TDC's årsregnskab på trapperne: Her er telegigantens store udfordringer

ComputerViews: TDC's årsregnskab vil understrege, at telegiganten har flere afgørende udfordringer. Og samtidig er der uro i baglandet.

ComputerViews: Utilfredse medarbejdere, der frygter nye fyringer. Kundeflugt på mobilområdet. En kommende kæmpe-fusion mellem de to værste konkurrenter, Telia og Telenor.

Der er nok at beskæftige sig med i TDC, der - til trods for titlen som Danmarks største teleselskab - længe har været under pres på en række fronter.

Derfor er det årsregnskab, som TDC præsenterer torsdag morgen, også ganske afgørende for TDC.

Mens det er forventeligt, at tilbagegangen i TDC's fastnetforretning fortsætter, så er det langt mere alvorligt med den kundeflugt på mobil-fronten, som TDC oplever.

Sydbanks Morten Imsgard, der følger TDC-aktien, skriver i en analyse, at det ventes, at "TDC vil tabe omkring 30.000 private mobiltelefonikunder i 4. kvartal."

Problemet for TDC er, at kundeflugten ikke er et nyt fænomen. Da selskabet fremlagde halvårsregnskab i august, måtte det eksempelvis meddele:

"På mobilområdet ser vi fortsat en langt fra tilfredsstillende udvikling i nettoafgangen af privatkunder (39.000 i andet kvartal)."

Selvom TDC på privat-området også oplever fremgang - eksempelvis vokser internet- og TV-forretningen - så har TDC stadig en udfordring med faldet i omsætningen:

"Vi ser en samlet omsætning i 'Privat' på 3.037 mio. kr. i 4. kvartal 2014, hvilket svarer til en tilbagegang på 1,1% i forhold til 4. kvartal 2013," skriver Sydbank, der dog også tilføjer, at omsætnings-tilbagegangen er bremset op i forhold til foregående kvartaler i 2014.

Hård kamp om erhvervskunderne
TDC's udfordringer begrænser sig dog ikke til privat-forretningen, for også på erhvervssiden har TDC masser at se til.

"Erhvervsmarkedet er fortsat præget af hård konkurrence. Divisionen har tabt to store offentlige kontrakter for nyligt, og det vil tynge både salgs- og indtjeningsudviklingen i kvartalet."

"Vi forventer et to-cifret omsætningsfald inden for både fastnet- og mobiltelefoni," lyder det fra Sydbank forud for TDC's årsregnskab.

"Hård priskonkurrence tynger divisionens overskudsgrad," skriver banken også.

Selvom TDC altså generelt kæmper en hård kamp på både privat- og erhvervsmarkedet, så venter Sydbank, at TDC's forventninger til 2015 vil tage udgangspunkt en fremgang.

"Vi forventer, at prognosen for 2015 vil afspejle en lidt bedre omsætningsudvikling i Danmark i 2015 i forhold til 2014. Yderligere vil opkøbet af GET i Norge betyde en samlet omsætnings- og indtjeningsfremgang i 2015. Vi forventer EBITDA indtjening omkring 10,2 mia. kr. i 2015."

TDC's effektiviseringer slider på organisationen
Men én ting er de rå regnskabstal, noget helt andet er de mindre målbare udfordringer, som TDC bakser med for tiden.

Så sent som i denne uge har der - igen - været fokus på de mange medarbejdere, der efterhånden er forsvundet fra TDC på den ene eller den anden måde.

Man fornemmer ikke ligefrem en medarbejderstab, der jubler over sin arbejdsgiver, og det er - uanset om TDC's ledelse har god grund til fortsat at trimme organisationen, outsource og effektivisere - aldrig et godt udgangspunkt, når man har brug for, at hele organisationen yder det maksimale.

Uro hos medarbejderne, der frygter nye fyringsrunder, kan risikere at ramme realiseringen af det strategiske arbejde, som ledelsen har sat gang i for at fremtidssikre TDC.

Denne kritik af TDC er langt fra ny, og at der er noget, der ikke helt kører, som det skal, bekræftes ved den markante udskiftning af TDC-direktører, der har fundet sted over de seneste par år.

En anden udfordring, TDC kommer til at skulle forholde sig til i 2015, er det forestående fusion mellem Telia og Telenor.

Det nye selskab vil - når det hele er faldet på plads - få en markedsandel på 40 procent af mobilmarkedet, og selskaberne venter at opnå synergieffekter for mere end 800 millioner kroner om året med sammenlægningen.

På den positive side kan TDC håbe, at fusionen vil lægge en dæmper på den priskrig på telemarkedet, som TDC ikke just jubler over - men samtidig bliver Telia+Telenor en ny dansk telegigant, der uden tvivl kommer til at gå efter TDC's kunder på en række forskellige forretningsområder.

TDC leverer varen
Man skal dog ikke undervurdere TDC, der også i 2014-årsregnskabet ventes at kunne fremvise et pænt milliard-overskud på bundlinjen, fordi selskabet formår at drive forretningen stadig mere effektivt.

Det er en konstant balancegang, når TDC-ledelsen trimmer organisationen og mindsker udgifterne for at kunne tilfredsstille investorerne med fornuftige overskud - samtidig med, at selskabet skal sikre den fremadrettede innovation, fastholdelsen af kunderne og pleje samarbejdet med medarbejderne i koncernen.

Det arbejde kommer også til at definere TDC's 2015.Læs også:

TDC-ansatte frygter nye fyringsrunder - og det er med god grund


TDC tvunget til at smide pris-bombe: Kæmper om erhvervskunderne


TDC hård presset: Sådan rammer pris-krigen telegiganten

Fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Er TDC en knivskarp forretnings - eller en skygge af fortidens telegigant?

IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft bekræfter gigant-opkøb af AI-selskabet Nuance
Nuance Communication, der blandt andet har leveret teknologi til Apples Siri, er blevet opkøbt af Microsoft, der mandag eftermiddag bekræfter handlen.
Computerworld
Gigantisk datalæk: 600.000 danskeres Facebook-data offentliggjort på hackerforum
Data om 533 millioner Facebook-brugere på verdensplan er i weekenden blev lækket på hackerforum.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.