Artikel top billede

Din router bliver mobilmast: Teleselskaberne på trapperne med WiFi Calling

Inden længe kan du omdanne din trådløse router til en mobilmast og få markant bedre kvalitet. Læs her mere om WiFi Calling, som danske teleselskaber er på vej med.

VoLTE-teknologien med telefonopkald i topkvalitet, fil-deling og videoopkald over 4G-netværket er udskreget som en del af de nye sort i telebranchen. 
Alle de store danske teleselskaber tripper på trapperne med at kunne lancere VoLTE. 

Nogenlunde samtidig vil flere teleselskaber også kunne tilbyde markant bedre samtalekvalitet i mobilen, når du er derhjemme i selskab med din trådløse router.

Det sker med WiFi Calling.

Læs også: Teleselskaberne lover: Du får bedre mobil-samtalekvalitet i 2015

Router bliver mobilmast

Som navnet antyder er WiFi Calling - eller voice over WiFi - en form for ip-telefoni via din bredbåndsforbindelse.

Teknologien gør det muligt at tale uforstyrret fra kælderen eller i et andet sort mobilhul, så længe du og din smartphone er inden for routerens rækkevidde.

Går du væk fra router-signalerne glider din samtale automatisk over på over på 3G-netværket, eller hvad der nu er til rådighed.

"I dag bygger alle huse med flere lag rockwool og dobbeltisolerede vinduer, og det er jo rigtig godt for alle - undtagen sådan en som mig og mine kolleger," forklarer Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen til Computerworld.

"Hos os er WiFi kendt teknologi, og det er hardwaren også hos kunderne. Derfor kan vi relativt simpelt indføre en ny tjeneste, der kan hjælpe rigtig mange kunder med deres indendørsdækning," fortsætter han forklaringen om mulighederne med WiFi Calling.

Er din telefon klar?

Telenors netværksdirektør forklarer, at hovedparten af Telenor-kundernes negative oplevelser med mobildækningen går på dårlig indendørsdækning.

Erhvervslivet har typisk flere muligheder til at få mobil-signalerne ind i deres bygninger med eksempelvis femtoceller og signalforstærkere.

Læs også: Mobilsignalet styrtdykker: Så meget forringer bygningen din dækning

Den slags teknologi-tiltag bliver således nu også mulige for almindelige danskere, når de kan forvandle deres router til en mobilmast.

Du skal blot klikke et flueben af i din telefons opsætning, og så er du på WiFi Calling, såfremt du har en nyere smartphone med WiFi Calling-muligheden.

Du kan se en uofficiel liste over WiFi Calling-modne mobiler på Wikipedia.

Åbent for fremmede bredbånd

Telenor anslår, at når selskabet senere i år er klar med WiFi Calling, står omkring 30 procent af selskabets små to millioner mobilkunder med muligheden for at tale over routeren derhjemme i forbedret samtalekvalitet.

Det antal vil stige i takt med, at folk får nye mobiler, og at mobilfabrikanter som Samsung løbende kan opdatere sine kunders mobiler med ny software.

Om Telenor vil klaske et prisskilt i nakken på tjenesten og holde den åben for routere med andet end Telenor-bredbånd, er endnu uvist.

"Teknologien er bygget, så kunderne kan bruge bredbånd fra andre leverandører. Vi har dog endnu ikke defineret, hvordan vi går i markedet med WiFi Calling," fortæller Kim Krogh Andersen.

Læs også: Derfor er Wi-Fi altafgørende for det mobile internet

Han forklarer, at efter laboratorie-forsøg med Nokia og Cisco bliver teknologien testet med erhvervskunder hen over sommeren.

Herefter vi kan forvente lancering af WiFi Calling i andet halvår.

Teleselskabernes grønne knap

Et perspektiv på teleselskabernes ihærdighed for at udvikle sine tjenester på 4G- og WiFi-netværkene er naturligvis konkurrencen om at vinde og fastholde kunder.

Også dem, der benytter tjenester i familie med WhatsApp, Facetime og Skype, som er gratis services, der har møvet sig ind på teleindustriens velkendte domæner med kommunikation på skrift, i tale og via video.

Læs mere her: Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

"Der er ikke noget præcist og entydigt svar på de udfordringer. Men VoLTE og WiFi Calling er i den grad et modsvar, hvor kunden igen bruger den grønne knap på telefonen," siger Kim Krogh Andersen.

Samtidig kan han fortælle, at med WiFi Calling bliver det billigere for teleselskaberne at dække markant bedre indendørs, da der ikke skal sættes nær så mange mobilmaster op.

Ifølge Kim Krogh Andersen dækker Telenor i lighed med TDC cirka 99 procent af Danmark.

Han gætter på, at det ville koste hvert selskab minimum en milliard kroner at dække den sidste procent, der typisk ligger i skovområder.

Læs også:
Efter mobil-knas på Distortion: Her er sommerens værste begivenheder for teleselskaberne

Priserne styrtdykker: Hvordan skal telebranchen overhovedet overleve?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere