Advarsel fra leverandør: Pris-pres er den lige vej til nye statslige it-skandaler

Staten presser prisen for en konsulenttime helt i bund. Det truer med at gå ud over kvaliteten af nye digitale løsninger, lyder det fra aarhusiansk it-firma.

Statens udbud af it-projekter lægger alt for stærk vægt på pris. Det truer både kvaliteten af de færdige løsninger og undergraver leverandørernes forretning.

Sådan lyder advarslen fra direktør Michael Holm fra det aarhusianske it-firma Systematic.

Michael Holm nævner eksempler på statslige it-udbud, hvor timeprisen for en it-konsulent ligger på omkring 600 kroner, hvilket er tæt på smertegrænsen, hvis man som leverandører både skal levere ordentlig kvalitet og have en fornuftig forretning ud af de statslige kontrakter.

"En god, erfaren udvikler koster 70.000 kroner om måneden. Så har du allerede brugt de første 500 kroner i timen til løn. Hvis du så oveni har en lille smule administration, husleje, rejseomkostninger og efteruddannelse, har jeg svært ved at få det til at hænge sammen på min lommeregner, hvis man samtidig gerne vil lægge de rigtige kompetencer ind i de her projekter," siger Michael Holm til Computerworld.

Den mest enkle måde at komme ud af den økonomiske klemme på er at bruge konsulenter med mindre erfaring, fordi de skal have mindre i løn.

Men det øger risikoen for at det konkrete projekt kører i grøften. Og det kan bane vejen for flere offentlige it-skandaler, mener Michael Holm.

En ny opskrift på it-skandaler
"Der er ofte tale om projekter, som er rigtig komplekse, og vi kan jo se, at nogle af dem er gået galt. Min frygt er, at vi er ved at lave en opskrift på, hvordan man får projekter til at gå galt," siger Michael Holm.

Han frygter samtidig, at flere mislykkede offentlige it-projekter kan få politikere og embedsmænd til at ryste på hånden, når de store visioner om offentlig digitalisering skal omsættes til virkelighed.

Læs også:
Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

"Hvis man forstærker indtrykket af, at it i det offentlige er skandalernes holdeplads, så er jeg bange for, at beslutningstagerne helt oppe fra Folketinget og ned gennem hele det offentlige system bliver bange for at kaste sig ud lidt større projekter. Så ender vi med at få lavet de forkerte løsninger, som hæmmer digitaliseringen," siger han.

Men er lavere priser ikke bare udtryk for, at der er sund konkurrence om opgaverne?

"Lavere priser er selvfølgelig godt for kunderne og for hvor mange offentlige penge, vi bruger på de enkelte projekter, men jeg er bekymret for, at det går ud over kvaliteten. I it-branchen har vi en interesse i, at de offentlige projekter rent faktisk lykkes. Man får, hvad man betaler for, og de bedste løsninger er nu engang ikke de billigste."

Men det er vel sådan, markedet fungerer. Er du ikke bare bange for at tjene færre penge?

"Det er klart, at vi skal have vores forretning til at hænge sammen på længere sigt, men vores opgave er også at lave en løsning, der bliver en god forretning for kunden."

"Jeg kender flere virksomheder, der har trukket sig fra offentlige udbud, fordi det simpelthen ikke er interessant for dem. Det må de jo sådan set selvom, men det betyder også, at udbuddet af løsninger bliver mindre, og så risikerer vi at ende med dårligere løsninger."

Lav pris kan købe markedsandele
Hos it-firmaet CGI bekræfter direktør Martin Petersen, at de offentlige udbud er med til at presse priserne i bund. Det har i nogle tilfælde fået CGI til at droppe ud at de statslige udbud.

"Der vil være tilfælde, hvor vi oplever en prisforventning hos kunderne, hvor vi siger, at det ikke er interessant for os at konkurrere. Men vi har ikke nogen generel beslutning om ikke at byde på offentlige kontrakter. Det er en vurdering fra sag til sag," siger Martin Petersen.

Han peger dog på, at lav pris også kan være en metode til at vinde markedsandele fra sine konkurrenter.

"Der er ingen tvivl om, at der er et prispres. Det kommer fra kunderne, men det kommer også i høj grad fra, at nogle leverandører har en interesse i at købe sig til markedsandele. Og derfor er man villig til at indgå aftaler, der giver tab."

"En gang imellem hører jeg om priser, der undrer mig, og hvor jeg tænker, hvordan i alverden man dog kan tjene penge," siger Martin Petersen.

Læs også:

Historien om danske Systematic: Runder 30 år, 500 medarbejdere og 500 millioner i omsætning

Atea rydder bordet igen: Vinder kæmpe software-udbud i statenYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett Packard Enterprise ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan får du et sikrere og mere effektivt netværk med SD-WAN
Kombinationen af cloud og mere effektive arbejdsformer - og hjemmearbejde – kan både netværk og sikkerhed nemt blive udfordret. Samtidig kan de traditionelle løsninger hurtigt blive dyre, især når sikkerheden skal følge med. I dette whitepaper kan du læse om udfordringerne med de traditionelle netværkskonfigurationer og hvilke fordele som et software defined netværk kan give, samt hvordan du tænker sikkerhed ind i løsningen fra starten.