Artikel top billede

Derfor har computere svært ved at vise den korrekte tid

For mange it-systemer er det afgørende at kende den nøjagtige tid. Men det har computere og it-systemer generelt meget svært ved. Se hvorfor her.

Computere og it-systemer er generelt i stand til at håndtere opgaver med høj præcision - bortset fra når det gælder tiden. Her har de svært ved at følge med ikke mindst erhvervskundernes skærpede krav til nøjagtighed.

Det er faktisk stort set umuligt for en computer at lægge sig præcist på den nøjagtige tid, selv om det er muligt at komme tæt på.

Sådan lyder det fra George Neville-Neil, der som it-mand har specialiseret sig i at forbedre finansielle institutioners metoder til ultra-præcise tids-målinger.

"Der er så mange variabler på spil, når man forsøger at måle den nøjagtige eller den næsten nøjagtige tid," sagde han, da han fornylig talte til en teknologi-konference i New York, som Computerworlds amerikanske nyhedsbureau deltog i.

Der kan være netværks-ustabiliteter, små forsinkelser i software, temperatur-svingninger og mange andre ting på færde.

Krystal-oscillatorer er ikke helt præcise

Computere bygger deres interne tidsmålinger på en krystal-oscillator, som skaber et elektromagnetisk signal, som computeren anvender til at koordinere handlingerne i processor, hukommelse, bus og motherboard.

Ifølge George Neville-Neil anvender computer-producenterne imidlertid ofte billige krystaller til oscillatorerne, hvilket rammer præcisionen.

"Køber du hardware i server-klassen, får du billige krystaller, og din tid vil flagre," siger han.

Hertil kommer, at krystallerne bliver mindre præcise i takt med, at de bliver ældre, ligesom de kan være følsomme over for de temperatur-stigninger, der ofte finder sted, når et system bliver belastet med store workloads.

Det skyldes, at temperaturen ændrer den frekvens, som de vibrerer med, hvilket igen rammer tids-nøjagtigheden.

Ifølge George Neville-Neil betyder det, at computer-systemerne med tiden vil blive lige så upræcise til at måle tid som almindelige, mekaniske ure.

Ifølge ham har urene i selv helt nye iPhones nogenlunde samme nøjagtighed som gode mekaniske ure fra 1950'erne.

Hans egne sammenligninger mellem hans laptop og et dyrt præcisions-ur har vist, at hans computer tabte 15 milisekunder for hver to timer, der gik.

"Og det er meget normalt," siger han.

De fleste almindelige brugere vil nok ikke notere så små afvigelser. Men de kan mærkes i avancerede it-systemer, der er bygget til ekstrem nøjagtighed.

Det kan for eksempel være distribuerede systemer, der består af mange servere, som skal arbejde sammen. Det kræver, at de alle er synkroniseret helt præcist, så de nøjagtigt samtidig kan udføre bestemte handlinger.

Det samme gælder it-systemer, der skal debugges og robotter, der skal kalibreres, ligesom finansverdenen i dag handler med ekstrem hastighed, hvor ordrer afgives og modtages inden for millisekunder.

Det kan du læse mere om her: Saxo Bank: Når lysets hastighed er begrænsningen

Hertil kommer, at eksempelvis base-stationer til LTE synkroniseres inden for 1.100 nanosekunder.

Finans-verdenen, energi-sektoren og teleindustrien anvender i dag typisk den såkaldte Precisision Time Protocol til at holde styr på tiden. Med PTP tjekker serverne typisk et såkaldt master-ur en gang i sekundet, hvor tiden altså bliver stillet helt præcist.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.