Artikel top billede

Foto: Craigh Jewell. (Foto: Copyright (2007) Craig Jewell / Craig Jewell)

Derfor kan en tele-fusion føre til højere mobilpriser for kunderne

Fusioner af teleselskaber er langt fra altid en god idé, hvis man skal fremtidssikre priskonkurrencen og innovationen på markedet.

EU-konkurrencekommissær Margrethe Vestager frygter, at de mange fusioner af teleselskaber, der i øjeblikket finder sted i flere lande, kan reducere incitamenterne til innovation.

Kommissæren har i en tale i Paris ifølge nyhedsmediet Total Telecom udtalt, at hun ikke er enig i teleselskabernes argumenter om, at de er nødt til at fusionere med deres rivaler for at kunne øge investeringerne.

"Jeg har hørt denne påstand ganske ofte, men jeg har ikke set beviser på, at det er tilfældet," udtaler hun.

"Faktisk kan investeringer i teleinfrastruktur stimuleres af konkurrencen," lyder det videre i talen, som man kan læse i fuld længde her.

Margrethe Vestager forklarer i talen, at EU ikke udelukkende kigger på den ventede pris-udvikling, når ønskede fusioner skal gennemgås.

"Vi vurderer også, hvad der vil ske med innovationen. Vil virksomhederne efter fusionen bevare deres evne for og incitament til innovation?"

"At beskytte det konkurrencemæssige pres, der driver investeringer og innovation, er derfor kernen i vores analyse," lyder det fra den danske EU-kommissær.

Kan føre til højere priser

Vestager udtaler specifikt om de mulige negative konsekvenser af en fusion: 

"... der er masser af dokumentationen for, at overdreven konsolidering ikke alene kan føre til mindre konkurrence og dyrere regninger for kunderne, men at det også reducerer incitamenterne for innovation på nationale markeder."

Selvom Margrethe Vestager i talen udelukkende forholder sig til tele-konsolidering som en generel problemstilling, er det interessant, at udmeldingen kommer, mens fusionen af danske Telia og Telenor også mangler at blive godkendt af myndighederne.

Direktøren for teleselskabet 3, Morten Christiansen, har tidligere udtalt til Computerworld, at han er skræmt over den danske tele-fusion, der vil føre til "to store overarme, som kommer til at dominere markedet" - nemlig TDC og den nye telegigant.

Så sent som i sidste uge udtalte Morten Christiansen, at han venter højere priser på markedet med den nye konkurrencesituation:

"Markedet bliver reduceret fra fire til tre spillere. Det vil i alle andre sammenhænge betyde, at priserne begynder at stige, fordi der er færre steder for kunderne at gå hen. Jeg er sikker på, at priserne vil stige markant," udtalte han til Ritzau Finans.

Læs også:

3-direktør efter Telia-Telenor-fusion: Vi er skræmt af situationen

Nu begynder det næste slag i den danske telekrig: Fri data i udlandet

Telia og Telenor smelter sammen til ét selskab i Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere