Artikel top billede

Så mange milliarder kroner bruger det offentlige Danmark på it

Når den offentlige sektor køber it sker det for et tocifret milliardbeløb. Der er dog stor usikkerhed om hvor meget staten, regionerne og kommunerne reelt spenderer på it-kontoen.

Knap fire milliarder kroner i staten.

Plus op mod fem milliarder kroner i kommunerne.

Plus små tre milliarder kroner ude i regionerne.

Det giver i runde tal en offentlig it-udgift på 12 milliarder kroner. 

200 kroner per næse

Det betyder altså, at informationteknologien fylder fire procent på de offentlige konti i Danmark, hvor der bliver købt ind for omkring 290 milliarder kroner om året.

Eller sagt på en anden måde: 

De knap fem millioner danske skattepligtige bidrager månedligt med godt 200 kroner til kommunernes skole-iPads, til statens it-projekter og sundhedssystemerne på regionernes hospitaler - og alt andet i det offentlige, der lugter af it.

Tal med flere gran salt

Sådan kan regnskabet gøres nogenlunde firkantet op, hvis man ønsker at finde ud af hvor mange skattekroner, der går på at købe it i den offentlige sektor.

Du skal dog nok være forsigtig med at sætte to alt for tykke streger under disse tal.

Flere af tallene er nogle år gamle, mens en masse løse udgifter som eksempelvis it på skoler, gymnasier og nye it-sundhedssystemer på sygehusene, flagrer i vinden.

Eksempelvis er it-forbruget på fire milliarder kroner i staten reelt på 3,8 milliarder kroner plus it-indkøbene i de selvejende institutioner som eksempelvis universiteterne, der ikke er gjort endeligt op.

Hos Kommunernes Landsforening vurderer vicekontorchef Ken Rindsig over for Computerworld, at et forsigtigt estimat på kommunernes it-forbrug ligger mellem fire og fem milliarder kroner.

Hertil skal man så medregne de decentrale konti, som eksempelvis kunne være diverse skoler med et ekstraforbrug indenfor it-indkøb.

Usikkerhed i regionerne

I regionerne er man heller ikke meget for at stå klippefast på deres oplyste it-forbrug på 2,7 milliarder kroner.

Det tal kommer sig af et forbrug på 2,1 milliarder kroner på drift, mens it-investeringerne ligger på 600 millioner kroner.

Regionernes usikkerhed skyldes, at tallene dels stammer fra en McKinsey-rapport i 2009, dels en Rambøll-rapport dateret i 2013.

Fra regionerne lyder det, at it-forbruget her i 2015 "nok er lidt højere". 

Læs også:

Så mange offentlige it-systemer har Danmark
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere