Se indkøbslisten: Sådan bruger staten 3,8 milliarder it-kroner om året

Den danske stat bruger årligt knap fire milliarder kroner på it-poster. Her kan du få et detaljeret indblik i, hvad staten egentlig får for sine penge, og hvilke statslige it-leverandører der er størst.

Den danske stat spenderer årligt omkring 3,8 milliarder kroner på it-indkøb i form af hardware, software, drift og ikke mindst udviklingskroner til konsulenthuse.

Beløbet har i de seneste fem år svinget mellem 3,6 milliarder og 3,9 milliarder kroner, hvor indkøb af it-konsulenter og it-ydelser er den klart største post med et samlet forbrug på 2,2 milliarder kroner i 2013.

Den næststørste post er software-licenser, som lander på omkring en halv milliard kroner årligt.

Det viser tal, som Computerworld har indhentet hos Moderniseringsstyrelsen, som dog ikke har medregnet it-indkøbene hos selvejende institutioner, der eksempelvis tæller universiteterne. 

10 procent af alle indkøb
Du kan i faktaboksen i højre side af denne artikel se, hvordan staten handlede ind på it-fronten i 2013, hvor de seneste komplette opgørelser er fra.

Tallene over it-indkøbene indikerer også, at pengene til alle it-posterne svarer til godt 10 procent af statens samlede vare- og servicekøb fraregnet de selvejende institutioner.

I 2013 løb statens samlede udgifter på alt fra blyanter til kampfly og altså også it-indkøb op i 31,2 milliarder kroner - eller mere præcis: 31.182.809.309,35 kroner.

Her de største leverandører
Udover selve it-indkøbslisten har Computerworld også fået indsigt i, hvem de største statslige leverandører er på it-fronten.

I 2013 toppede den skandinaviske it-gigantforhandler Atea listen over it-relaterede selskaber, som omsætter mest hos staten med en samlet udbetaling til forhandleren på cirka 270 millioner kroner.

Førstepladsen som statens største it-leverandør har Atea blandt andet opnået, da selskabet igennem store indkøbsaftaler eksempelvis har sat sig solidt på Finansministeriets indkøb af printere, kopimaskiner, tilbehør og serviceydelser.

De følgende placeringer tilfalder hovedsageligt udenlandsk ejede it-giganter med trebogstavsforkortelser som CSC, KMD og TDC, hvor Crayon (tidligere A-gain) lige får klemt sig ind på femtepladsen foran IBM på sjettepladsen.

Staten køber udenlandsk

Ud af de 10 største leverandører til den danske stat er det kun NNIT på en niendeplads målt på omsætningen fra staten, der kan betegnes som et rent dansk selskab.

Her skal det nævnes, at top-leverandøren Atea er indregistreret i Norge, men det kan vel diskuteres, om det er en dansk virksomhed, da den ejes af den danske it-rigmand Ib Kunøe.

Udover de nævnte selskaber hører norske Telenor og Visma Sirius samt det britiskejede Logica Danmark med til de 10 største it-leverandører til den danske stat.

Set over en periode på fem år er det de samme it-giganter, der går igen på top 10-listen med enkelte omrokeringer på placeringerne og få undtagelser af andre leverandører end de nævnte.

Usikkerheder og fejlkilder
Moderniseringsstyrelsen fortæller til Computerworld, at der er en vis usikkerhed i talmaterialet, da opgørelsen er baseret på ministeriernes indrapporterede data, hvor der kan opstå fejl undervejs.

"Denne type fejl har Moderniseringsstyrelsen ikke mulighed for at rette, og opgørelsen er derfor behæftet med en vis usikkerhed," lyder det fra styrelsen.

Styrelsen oplyser ydermere, at tallene ikke er korrigeret for prisudvikling, ligesom visse udgifter ikke skal fordeles på kreditor.

"Derved opstår der registreringer som 'ukendt kreditor'. Disse poster er ikke medtaget. Det kan være en fejlkilde i forhold til de faktiske salg, som virksomhederne har haft til staten," forklarer Moderniseringsstyrelsen til Computerworld.

Læs også:

Sådan arbejder staten med dit næste NemID til nettet

Statens store it-plan får en gyser-afgørelse i slutningen af 2015
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.