Hackernes listige metoder umulige at gennemskue: Virksomhederne aner ikke, hvad der er blevet nuppet

Når virksomheder er hacket og melder ud til offentligheden, at skaderne heldigvis er begrænsede, kan det sagtens være, fordi de faktisk ikke kender de reelle konsekvenser af angrebet.

Stort set hver eneste dag året rundt kan man læse om virksomheder, der på den ene eller anden måde har været udsat for hacker-angreb.

Ofte melder ofrene ud, at man ganske vist har været udsat for et angreb, men at "intet tyder på", at kundernes/brugernes oplysninger er havnet i forkerte hænder.

Det sidste kan dog meget vel skyldes, at man ikke har formået at afdække de reelle konsekvenser af angrebet.

It-sikkerhed handler nemlig langt fra kun om om at beskytte sig mod angreb, men i mindst ligeså høj grad om, at man reagerer på den rigtige og mest effektive måde, når man har været ramt.

"I pressen ser vi citater som 'vi fandt ingen beviser på, at følsomme informationer er blevet kopieret,' og denne tvetydige udmelding kan ikke bare betyde, at skaden ved et cyberangreb er begrænset, men også at de interne undersøgelser har fejlet med at afsløre den komplette tidslinje for angrebet," skriver Gartner-analytiker Jonathan Care i et blogindlæg.

"Udfordringen med at finde ud af, hvordan angrebet fandt sted, ser i stigende grad ud til at være en øvelse i spådomskunst og et forsøg på at komme til bunds i mystiske metoder til angreb."

Bliver sværere og sværere at gennemskue angreb
Jonathan Care bruger betegnelsen 'arcane' om denne type angreb, hvilket bedst kan oversættes til "angreb af en mystisk karakter," hvor det kræver en særlig viden eller indsigt for at kunne forstå, hvad der præcis er foregået.

"Vi kan forvente, at 'arcane' bliver den nye norm ved angreb - så vi er nødt til at sikre, at vi har et rubust forsvar, en vågen detection og kompetencerne til et agilt modsvar."

Gartner mener, at de sikkerhedsansvarliges rolle i øjeblikket ændrer sig fra primært at handle om at sikre beskyttelsen af virksomheden til at favne sikkerhedsansvaret i en bredere kontekst.

Gartner-rådgiveren skriver, at de sikkerhedsansvarlige får stadig sværere ved at hindre angreb i mere komplekse og distribuerede it-miljøer, og at spørgmålet i dag i mindre grad er, hvordan man kan hindre angreb, men i stedet, hvordan driften kan opretholdes, når man rammes.

Derfor bør man som virksomhed begynde at anvende 'data masking'-teknikker og hente ekstern hjælp til at sikre best practice på sikkerhedsområdet.

Læs også:

Hackere slår til mod internettets ICANN: Har nuppet brugernes adgangskoder

Hackere udstiller 10 gigabyte slibrige data fra utroskabssite på Dark WebYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Kompetera A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Danmarks Statistik skifter fra Oracle og SAS Institute til open source-platforme for at spare på licensbetalinger: "Vi ser et teknologi-landskab, hvor nogle af de store spillere er ved at blive overhalet af nye letvægtsprodukter"
Interview: For at nedbringe udgifterne til de årlige licensbetalinger mindsker Danmarks Statistik forbruget af kerner hos Oracle og SAS Institute for i stedet at bruge open source-platforme. "Vi har haft sindssygt gode resultater med at introducere dem. På de åbne platforme kan vi bygge en del mere selv," siger CIO Annie Stahel. Se platformene her.
Computerworld
NemID ramt af nedbrud
Det er ikke muligt at logge på med NemID i øjeblikket. Nets bekræfter, at der er driftsproblemer. (Opdateret).
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.