Artikel top billede

Derfor har computere svært ved at vise den korrekte tid

For mange it-systemer er det afgørende at kende den nøjagtige tid. Men det har computere og it-systemer generelt meget svært ved. Se hvorfor her.

Computere og it-systemer er generelt i stand til at håndtere opgaver med høj præcision - bortset fra når det gælder tiden. Her har de svært ved at følge med ikke mindst erhvervskundernes skærpede krav til nøjagtighed.

Det er faktisk stort set umuligt for en computer at lægge sig præcist på den nøjagtige tid, selv om det er muligt at komme tæt på.

Sådan lyder det fra George Neville-Neil, der som it-mand har specialiseret sig i at forbedre finansielle institutioners metoder til ultra-præcise tids-målinger.

"Der er så mange variabler på spil, når man forsøger at måle den nøjagtige eller den næsten nøjagtige tid," sagde han, da han fornylig talte til en teknologi-konference i New York, som Computerworlds amerikanske nyhedsbureau deltog i.

Der kan være netværks-ustabiliteter, små forsinkelser i software, temperatur-svingninger og mange andre ting på færde.

Krystal-oscillatorer er ikke helt præcise

Computere bygger deres interne tidsmålinger på en krystal-oscillator, som skaber et elektromagnetisk signal, som computeren anvender til at koordinere handlingerne i processor, hukommelse, bus og motherboard.

Ifølge George Neville-Neil anvender computer-producenterne imidlertid ofte billige krystaller til oscillatorerne, hvilket rammer præcisionen.

"Køber du hardware i server-klassen, får du billige krystaller, og din tid vil flagre," siger han.

Hertil kommer, at krystallerne bliver mindre præcise i takt med, at de bliver ældre, ligesom de kan være følsomme over for de temperatur-stigninger, der ofte finder sted, når et system bliver belastet med store workloads.

Det skyldes, at temperaturen ændrer den frekvens, som de vibrerer med, hvilket igen rammer tids-nøjagtigheden.

Ifølge George Neville-Neil betyder det, at computer-systemerne med tiden vil blive lige så upræcise til at måle tid som almindelige, mekaniske ure.

Ifølge ham har urene i selv helt nye iPhones nogenlunde samme nøjagtighed som gode mekaniske ure fra 1950'erne.

Hans egne sammenligninger mellem hans laptop og et dyrt præcisions-ur har vist, at hans computer tabte 15 milisekunder for hver to timer, der gik.

"Og det er meget normalt," siger han.

De fleste almindelige brugere vil nok ikke notere så små afvigelser. Men de kan mærkes i avancerede it-systemer, der er bygget til ekstrem nøjagtighed.

Det kan for eksempel være distribuerede systemer, der består af mange servere, som skal arbejde sammen. Det kræver, at de alle er synkroniseret helt præcist, så de nøjagtigt samtidig kan udføre bestemte handlinger.

Det samme gælder it-systemer, der skal debugges og robotter, der skal kalibreres, ligesom finansverdenen i dag handler med ekstrem hastighed, hvor ordrer afgives og modtages inden for millisekunder.

Det kan du læse mere om her: Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen

Hertil kommer, at eksempelvis base-stationer til LTE synkroniseres inden for 1.100 nanosekunder.

Finans-verdenen, energi-sektoren og teleindustrien anvender i dag typisk den såkaldte Precisision Time Protocol til at holde styr på tiden. Med PTP tjekker serverne typisk et såkaldt master-ur en gang i sekundet, hvor tiden altså bliver stillet helt præcist.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere