Computerworld vil så gerne svindles, men svindlerne bider ikke på - hvad gør vi forkert?

Computerworld vil så gerne svindles, men svindlerne bider ikke rigtigt på. Hvorfor vil mail-svindlerne ikke tage vores penge?

Det er sjældent en god ting, når vi ikke får svar på vores mails. Men lige i tilfældet Jean Rodriguez er vi næsten stolte af ikke at få svar. For folkene bag Jean Rodriguez svarer dig aldrig, hvis de tror, at du er nogenlunde begavet.

Jean Rodriguez er nemlig navnet på en fiktiv svindler-persona, som har sendt en rimelig åbenlys svindelmail til Computerworld.

Den svarede vi gladeligt på for en måned siden. To gange endda.

Svindlerne er ikke dumme
Ikke nok med at vi spurgte, om vi kunne få et interview.

Vi oprettede også en falsk mailkonto og udgav os for at være en håbløs naiv internetbruger i pengenød.

Så er det vel bare at vente på, at svindlerne svarer.

Eller det troede vi, indtil vi en måned senere taler med sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS. Vi har stadig ikke hørt fra svindlerne, for i virkeligheden er det os, der slet ikke er kloge nok til at spille svindlernes spil.

"De er ikke så dumme, som vi gerne vil have dem til at være," lyder det fra it-sikkerhedseksperten.

Det var ikke lige det svar, vi regnede med.

Vi har en plan
Hele vores geniale masterplan begrænser sig til at oprette en Gmail-konto og sende en håbløs mail om vores store pengemangel, og hvor glade vi er for at have læst Jean Rodriguez tilbud om et lån.  

Men så let svindler man altså ikke en svindler, kan vi forstå på Peter Kruse.

Vores falske mailprofil Ingrid har faktisk modtaget en mail. Ikke fra Jean Rodriguez, men fra en tysk konto. Gerd Mittag har nemlig sendt en mail til Inngrid, kort efter vi skrev til Jean Rodriguez.

"Det er fordi, de prøver at se, om hun er i live," forklarer Peter Kruse.

Svindlernes to-trinsraket
Gerd skrev ganske vist kun "Test", men vi har besluttet, at Ingrid er en velopdragen kvinde, så vi skrev tilbage og spurgte, hvad det var for en test, og hvem Gerd Mittag er.

Vi hørte aldrig fra Gerd Mittag igen, og det er der en god grund til, forklarer Peter Kruse.

For vi har jo nok overbevist svindlerne om, at Ingrid, eller i hvert fald ejeren af hendes mailkonto, er i live. Men er hun nu også en, som de gider at tale med?

"Sådan nogle folk er ikke dummere end, at de laver et baggrundstjek på dig."

"Du skal se deres verifikationssystem som to-trins. Er det en aktiv e-mailadresse, og er det en, vi gerne vil kommunikere med? Har du en Facebook-profil, er du på LinkedIn og den slags som rigtige mennesker jo ofte er? Så hvis du bare har oprettet en e-mail adresse, svarer de ikke tilbage, fordi de ikke vil spilde deres tid."

Det er en kunst at finde ofre
Vi må indrømme, at vi brugte det meste af vores kreativitet på at døbe vores lokkedue Ingrid.

Så det er altså ikke lige blevet til profiler på Facebook og LinkedIn og et større arkiv af familiefotos, som svindlerne kan gå i svime over.

Det er helt klart en fejl, hvis vi gerne vil i kontakt med svindlerne, fortæller Peter kruse.

"Du skal have en social tilstedeværelse på nettet for at blive udvalgt."

Den sociale tilstedeværelse kan ikke klares med en sølle mailkonto, kan vi nu forstå. Slet ikke hvis man som os er en uopfindsom type, der bare hopper ind på Gmail.

Svindlerne ved nemlig udmærket selv, hvor hurtigt og nemt det er at oprette en mailkonto til lejligheden. Derfor er de meget mere velvillige overfor mere specialiserede mail-konti som arbejdsmails og lignende.

"For svindlerne er det en kunst at finde de folk, hvor de kan mærke, at der er potentiale for at få penge ud. Det handler om tre ting. Penge, penge og penge. Så du kan godt forvente skepsis og baggrundstjek fra dem."

Læs også: Mand bag ny type Nigeriabrevs-trick står til 30 års fængsel

Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Minimér spildtid og understøt det nye arbejdsliv med effektive videomøder
Under nedlukningen i foråret 2020 vænnede dine medarbejdere sig til at mødes via Microsoft Teams. Men mange blev frustrerede over at vende tilbage til kontoret og opdage, at dette – nu helt essentielle! – møderedskab ikke fungerede særligt godt sammen videoudstyret i mødelokalerne. Nu bygger en ny løsning endelig bro mellem Teams og verdens nok mest udbredte og velfungerende løsning til professionelle videomøder – Cisco Webex. Det kan du læse mere om i denne korte og præcise gennemgang af løsning og muligheder fra NetDesign.