håbe, at fusionen vil lægge en dæmper på den priskrig på telemarkedet, som TDC ikke just jubler over - men samtidig bliver Telia+Telenor en ny dansk telegigant, der uden tvivl kommer til at gå efter TDC's kunder på en række forskellige forretningsområder.

TDC leverer varen

Man skal dog ikke undervurdere TDC, der også i 2014-årsregnskabet ventes at kunne fremvise et pænt milliard-overskud på bundlinjen, fordi selskabet formår at drive forretningen stadig mere effektivt.

Det er en konstant balancegang, når TDC-ledelsen trimmer organisationen og mindsker udgifterne for at kunne tilfredsstille investorerne med fornuftige overskud - samtidig med, at selskabet skal sikre den fremadrettede innovation, fastholdelsen af kunderne og pleje samarbejdet med medarbejderne i koncernen.

Det arbejde kommer også til at definere TDC's 2015.Læs også:

TDC-ansatte frygter nye fyringsrunder - og det er med god grund


TDC tvunget til at smide pris-bombe: Kæmper om erhvervskunderne

TDC hård presset: Sådan rammer pris-krigen telegiganten

Fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Er TDC en knivskarp forretnings - eller en skygge af fortidens telegigant?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere