Så mange milliarder kroner bruger det offentlige Danmark på it

Når den offentlige sektor køber it sker det for et tocifret milliardbeløb. Der er dog stor usikkerhed om hvor meget staten, regionerne og kommunerne reelt spenderer på it-kontoen.

Knap fire milliarder kroner i staten.

Plus op mod fem milliarder kroner i kommunerne.

Plus små tre milliarder kroner ude i regionerne.

Det giver i runde tal en offentlig it-udgift på 12 milliarder kroner. 

200 kroner per næse
Det betyder altså, at informationteknologien fylder fire procent på de offentlige konti i Danmark, hvor der bliver købt ind for omkring 290 milliarder kroner om året.

Eller sagt på en anden måde: 

De knap fem millioner danske skattepligtige bidrager månedligt med godt 200 kroner til kommunernes skole-iPads, til statens it-projekter og sundhedssystemerne på regionernes hospitaler - og alt andet i det offentlige, der lugter af it.

Tal med flere gran salt
Sådan kan regnskabet gøres nogenlunde firkantet op, hvis man ønsker at finde ud af hvor mange skattekroner, der går på at købe it i den offentlige sektor.

Du skal dog nok være forsigtig med at sætte to alt for tykke streger under disse tal.

Flere af tallene er nogle år gamle, mens en masse løse udgifter som eksempelvis it på skoler, gymnasier og nye it-sundhedssystemer på sygehusene, flagrer i vinden.

Eksempelvis er it-forbruget på fire milliarder kroner i staten reelt på 3,8 milliarder kroner plus it-indkøbene i de selvejende institutioner som eksempelvis universiteterne, der ikke er gjort endeligt op.

Hos Kommunernes Landsforening vurderer vicekontorchef Ken Rindsig over for Computerworld, at et forsigtigt estimat på kommunernes it-forbrug ligger mellem fire og fem milliarder kroner.

Hertil skal man så medregne de decentrale konti, som eksempelvis kunne være diverse skoler med et ekstraforbrug indenfor it-indkøb.

Usikkerhed i regionerne
I regionerne er man heller ikke meget for at stå klippefast på deres oplyste it-forbrug på 2,7 milliarder kroner.

Det tal kommer sig af et forbrug på 2,1 milliarder kroner på drift, mens it-investeringerne ligger på 600 millioner kroner.

Regionernes usikkerhed skyldes, at tallene dels stammer fra en McKinsey-rapport i 2009, dels en Rambøll-rapport dateret i 2013.

Fra regionerne lyder det, at it-forbruget her i 2015 "nok er lidt højere". 

Læs også:

Så mange offentlige it-systemer har Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.