Formodede Nordea-hackere lægger stribevis af sites ned

En eller flere svenskere ser ud til at gå DDoS-bersærk i disse dage, efter to storbanker og et filmsite er blevet sendt i sort i hackerangreb. Læs her, hvad en sikkerhedsekspert nu råder til.

Først var det Swedbank, siden Nordea og senest det svenske filmsite Dreamfilm, som har været udsat for et DDoS-bombardement, der har rystet HTML-taggene så meget, at selskabernes sites har været i sort henover weekenden.

Læs også: Derfor gik Nordea i sort i weekenden - var under heftigt hackerangreb i flere lande

Den formodede gerningsmand kaldte sig på Twitter for Drozsqt, inden han forsvandt ud i cybertågen, men er formentlig i ledtog med Twitter-profilen CocaineSecurity, som består af to medlemmer: NXKyoto og BearGeisha.

"Jeg tror, der er en stor sandsynlighed for, at det er disse personer eller gruppe, der står bag hackerangrebet på Swedbank og Nordea," forklarer sikkerhedsekspert Jens Christian Høy Monrad fra it-selskabet FireEye.

Årsagen til, at it-sikkerhedseksperten tror på disse Twitterbrugeres aktiviteter, ligger i, at de proklamerer angrebene, inden de finder sted.

Eksempelvis skrev CocaineSecurity, at det svenske filmsite Dreamfilm vil blive taget ned, hvilket så skete få timer efter, mens der også lige blev offentliggjort personlige informationer om en af sitets administratorer.

"Jeg har derfor også advaret flere af mine kontakter i den finansielle verden. Det er ret markant, at effekten fra DDoS-angreb kan være så stor, så det stopper bankerne i at udføre services eller tilbyde tjenester," siger Jens Christian Høy Monrad til Computerworld.

"Tak for pengene"
I en af statusopdateringerne takker CocaineSecurity den svenske storbank Swedbank for bitcoins.

Disse penge skulle være faldet i forbindelse med et angreb fredag, hvor bankens hjemmeside blev gjort ubrugelig for kunderne, selvom den underliggende netbank åbenbart ikke fejlede noget.

Angiveligt skulle hackerne ved Swedbank-angrebet have forlangt en løsesum på 10.000 dollar (69.000 kroner), som banken ifølge Aftonbladet dog ikke udbetalte til bagmændene.

"Når det er påstand mod påstand, så vil jeg vælge at tro på banken. Der har i det seneste døgns tid været heftig aktivitet omkring de formodede bagmænds Twitter-profil, hvor der nu er 40.000 følgere," forklarer Jens Christian Høy Monrad.

Hvor meget bagmændene eventuelt skulle have forlangt i løsesum hos Nordea og Dreamfilm er endnu uvist.

Stigning i DDoS-angreb 
Mens ransomware-angreb er i stigning peger Jens Christian Høy Monrad også på, at DDoS-angreb med et økonomisk mål for øje er en reel trussel, som man skal tage seriøst.

"For meget få penge kan bagmænd med et botnet i baghånden komme meget langt, og tendensen med at bruge DDoS-angreb ser vi oftere og oftere," bedyrer sikkerhedseksperten fra FireEye.

Læs også: Latterligt billigt: Du kan blive hardcore it-kriminel for 12 kroner

Eksempelvis har den schweisiske udbyder af krypterede mailservices, ProtonMail, for nyligt været under heftig DDoS-belejring. Og her hjalp det ikke umiddelbart at betale løsesummen på 15 bitcoins svarende til godt 40.000 kroner, som du kan læse mere om på selskabets blog.

Jens Christian Høy Monrad siger til Computerworld, at det kan være svært at gardere sig mod et DDoS-angreb, men der er flere muligheder, som du kan læse mere om her

Læs også:
Pas på: DDos-angreb ofte skalkeskjul for langt mere alvorlige angreb i skjul
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital konference: Digitale forretningsløsninger 2020 - processer og teknologier, der øger bundlinien

Den digitale transformation har potentialet til at ændre virksomhedernes forretningsmodeller - og til at forandre forbindelsen til både slutbrugere og leverandører. For stadig flere virksomheder ligger vægten i forretningerne derfor i stadig højere grad på selve kundeoplevelsen og værdiskabelsen for brugeren. På denne heldagskonference får du derfor indspark og viden om, hvor du kan sætte ind, hvis du skal komme på omgangshøjde med de bedste digitale forretningsløsninger og skabe mest mulig værdi for din forretning med ny teknologi, der øger bundlinien.

21. oktober 2020 | Læs mere


Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Muligt Apple-kup: Der er tre gode grunde til, at iPhone 12 kan blive usædvanlig billig
Apple løfter sløret for et nyt kuld af smartphones i aften. Der kan komme en mindre prisbombe iblandt dem.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Har du evnerne og værktøjerne til at reagere hurtigt nok på nye input?
Det er uden tvivl et centralt succesparameter at have evnen og værktøjerne til at kunne reagere hurtigt og effektivt på vildtvoksende markeder. Vi har i løbet af 2020 lært, at der kan ske store ændringer, så derfor handler det især om at kunne handle hurtigere end nogensinde før. Det kræver i høj grad om at kunne tænke, analysere og organisere sig på nye måde og til nye markeder. Det handler om at være omstillingsparat, og det kræver i den grad både indsigt, en klar strategi og at organisationen kan anvende teknologi og data i nye sammenhænge. Forventningerne til værktøjerne og evnerne stiger, når de enkelte forretningsområder har brug for aktuelle data, og med de rigtige platforme og værktøjer bliver din virksomhed klædt på til, at kunne reagere hurtigere end nogensinde før. I dette whitepaper kan du, med udgangspunkt i en række IDC-analyser og modeller, få et tydeligt overblik over, hvordan en moderne analytics platform kan hjælpe din organisation.