Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Advarsel fra leverandør: Pris-pres er den lige vej til nye statslige it-skandaler

Staten presser prisen for en konsulenttime helt i bund. Det truer med at gå ud over kvaliteten af nye digitale løsninger, lyder det fra aarhusiansk it-firma.

Statens udbud af it-projekter lægger alt for stærk vægt på pris. Det truer både kvaliteten af de færdige løsninger og undergraver leverandørernes forretning.

Sådan lyder advarslen fra direktør Michael Holm fra det aarhusianske it-firma Systematic.

Michael Holm nævner eksempler på statslige it-udbud, hvor timeprisen for en it-konsulent ligger på omkring 600 kroner, hvilket er tæt på smertegrænsen, hvis man som leverandører både skal levere ordentlig kvalitet og have en fornuftig forretning ud af de statslige kontrakter.

"En god, erfaren udvikler koster 70.000 kroner om måneden. Så har du allerede brugt de første 500 kroner i timen til løn. Hvis du så oveni har en lille smule administration, husleje, rejseomkostninger og efteruddannelse, har jeg svært ved at få det til at hænge sammen på min lommeregner, hvis man samtidig gerne vil lægge de rigtige kompetencer ind i de her projekter," siger Michael Holm til Computerworld.

Den mest enkle måde at komme ud af den økonomiske klemme på er at bruge konsulenter med mindre erfaring, fordi de skal have mindre i løn.

Men det øger risikoen for at det konkrete projekt kører i grøften. Og det kan bane vejen for flere offentlige it-skandaler, mener Michael Holm.

En ny opskrift på it-skandaler

"Der er ofte tale om projekter, som er rigtig komplekse, og vi kan jo se, at nogle af dem er gået galt. Min frygt er, at vi er ved at lave en opskrift på, hvordan man får projekter til at gå galt," siger Michael Holm.

Han frygter samtidig, at flere mislykkede offentlige it-projekter kan få politikere og embedsmænd til at ryste på hånden, når de store visioner om offentlig digitalisering skal omsættes til virkelighed.

Læs også:
Samlet regning for Skats kuldsejlede EFI-system ender på næsten 1,2 milliarder kroner

"Hvis man forstærker indtrykket af, at it i det offentlige er skandalernes holdeplads, så er jeg bange for, at beslutningstagerne helt oppe fra Folketinget og ned gennem hele det offentlige system bliver bange for at kaste sig ud lidt større projekter. Så ender vi med at få lavet de forkerte løsninger, som hæmmer digitaliseringen," siger han.

Men er lavere priser ikke bare udtryk for, at der er sund konkurrence om opgaverne?

"Lavere priser er selvfølgelig godt for kunderne og for hvor mange offentlige penge, vi bruger på de enkelte projekter, men jeg er bekymret for, at det går ud over kvaliteten. I it-branchen har vi en interesse i, at de offentlige projekter rent faktisk lykkes. Man får, hvad man betaler for, og de bedste løsninger er nu engang ikke de billigste."

Men det er vel sådan, markedet fungerer. Er du ikke bare bange for at tjene færre penge?

"Det er klart, at vi skal have vores forretning til at hænge sammen på længere sigt, men vores opgave er også at lave en løsning, der bliver en god forretning for kunden."

"Jeg kender flere virksomheder, der har trukket sig fra offentlige udbud, fordi det simpelthen ikke er interessant for dem. Det må de jo sådan set selvom, men det betyder også, at udbuddet af løsninger bliver mindre, og så risikerer vi at ende med dårligere løsninger."

Lav pris kan købe markedsandele

Hos it-firmaet CGI bekræfter direktør Martin Petersen, at de offentlige udbud er med til at presse priserne i bund. Det har i nogle tilfælde fået CGI til at droppe ud at de statslige udbud.

"Der vil være tilfælde, hvor vi oplever en prisforventning hos kunderne, hvor vi siger, at det ikke er interessant for os at konkurrere. Men vi har ikke nogen generel beslutning om ikke at byde på offentlige kontrakter. Det er en vurdering fra sag til sag," siger Martin Petersen.

Han peger dog på, at lav pris også kan være en metode til at vinde markedsandele fra sine konkurrenter.

"Der er ingen tvivl om, at der er et prispres. Det kommer fra kunderne, men det kommer også i høj grad fra, at nogle leverandører har en interesse i at købe sig til markedsandele. Og derfor er man villig til at indgå aftaler, der giver tab."

"En gang imellem hører jeg om priser, der undrer mig, og hvor jeg tænker, hvordan i alverden man dog kan tjene penge," siger Martin Petersen.

Læs også:

Historien om danske Systematic: Runder 30 år, 500 medarbejdere og 500 millioner i omsætning

Atea rydder bordet igen: Vinder kæmpe software-udbud i staten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere


Ubrydelig? Kan en smadret storage array stadig levere dine data?

En ting er at læse og høre om, hvor robuste og højt tilgængelige Hitachis storage array lagringssystemer er - men noget andet er oplevelsen af det, når du live kan se, hvordan de ødelægger deres system. Se derfor med, når vi fysisk ødelægger en storage array - og derefter tester om den stadig vil kunne levere dine data.

06. marts 2024 | Læs mere