Artikel top billede

(Foto: Photo by Ibrahim Rifath on Unsplash)

Så mange milliarder kroner bruger det offentlige Danmark på it

Når den offentlige sektor køber it sker det for et tocifret milliardbeløb. Der er dog stor usikkerhed om hvor meget staten, regionerne og kommunerne reelt spenderer på it-kontoen.

Knap fire milliarder kroner i staten.

Plus op mod fem milliarder kroner i kommunerne.

Plus små tre milliarder kroner ude i regionerne.

Det giver i runde tal en offentlig it-udgift på 12 milliarder kroner. 

200 kroner per næse

Det betyder altså, at informationteknologien fylder fire procent på de offentlige konti i Danmark, hvor der bliver købt ind for omkring 290 milliarder kroner om året.

Eller sagt på en anden måde: 

De knap fem millioner danske skattepligtige bidrager månedligt med godt 200 kroner til kommunernes skole-iPads, til statens it-projekter og sundhedssystemerne på regionernes hospitaler - og alt andet i det offentlige, der lugter af it.

Tal med flere gran salt

Sådan kan regnskabet gøres nogenlunde firkantet op, hvis man ønsker at finde ud af hvor mange skattekroner, der går på at købe it i den offentlige sektor.

Du skal dog nok være forsigtig med at sætte to alt for tykke streger under disse tal.

Flere af tallene er nogle år gamle, mens en masse løse udgifter som eksempelvis it på skoler, gymnasier og nye it-sundhedssystemer på sygehusene, flagrer i vinden.

Eksempelvis er it-forbruget på fire milliarder kroner i staten reelt på 3,8 milliarder kroner plus it-indkøbene i de selvejende institutioner som eksempelvis universiteterne, der ikke er gjort endeligt op.

Hos Kommunernes Landsforening vurderer vicekontorchef Ken Rindsig over for Computerworld, at et forsigtigt estimat på kommunernes it-forbrug ligger mellem fire og fem milliarder kroner.

Hertil skal man så medregne de decentrale konti, som eksempelvis kunne være diverse skoler med et ekstraforbrug indenfor it-indkøb.

Usikkerhed i regionerne

I regionerne er man heller ikke meget for at stå klippefast på deres oplyste it-forbrug på 2,7 milliarder kroner.

Det tal kommer sig af et forbrug på 2,1 milliarder kroner på drift, mens it-investeringerne ligger på 600 millioner kroner.

Regionernes usikkerhed skyldes, at tallene dels stammer fra en McKinsey-rapport i 2009, dels en Rambøll-rapport dateret i 2013.

Fra regionerne lyder det, at it-forbruget her i 2015 "nok er lidt højere". 

Læs også:

Så mange offentlige it-systemer har Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du tilgangen til netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere