Artikel top billede

Dit mobilnummer forsvinder snart - det får du i stedet

SIM-kortet og roaming-mafiaen er på vej i graven sammen med det ottecifrede telefonnummer.

Læs også:

Hård kritik: Skype-gebyr kan kvæle internettet

Teleindustrien jubler: Her kan vi tjene nye penge

Inden længe vil vi opleve en af de største revolutioner i telebranchen, siden Alexander Graham Bell opfandt telefonen i 1876.

Det mener flere teleeksperter og iagttagere af tele-industrien, hvor udrulningen af 4G/LTE-teknologien for alvor sætter turbo på udviklingen.

Teleeksperterne peger på, at efter 100 år med fastnettelefonen og derefter omtrent 30 år med blandede kommunikationsformer som tale, sms og mms, vil vi om få år udelukkende have internetbaseret dataudveksling som omdrejningspunktet for al telekommunikation.

Den udvikling betyder blandt andet, at intetsigende ottecifrede telefonnumre forsvinder, roaming-priser i milliardklassen vil høre til i historiebøgerne, og teleselskabernes
forretningsmodeller kommer under gevaldigt pres - hvis teleselskaberne i traditionel forstand
ellers overlever revolutionen.

Revolutionen dræber roaming-mafiaen
Moderne kommunikationsredskaber som Facebook, Twitter, Messenger og Skype benytter naturligvis ikke telefonnumre, når to personer ønsker at skrive, chatte eller tale sammen over internettet.

Sådan bliver det også i vores mobiltelefoner inden for de næste 5 til 10 år, vurderer teleanalytiker Torben Rune fra teleanalyseselskabet Netplan.

Han peger på, at vi i stedet vil kontakte hinanden igennem kaldenavne i Skype-lignende programmer på vores mobiltelefoner, der vil udvikle sig som deciderede lommecomputere:

"Udviklingen er jo allerede i fuld gang, men alverdens telefonnumre forsvinder jo ikke om 5 - 10 år. Der vil nok gå længere tid, da udviklingen er en kombination af økonomi, teknologi og eksisterende forretningsplaner - og så har mange virksomheder postet milliarder af kroner i brandingen af deres telefonnummer."

Torben Rune fortæller, at det givetvis vil tage en del år, før alle telefonnumre i hele verden vil være konverteret til kaldenavne, da netværkene i tredjeverdenslande endnu ikke er modne til internetbaserede taleteknologier.

Farvel til SIM-kortet

Derfor påpeger han, at produkter som SkypeOut vil vinde frem i en overgangsperiode, hvis man ønsker at kommunikere fra de internetbaserede lommecomputere til fastnet- eller mobiltelefoner. Og det er kun et spørgsmål om tid, før alle er på databaserede devices.

"Til den tid vil roaming-mafiaen, der tjener styrtende med penge på internationale opkald, bryde sammen," lyder vurderingen fra Torben Rune med slet skjult hentydning
til den verdensomspændende teleindustri, der alene i Europa skraber op mod 20 til 30 milliarder kroner ind på udlandstelefoni.

Farvel til SIM-kortet
Professor Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitets Center for Teleinfrastruktur i Ballerup understreger, at det i over 10 år rent teknisk har været muligt at tale igennem VoIP-teknologien (Voice over IP).

Der er i dag også flere forskellige produkter som Skype og Viber, som smartphone-brugerne installerer og bruger igennem trådløst internet som eksempelvis WiFi på kontoret eller via 4G-teknologien LTE til mobiltelefonerne, der er ved at blive rullet ud i Danmarks største byer.

"Vi vil i stigende grad kunne kommunikere over håndholdte 'kommunikationsterminaler', og når telefonnumrene ikke længere er nødvendige, så vil teleselskabernes SIM-kort selvfølgelig heller ikke være det,"forklarer Knud Erik Skouby om den symbiose mellem mobiltelefonenes hardware og brugerens identitet på SIM-kortet i form af et telefonnummer, som mobilselskaberne i årevis har brugt til at fastholde kunderne til selskabet.

Knud Erik Skouby vurderer, at SIM-kortbindingen for de fleste danskeres vedkommende vil være klippet om cirka 10 år, når der i stedet vil være virtuelle eller dynamiske, softwarebaserede SIM-kort i telefonerne.

Han ønsker ikke kaste sig ud i gætværker om, hvorvidt de virtuelle SIM-kort kommer fra teleselskaberne, mobilfabrikanter som Nokia eller fra en helt tredje side.

"Men man kunne dog godt forestille sig en situation, som blandt andre Google har været fremme med, at slutbrugerne kan bevæge sig frit mellem forskellige teleoperatører,
alt afhængigt af hvor de er i verden," siger teleprofessoren.

Han siger i samme åndedrag, at netop de fremtidige forretningsmodeller er helt umulige at spå om, da der kan ske meget på de politiske, innovative og økonomiske arenaer i de næste 10 år.

Sådan ser tele-fremtiden ud

Én ting er dog helt sikker: mange nye spillere står klar til at hoppe med på vognen, når SIM-kortet og kundernes telefonnumre forsvinder, og vi vil få store, bundlede pakker med bredbånd, tv og andre tilbud.

Musene og de fede katte
Som ved alle andre revolutioner kommer forandringens vinde fra massernes krav om forbedringer. Og her er det især kundernes krav om lavere priser og højere fleksibilitet, som driver revolten med afskaffelsen af forbindelsen mellem deres ottecifrede identitet og de traditionelle teleselskabers SIM-kort.

"Udviklingen vil helt klart være brugerdrevet frem for, at det er teleselskaberne, der kommer med tilbud. For så længe musene løber lige ind i munden på de fede katte, så bliver det jo ikke lavet om," siger Torben Rune med henvisning til teleselskabernes tilbageholdende attitude til den nummerløse telefonverden.

"Samtidig kan man jo ikke bebrejde teleselskabernes passivitet i denne udvikling, for det er jo deres kerneforretninger, som er under pres," forklarer han.Torben Rune vurderer, at fremtidens data-/internetabonnement vil være baseret på flatrate-priser, hvor dataudbyderne skyder internet ud via fiber eller kobber til hjemmet.

På farten vil vi få vores livgivende bredbånd fra lynhurtige 4G-netværk - eller det, der er hurtigere i fremtiden.

Priserne på disse abonnementer vil givetvis ligge på samme niveau som i dag eller lavere, men vi får ikke nødvendigvis en bedre kvalitet.

"Problemet med 'dårlig lyd' forsvinder ikke, men i dag er det langt mere accepteret, at der er udfald og dårlig lyd på telefoner. Det har mobilbranchen vænnet kunderne til igennem mange år med dårlig mobildækning, sagt sådan lidt ironisk," siger Torben Rune.

Han tilføjer, at der eksempelvis i LTE-teknologien er indbygget mekanismer, som formindsker dataforsinkelsen, hvilket er
uhyre vigtigt, når vi taler live med hinanden i en telefon.

Professor Knud Erik Skouby mener derimod, at lydkvaliteten bliver dårligere og sammenligner den kommende tid med industrialiseringen i fødevareindustrien.

"Alle i Vesten bliver efterhånden mætte, men det er ikke sikkert, at det, vi får i munden, er af bedre kvalitet i forhold til det, vi spiste tidligere," forklarer han.

"På samme måde får vi nok også billigere telefoni, men dårligere telefoni," siger Knud Erik Skoubye og tilføjer, at de kommende, rene data-abonnementer med stor sandsynlighed vil være langt mere gennemskuelige end i dag.

Læs også: 

Hård kritik: Skype-gebyr kan kvæle internettet

Teleindustrien jubler: Her kan vi tjene nye penge
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2022: Digitalisering, sikkerhed og strategi

Hvordan bruger A.P. Møller - Mærsk cloud? Hvordan sikrer digitalisering at TV 2 kan konkurrere med streaming-tjenesterne? Og er din organisation klædt på til at håndtere et DDoS-angreb? Svarerne får du på Computerworld Summit 2022: En hel dag til dig der arbejder professionelt med it.

17. maj 2022 | Læs mere


Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?