Artikel top billede

Her er de mest populære cloud-løsninger i danske virksomheder

Nu rapport viser, hvilke cloud-løsninger der hitter mest hos danske virksomheder.

Cloud computing har for alvor fået bidt sig fast hos de danske virksomheder.

37 procent af virksomhederne bruger i dag cloud computing i større eller mindre omfang.

Det fremgår af Danmarks Statistiks årlige rapport om it-anvendelse i virksomheder, der netop er udkommet her (PDF)

Undersøgelsen er baseret på besvarelser fra it-ansvarlige i 3.975 private virksomheder, der har mindst 10 ansatte.

De 37 procent er på niveau med resultaterne fra samme undersøgelse i 2014, men stadig en markant stigning i forhold til 2012, hvor det kun var 24 procent af virksomhederne, der anvendte cloud.

Læs også: Derfor holder danske virksomheder igen med it-anvendelsen: It-løsningerne er for dyre

Samtidig kan Danmarks Statistik fortælle, at brugen af cloud computing er blevet mere udbredt i nogle brancher og ikke mindst i de "større virksomheder med 50 eller flere ansatte og inden for branchegruppen information og kommunikation, hvor brugen af cloud computing er mest udbredt."

"Flere af de store virksomheder bruger cloud computing end de mindre virksomheder. Til gengæld tager de mindre virksomheder ofte flere services i brug som cloud computing. Det gælder ikke mindst økonomi- og regnskabssystemer," skriver Danmarks Statistik blandt andet i rapporten.

De mest populære cloud-løsninger

Det mest interessante ved undersøgelsen er dog oplysningerne om, hvilke typer af cloud-løsninger, de danske virksomheder så rent faktisk anvender.

Her er det 73 procent af cloud-brugerne, der har en løsning til lagring/backup af filer.

66 procent af cloud-brugerne får e-mailen leveret via en cloud-løsning.

53 procent har en løsning til "opbevaring af databaser," 47 procent har økonomi og regnskabskabssystemer i skyen, og 46 procent anvender kontorprogrammer som en cloud-løsning.

Derudover er det 32 procent af de virksomheder, der anvender cloud, der får infrastruktur til drift leveres som en service, og 31 procent har CRM-løsningen placeret i skyen.

Public versus private cloud

Samtidig kan Danmarks Statistik oplyse, at der leveres både public og private cloud til de danske virksomheder, dog med en overvægt til den første kategori.

"Størstedelen af de virksomheder, der benytter sig af cloud computing services, gør det via servere, der deles med andre brugere."

"Det gælder for alle branche- og størrelsesgrupper. En mindre andel - 39 procent af alle virksomheder - benytter sig af cloud via servere, der er særligt reserveret til virksomheden. Denne andel er markant højere inden for information og kommunikation end i andre brancher."

Når man griber cloud forkert an

Selvom cloud computing over de senere år har opnået en massiv udbredelse i erhvervslivet, er der stadig masser af dilemmaer forbundet med denne form for it-leverancemodel.

Faktisk har mange it-chefer misforstået noget helt grundlæggende ved cloud-konceptet, lød det for nylig på Gartners Symposium i Barcelona, hvor CIO'er fra hele Europa deltog.

Læs også: Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing

Den grundlæggende fejl, mange virksomheder begår, er nemlig, at de vil have alting på én gang.

Men public cloud-konceptet bygger grundlæggende på standardisering, forklarede Daryl Plummer, Gartners chief of research på cloud-området.

"Forsøg at gå ind på en McDonalds og bed om en 'rare' burger. De vil smile til dig og vise dig døren. Sådan er det også med cloud computing," forklarede han it-cheferne på Gartners Symposium i Barcelona.

"Hvis du bliver ved med at bede dem om særlige tilpasninger til dig, har du formentlig brug for en mere specialiseret cloud-restaurant. En private cloud," lød et eksempel fra Daryl Plummer.

"I er nødt til at have mange strategier for cloud computing. I kommer aldrig til at have én enkelt cloud-strategi," sagde Daryl Plummer fra Gartner desuden.

"Kommer I med en perfekt strategi for hybrid cloud, vil den formentlig ikke være ret god til public cloud. Cloud er ikke én service, men en række services. Der findes ikke én cloud," lød budskabet.

Danmarks Statistik definerer i undersøgelsen cloud computing som "abonnement på it-services, som leveres og benyttes via internettet, og hvor ydelsen kan skaleres løbende efter forbrug og behov."

Læs også:

Derfor holder danske virksomheder igen med it-anvendelsen: It-løsningerne er for dyre

Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing

Se listen: Her vil CIO'erne prioritere it-investeringerne i 2016




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere