TV 2 Play vil droppe Silverlight helt: Derfor er HTML5 vejen frem

Fremtiden på nettet tilhører HTML5 og ikke teknologier som Silverlight og Flash, lyder det fra TV 2 Plays platformschef. Her fortæller Bo Bergstedt om de tekniske fremtidsplaner for streaming-tjenesten.

Browser-producenterne forsøger i stigende grad at eliminere teknologier som Flash og Silverlight, fordi de mange plugins gør din browser sløv, ustabil og usikker - og samtidig også bruger for meget strøm.

Plugin-modstanden er nøgternt set opstået på en forståelig baggrund - for Flash og Silverlight fylder først og fremmest så meget på internettet, fordi det var de bedste løsninger for år tilbage.

Læs mere: Plugin-modstand tager til: Det skal være slut med Flash og Silverlight i din browser

Af samme årsag har Microsoft også selv erkendt, at fremtiden på nettet ikke tilhører Silverlight - eksempelvis understøttes teknologien ikke i selskabets egen Edge-browser.

I dag er det HTML5 og de åbne webstandarder, der er vejen frem.

Den holdning har man også hos TV 2 Play, hvis browser-løsninger dog stadig til en vis grad er baseret på Microsofts Silverlight.

"Vi er også helt på vej væk fra Silverlight og vil på sigt introducere HTML5 til video-afspilning i alle browsere," fortæller Bo Bergstedt, der er platformschef på TV 2.

TV 2 Play findes i dag allerede i en HTML5-udgave til Chrome, som er den browser, kunderne som udgangspunkt bliver anbefalet af benytte.

Play-løsningerne til de øvrige browsere er dog stadig baseret på Silverlight.

Derfor er HTML5 vejen frem
Det skyldes ifølge Bo Bergstedt, at ikke alle browsere pt. understøtter de funktioner, TV 2 Play har behov for i forhold til HTML5.

"Vi vil gerne skifte til en HTML5-player, for det gør det nemmere for os. Det er nemmere at vedligeholde én player, og det giver også den bedste oplevelse for brugerne, hvis vi har mulighed for at fokusere på én løsning fremfor flere."

"Så det er noget, vi arbejder på," siger Bo Bergstedt til Computerworld uden dog at ville sætte en konkret dato på, hvornår TV 2 Play er klar med en HTML5-løsning til alle browserne.

Bo Bergstedt uddyber med at fortælle, at TV 2 på linje med danske medievirksomheder generelt følger de anbefalinger og tendenser, der er på den store, internationale tech-scene.

Af samme grund lavede TV 2 en HTML5-løsning til Chrome, da Google begyndte at kræve, at brugerne selv skulle godkende et plugin som Silverlight i browseren.

"Vi tror hos TV2 på, at vi skal give brugeren den bedste oplevelse der, hvor de er, og vil helst undgå at bede dem bruge en anden browser eller godkende et plugin, hvis det kan undgås," lyder det fra Bo Bergstedt.

Stor udfordring med mange platofmre og enheder
Skiftet fra Silvertlight til HTML5 er dog ikke den eneste teknologi-tendens, der påvirker udviklingsarbejdet hos en streaming-tjeneste som TV 2 Play.

"I forhold til den generelle udvikling er det klart, at vores største udfordring er mængden af devices/platforme, vi skal understøtte," forklarer Bo Bergstedt.

Og platformschefen tilføjer:

"Vi er glade for standardisering, og når samme styresystem anvendes på tværs, da det reducerer udviklingsomkostninger og time-to-market."

Her er platformene
TV 2 Play har følgende oplevelser med de forskellige platforme på markedet, forklarer Bo Bergstedt i en uddybende mail til Computerworld:

iOS: "iOS er forholdsvis nem, da det er så lukket et økosystem, hvor der er forholdsvis få typer sammensætninger af software/hardware. Derudover opdateres stort set hele basen enormt hurtigt til seneste version af styresystemet."

Android: "Android er meget fragmenteret, og hardware-fabrikanterne er ringe til at sørge for, at brugerne får mulighed for at opdatere til seneste version af Android. Det er blevet bedre, men halter stadig langt efter Apple.

Det betyder, at forskellige telefoner fra samme fabrikant virker forskelligt, når det kommer til streaming, og det er en udfordring at teste på de titusindvis af kombinationer af hardware og software.

Modsat store dele af resten af verden, er danskerne stadig gladest for Apples mobil-produkter, men Android vinder også frem herhjemme." 

Læs også: TV 2 Play: Derfor er live-streaming mere følsomt for udfald end video on demand

Browser: "Web er også forholdsvis fragmenteret, men vi ser dog, at Chrome og til dels Safari i Danmark sætter sig mere og mere på kagen - og derfor kan vi fokusere udviklingen på de store browsere, men samtidig sørge for, at Firefox/Edge/IE-brugerne stadig har en god oplevelse.

Vi anbefaler dog også vores brugere at anvende Chrome, hvilket er ret normalt for produkter som vores."

TV: "Smart TV/Connected TV er ekstremt fragmenteret, og vi skal her udvikle til forskellige proprietære styresystemer som gerne også forandrer sig løbende.

Det er en spændende, om end noget udfordrende opgave, at udvikle en app, der giver samme stabile brugeroplevelse på f.eks. Apple TV, LG WebOS, Samsung Tizen og Sony Android TV.

Og der kan samtidig være stor forskel på f.eks. 2015- og 2016-modeller både i forhold til software og hardware," foklarer Bo Bergstedt til Computerworld.

Skal fylde noget på markedet
Bo Bergstedt håber på, at flere producenter vil begynde at satse på Android TV, så TV 2 kan koncentrere sig om to styresystemer til TV-produkterne, nemlig Android TV og Apples tvOS.

"Selvfølgelig kan der være en strategisk risiko i, at de to store giganter også sætter sig på økosystemet omkring TV-apps, som de har gjort det på mobil-området - men vi mener dog stadig, at fordelene er større end ulemperne for både app-udbydere og forbrugere." 

"Lige nu forsøger f.eks. LG (WebOS) og Samsung (Tizen) hver især, at lave app-økosystemer til Smart TV, der vel er tiltænkt at skulle matche Google og Apples."

"Men mon ikke de skuler lidt til mobilmarkedet som indikation på, hvor svært det kan være, og hvor mange ressourcer, Microsoft har brugt de seneste år på at få tvivlsom succes med egen app-store," lyder det fra platformschefen fra TV 2 Play.

Forventer meget af Android TV
Han tilføjer, at TV 2 Play generelt vælger at satse på de platforme, der har en betydning på det danske marked i forhold til udbredelse, og som man må formode har en fremtid på markedet.

Af samme grund er Android TV også et system, TV 2 Play holder ekstra godt øje med i øjeblikket:

"Vi er overbeviste om, vi kan lave en bedre native Android TV-app, end den vi pt. tilbyder - så når Android TV formentlig bliver mere udbredt igennem normalt TV-salg, og flere fabrikanter måske omfavner styresystemet, vil der nok også lande en native app fra vores side."Læs mere:

Plugin-modstand tager til: Det skal være slut med Flash og Silverlight i din browser

TV 2 Play: Derfor er live-streaming mere følsomt for udfald end video on demand

Safari-browseren giver kold skulder til Flash, QuickTime, Silverlight og Java

It-giganter på stribe blokerer for Flash: Her er konsekvenserne

Det vrimler med spændende browsere - men danskerne er mest til Chrome og Safari
Premium
Digitalisering har været motoren: Landets største virksomheder har hævet produktiviteten med 10 milliarder kroner under corona
Corona-krisen har ført til øget produktivitet og en øget digital indsats. Ny undersøgelse dokumenterer sort på hvidt, at produktiviteten for en række virksomheder er øget under corona.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Forebyg kritiske angreb med moderne autentifikation
Det er nemmest at forebygge kritiske cyberangreb, når medarbejderne kun tilgår data og systemer i sikkerhed bag firewall og øvrige sikkerhedsforanstaltninger. Virkeligheden er imidlertid, at medarbejderne – særligt siden foråret 2020 – i dramatisk stigende omfang arbejder hjemmefra, på alle tider af døgnet og fra enheder ejet af både dem selv og af virksomheden. Det sætter din sikkerhedsinfrastruktur under pres, og en af de mest effektive modforholdsregler er en moderne autentifikationsløsning, så kun rette vedkommende får adgang til forretningskritiske systemer og data. Det kan du læse mere om i denne hvidbog, som også går i dybden med, hvor, hvordan og under hvilke omstændigheder en sådan løsning kan indgå som et effektivt element i din samlede cybersikkerhedsindsats.