Blandt de bedste i Danmark: Sønderjysk netværks-firma skovler penge ind - men ikke i Danmark

For to år siden fik det familieejede Damm ny direktør samt en ny ledelse. Den proces kan være skræmmende for mange virksomheder, men Damm klarede det med en smart strategi. Og det har ført firmaet til tops i Top 100.

Top 100: I den sydligste del af Sønderjylland ved Sønderborg ligger en virksomhed med 60 ansatte. Damm er navnet, og hvis du aldrig har hørt om firmaet, er der en god grund til det.

Damms produkter er typisk ikke noget, som stjæler opmærksomhed som en ny iPad eller en Dell-bærbar, men selskabet er en af verdens ledende leverandører af tele- og netværksløsninger til beredskabstjenester samt en bred vifte af industri-virksomheder inden for eksempelvis lufthavne, minedrift, tog og metro, energiforsyning og transport.

På tværs af radio-teknologier leverer Damm dækning til beredskabstjenester og virksomheders digitale radio-kommunikationen, der skal virke 24/7 - uafhængigt af det private mobilnetværk.

Tetra er den teknologi, der primært anvendes. Her får kunden et krypteret, digitalt netværk, der sikrer dækning til blandt andet politiets og brandvæsens håndholdte radioer. Ud over Tetra integreres andre teknologier såsom DMR, LTE og WiFi i netværket fra Damm.

"Alle vores netværksløsninger bruges i virksomheder, hvor det er noget af det vigtigste, at kommunikationen virker 24/7. Derfor ses vi nok ikke lige så synligt som andre firmaer, og så er vi samtidig næsten 100 procent eksportbaseret," forklarer Kjeld Pharao, CEO hos Damm.

Krypteret kommunikation 24/7
Det går nok, hvis vi andre med vores mobiltelefoner ikke kan komme igennem på grund af dårlig dækning eller et overbelastet netværk, men det må på ingen måde ske i en australsk guldmine, lufthavne i Peru eller Dongs vindmølleparker - alle eksempler på DAMMs kunder.

Det giver en massiv potentiel kundegruppe, og Damm er da også ifølge direktøren tilstede i mere end 75 procent af alle lande verden over og kom ud af sidste år med et resultat på over 20 millioner kroner.

Derfor er Damm vinder af Top 100-kategorien "Tele- og netværksudstyr".

"Det danske marked er ikke-eksisterende for os. Der er bygget et landsdækkende radio kommunikations-netværk i Danmark til det danske beredskab med Motorola-udstyr, og der ud over er det danske behov ikke så stort. Vi sigter i stedet mod det store udland," siger Kjeld Pharao.

Familieejet og generationsskift
Damm Systems blev etableret i 1981 af Hans Damm. Han var dengang med til at udvikle standarder inden for mobiltelefoni, men udviklede også egne sendesystemer, som hurtigt kunne sættes op.

I dag er det ikke længere Hans Damm, som sidder med styrepinden.

Grundlæggeren af Damm er nu CTO og har helliget sig R&D, siden Kjeld Pharao overtog posten som CEO for to år siden.

Lige siden har det været en rejse for at tilpasse virksomheden til en ny generation.

"Vi har haft et generationsskifte, som vi har forsøgt at styre meget kontrolleret. Det er jo en veletableret, familieejet virksomhed, hvor også flere af vores ansatte har været her i mange år. Og selv om at vi havde brug for nye kræfter, så ville vi stadig gerne holde på al den viden, som var blevet opbygget," forklarer Kjeld Pharao.

30-års viden
Nogle af de ansatte sad med mere end 30 års erfaring og viden, som ikke skulle gå til spilde, så som et supplement til de nye ansatte i lederstillingerne blev de tidligere ansatte, flere af dem nu pensionerede, tilknyttet som en form for konsulenter.

"Flere af vores ansatte havde selv ønsket om at trappe ned eller gå på pension, men der var samtidig en stor loyalitet til succeshistorien, som de jo har været med til at bygge op. Derfor er det jo givende både for os, som kan få råd i form af deres store viden, og for dem, som stadig kan være en del af virksomheden, " siger Kjeld Pharao.

Damm er lokaliseret i Sønderborg.

Ifølge Kjeld Pharao ligger Sønderborg centralt for virksomhedens både tyske og danske medarbejdere.

Det internationale islæt understøttes også af, at virksomheden har et godt samarbejde med universiteterne på begge sider af grænsen for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

Her er det muligt at fange mange af de nye ingeniører, men det kan da også mærkbart, at det sønderjyske ikke nødvendigvis tiltaler alle.

"Men vis mig hvor du ellers kan få tilsvarende faglige udfordringer i en så international, innovativ IT virksomhed. Selvfølgelig kan det være en udfordring at få fat i nye ingeniører og fagfolk indenfor netop vores branche, men vi har virkelig en unik position på markedet der byder noget ganske særligt - derfor kan vi tiltrække de rette folk ved at give dem udfordringer," siger Kjeld Pharao.

Ikke desto mindre er Damm System nummer et i specialkategorien "Tele- og Netværkudstyr" i årets Top 100.

Læs også: Sådan er Top 100-virksomhederne placeret i kategorier


mest debatterede artikler

Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
5 måder du kan beskytte og optimere det vigtige fjernarbejde på
Når arbejdspladsen bliver mere digital og medarbejderne arbejder mere hjemme stiger cybertruslen også. Derfor bliver din it-afdeling i fremtiden også målt på organisationens evne til at sikre fjernarbejde uden risiko for datatab eller gøre sig sårbar over for fjendtlige angreb. I dette whitepaper fortæller vi derfor om 5 måder, du kan beskytte og optimere dine medarbejderes fjernarbejde på.